La Plataforma de l’Aigua es mobilitzarà per la concessió del Xúquer en el Pla de Conca (VIDEO)

0
353
Paco Sanz llegint el Manifest

En la comarca de la Ribera es contabilitzen 200.000 persones del total d’un milió que en Europa «no tenen garantit el dret a aigua de qualitat», segons ha revelat hui a Alzira el portaveu de la Plataforma de l’Aigua, Paco Sanz. Un fet que les organitzacions adherides al manifest, «La Ribera pel dret a l’Aigua», no estan disposades a consentir durant mes temps i que pretenen combatre amb debats i mobilitzacions.

Sanz ha lamentat la «pasivitat i resignació» mostrada pels veïns de la comarca, «en tindre que beure durant molts anys aigua embotellada».

El manifest conta amb distintes reivindicacions entre les que destaca; «una concessió administrativa d’aigua del Xúquer en el pròxim Pla de Conca».

A més reclamen «l’acabament urgent i prioritari de les obres i insgtal.lacions necessàries» per a que tots els pobles de la Ribera afectats per la contaminació dels acuífers, «puguen gaudir d’aigua de qualitat adequada». També la «depuració» de responsabilitats per la situació de deteriorament dels aquífers i «especialmente per la mala gestió realitzada per a proporcionar aigua potable a la població riberenca».

Així mateix esta plataforma exigeix «la recuperació dels nostres aquífers deteriorats, amb unes bones pràctiques agrícoles».

En la presentació del manifest han estat: Andrés Bermejo de CCOO, Raül Roselló d’UGT, Pere Calp de la Intersindical Valenciana, Camilo Sebastià de la Unió de Llauradors, Eva María Guzman de la Plataforma per la Sanitat Pública de la Ribera i Paco Sanz de Xúquer Viu. També s’han aherit al manifest; Ecologistes enAcció, Acció Ecologista Agró, SEO/Birdife, La Ribera en bici, la Plataforma per la Sanitat Públcia de la Ribera, Plataforma de la Ribera en defensa de la Llei de Dependència, Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública i Xúquer Viu.
VIDEO(Isaac Candel) :http://www.alzirateveu.es/noticies/2013-2/2013_05-14-LA-PLATAFORMA-DE-L’AIGUA-ES-MOVILITZARA-PER-LA-CONSESSIO-DEL-XUQUER-EN-EL-PLA-DE-CONCA.html

MANIFEST

LA RIBERA PEL DRET A L’AIGUA

 

VOLEM AIGUA DE QUALITAT PER A LA NOSTRA VIDA. TENIM DRET!

 

L’Assemblea General de l’ONU ha reconegut que el dret humà a l’aigua potable i al sanejament és un factor essencial per a la vida i, per tant, que les autoritats públiques tenen l’obligació prioritària de garantir a la població la seguretat sanitària de l’aigua.

 

Però a la comarca de la Ribera aquest dret humà no es compleix. Des de fa anys moltes poblacions presenten elevats índex de nitrats en les seues aigües, molt per damunt d’allò permès legalment. A més, recentment han aparegut a Alzira, Carcaixent, Llaurí, Corbera o Carlet restes de pesticides en l’aigua potable, el que ha fet que foren declarades com a «no aptes» per al consum humà.

 

Davant aquesta situació les administracions responsables, estatal i autonòmica, no han complit amb les seues obligacions d’evitar el deteriorament dels aqüífers i de proporcionar aigua potable de qualitat a la Ribera. La Generalitat Valenciana fa 16 anys que es va comprometre a tindre, per a 2002, finalitzades les obres necessàries, i hui, 11 anys després, el problema és més greu que mai.

 

Les organitzacions firmants, com a entitats actives de la societat civil, no estem disposats a suportar més excuses dels responsables per justificar la seua ineficàcia a l’hora de fer la seua feina: subministrar aigua que siga realment potable a les poblacions. Exigim el nostre dret d’abastir-nos amb l’aigua de la millor qualitat per al consum humà.

 

Finalment, volem manifestar la nostra perplexitat i denunciar el fet que els pobles de la Ribera del Xúquer encara no compten amb una concessió d’aigua del Xúquer, quan des d’abans d’aprovar el Pla de Conca de 1998 ja es coneixia la situació de contaminació de les aigües subterrànies que les feien inadequades per l’abastiment de poblacions i, al mateix temps, s’atorgaven concessions d’aigües del riu a altres poblacions, moltes d’elles situades fora de la conca del Xúquer.

 

EXIGIM:

 

L’acabament urgent i prioritari de les obres i instal·lacions necessàries per a que tots els pobles de la Ribera afectats per la contaminació dels aqüífers puguen gaudir d’aigua de qualitat adequada.

 

Una concessió administrativa d’aigua del Xúquer per als pobles de la Ribera en el pròxim Pla de Conca que està elaborant-se en l’actualitat.

 

Que es depuren responsabilitats per la situació de deteriorament dels aqüífers i especialment per la mala gestió realitzada per a proporcionar aigua potable a la població riberenca.

 

La recuperació dels nostres aqüífers deteriorats, amb unes bones pràctiques agrícoles que promoguen la transició cap una agricultura respectuosa amb el medi ambient, sense pesticides i amb una gestió racional i sostenible de les nostres muntanyes.

 

Transparència de totes les administracions i participació social en el seguiment i resolució de la situació actual.

La Ribera 14 de maig de 2013

 

ORGANITZACIONS ADHERIDES AL MANIFEST:

 

Comissions Obreres (CCOO)

Unió General de Treballadors (UGT)

Intersindical Valenciana

Unió de Llauradors i Ramaders

Ecologistes en Acció

Acció Ecologista Agró

SEO/Birdlife

La Ribera en bici

Plataforma per la Sanitat Pública de la Ribera

Plataforma de la Ribera en Defensa de la Llei de Dependència

Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública

Xúquer Viu

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here