Compromís es queda sol defensant la moratòria i l’auditoria del deute públic

0
331

 

Plenari de l’Ajuntament

L’abstenció del PSOE i el vot contrari del PP impedeixen l’aprovació de la moció.

Compromís denúncia que el pagament de les ajudes a la banca és responsable de molts dels retalls i privatitzacions aplicades al nostre país

La modificació exprés de la Constitució de 2011 prioritza el pagament del deute per damunt de les despeses en sanitat, educació o dependència.

En el darrer plenari Compromís per l’Alcúdia va donar recolzament a la Plataforma per l’Auditoria del Deute Públic, constituïda per moviments com el 15-M o Democràcia Real ja!, que denuncien que el deute públic i elpagament dels seus interessos ocupen ja la part més que important en la distribució dels pressupostos de les Administracions Públiques.

Paco Sanz, regidor de Compromís per l’Alcúdia, va posar de manifest que el dèficit públic de 2012, del 10’7%,  havia augmentat en més del 50% per les ajudes a la banca, que sols el passat any foren de 40.000 milions d’euros.

El deute públic espanyol que en 2007 suposava només el 36% del deute, en aquests moments és del 90%, i el seu pagament, en les condicions exigides per la troica és completament impossible sense retalls brutals, privatitzacions i pèrdua de drets socials per part de la major part de les persones. És a dir el pagament del deute no pot fer-se més que arrasant l’estat de benestar.

Compromís denuncia que, d’acord amb aquestes polítiques, la Constitució va ser reformada, sense referèndum i de manera urgent, a l’agost de 2011, per acord del PSOE i del PP, amb l’objectiu de donarprioritat absoluta al pagament del deute per damunt de les necessitats bàsiques de la ciutadania, tals com educació, sanitat, dependència i serveis socials.   

El Pacte per l’Estabilitat i el Creixement de la UE, que el govern va utilitzar per a justificar el canviconstitucional, no està complint amb els objectius de garantir l’ocupació i contenir el deute. L’Estat espanyolha signat unes regles de joc que, d’altra banda, han augmentat les desigualtats socials, fent més rics els ricsi augmentant el nivell de pobresa de la majoria.

 

Paco Sanz va posar de manifest que aquesta política d’estabilitat estava posant les coses més difícils als ajuntaments, que com el d’Alcúdia havien augmentat el seu deute de 9 a 10 milions d’euros com a conseqüència de l’imposat pla d’ajust que obliga a pagar als proveïdors amb interessos del 6%, mentre la banca rebia un préstec d’1 bilió d’euros del Banc Central Europeu a tan sols l’1%, sense que això haja servit per obrir el crèdit a famílies i empreses.  

 

La proposta de Compromís exigeix una moratòria immediata en el pagament dels deutes financers de lesadministracions públiques estatal i de la Generalitat Valenciana així com la realització d’una auditoriatransparent del deute financer de les administracions públiques, que permeta depurar el que siga reconegutcom a il·legítim, per a la seua quita o condonació, i l’exigència de responsabilitats civils o penals a les partsque van contraure aquest deute.

 

Igualment s’exigeix la derogació de la reforma constitucional d’agost de 2011 i reconèixer, de forma explícita,la primacia de la despesa social sobre el pagament del deute i dels seus interessos.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here