Alumnes de l’IES Arabista Ribera recreen obres d’art

1
672

Alumnes de primer i segon curs de batxillerat a l’IES Arabista Ribera de Carcaixent participen L’art en primera persona, una original activitat que consisteix a recrear, a través de la fotografia, obres d’art i difondre-les.

Aquesta innovadora proposta didàctica, que s’hi realitza des de fa cinc anys, està coordinada per Fernando Rodríguez, professor d’Història de l’Art en col·laboració amb Alfred Aranda (Valencià: llengua i imatge) i Pasqual Pastor (Educació plàstica). Afecta, indirectament, tots els alumnes perquè són els destinataris o espectadors del treball fet pels companys.
Cada curs, els alumnes seleccionen aquelles obres -pintura i escultura- que volen recrear. Assessorats pel professorat, analitzen els elements (personatges, tècnica pictòrica, perspectiva, il·luminació…), planifiquen les tasques per a la posada en escena (espai, vestuari, atrezzo, llum…) i realitzen les fotografies digitals al centre. Es trien les millors fotos, s’impressionen i s’exposen emmarcades al corredor de l’institut, junt a les d’altres cursos.
A més de l’aspecte estètic hi ha una tasca d’investigació i de documentació. Cada alumne extrau informació sobre el personatge que ha representat i sobre l’obra (títol, autor, any, mesura, moviment, museu on es troba…). Redacta un text breu que s’adjunta a la foto per a l’exposició.
Per que fa a llengua i literatura, es realitza un taller que consisteix a redactar contes, textos teatrals, monòlegs, poemes… a partir dels quadres que els alumnes hagen recreat.

Els joves esdevenen personatges històrics.

Una de les obres recreades enguany ha sigut “L’escola d’Atenes” (1510) de Rafael. Els alumnes- i alguns professors- esdevenen personatges històrics que són filòsofs i matemàtics grecs.
Aquesta activitat esdevé inoblidable per a tots els implicats que treballem per una escola pública, de qualitat i en valencià.
El professorat valora molt positiva la seua realització perquè permet múltiples possibilitats didàctiques. És un exemple de la importància de dur a cap treballs interdisciplinars, on predomina el rigor i la creativitat. Per això animem a la resta de centres que duguen iniciatives com aquestes. L’art en primera persona és un recurs útil i didàctic per a donar a conéixer les obres més importants de la història de l’art universal. Malgrat les retallades en educació, hem crescut en imaginació. El poder de la imaginació és infinit.

Alfred Aranda

 

1 Comentario

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here