25 d’abril, la desfeta d’Almansa i la dels valencians

0
595

El 25 d’abril de 1707 la planícia d’Almansa es va convertir en la batalla definitiva on els valencians perdérem la nostra identitat.

La desfeta d’Almansa va significar la fi de la preponderància dels Austries i al mateix temps la pèrdua dels Furs i la independència del Regne de València per a subjectar-se a les lleis i al domini castellà.

Tot això comportà el poder absolut dels Borbons, pel maleït Felip V i la suplantació de la llengua vernacla portada en el seus temps pels repobladors catalans front al castellà.Tots coneixem la història i les seues conseqüències, i ara, sembla que hagem tornat al 1707, salvant el temps. Ens trobem davant una desfeta moral, cultural, econòmica i social, i com a ʹdanys col·lateralsʹ, les persones del País Valencià i la resta de l’Estat patint les aberracions del poder polític i financer.

Una crisi de valors que s’ha perdut per culpa de lladres, eixos que ʺveniu d’Almansaʺ i de més prop com canta Al Tall. Ni vergonya, ni cavallers… I ens faltava Urdangarin…

La política econòmica i social del govern valencià, després d’anys de malbarataments ha provocat que el nostre País siga l’autonomia que està en pitjors condicions per a fer front a la crisi i els efectes socials d’aquesta, com les retallades en sanitat, educació, dependència i serveis públics. Com a exemple, tenim l’ERO de Canal 9. Ai! Canal 9 que es va lluir silenciant l’accident del Metro a València. Ai! els comissaris polítics de RTVV, Lluís Motes a les ordres de Nuria Romeral… I Cotino, Camps i Víctor Campos després de la seua actuació amb els familiars, tindran la consciència tranquil·la?

 Batalla d’Almansa
Pel que fa a la llengua, com tots sabeu, a partir de 1707, els valencians tingueren prohibit parlar en valencià després del Decret de Nova Planta. Però ara, el PP està fent quasi el mateix, ja que pretén carregar-se l’ensenyament públic i en valencià. Pose dos exemples: l’incompliment de les sentències del TSJ contra la resolució de la Conselleria d’Educació que eliminà la línia en valencià en dos col·legis, el de Sant Cristòfol de Picassent i el Rei en Jaume de Xirivella.Maria José Català i tot el seu equip estan incomplint la sentència del TSJ. A la consellera li dóna tot igual, encara sort que és valencianoparlant i li donava classes de valencià a la síndica d’EUPV, Marga Sanz.

Però sempre ens quedarà Escola Valenciana. Entre tots hem de donar-li suport, de fet, així ho van demostrar milers de persones. Han començat les Trobades d’Escoles en Valencià amb una gran participació, deixant constància, que els valencians estimen la seua llengua. Com és possible que el President de la Generalitat no solte ni una en valencià?

Però què es pot esperar d’una Conselleria que li cauen els col·legis a trossos amb el perill que això suposa per a mestres i xiquets (centres com Santa Pola, Rei en Jaume, Rojales i ara Burjassot), que va dir que posaria una inspecció immediata en tots el centres i encara no ha començat?

Què es pot esperar d’un PP que com a polítics incultes es neguen amb la seua majoria absoluta a declarar 2013 any Estellés a proposta d’EUPV?

Què es pot esperar dels diputats valencians del PP a Madrid que voten en contra d’una proposta de Compromís per reduir l’IVA de les Falles i Fogueres? Res.

I ací Rita i companyia tiren pestes sobre aquesta pujada de l’IVA i dels inspectors d’Hisenda; ara mutis pel folre. Sra. Rita Barberà i ara què fem? Si el seu amic González Pons i els altres diputats valencians voten contra els interessos dels valencians a Madrid, de les nostres festes i dels nostres artistes.

Clar, primer és el partit i després el País, Regne o Comunitat. Primer, la poltrona. Ni vergonya, ni cavallers.

Ara el PP valencià està a l’espera de veure com pot esclatar el cas Nóos després de la declaració d’Esteban González Pons…Diuen que estan ʺacongojadosʺ.

 La «Batalla» actual
I és que la paradeta del balafiament, la corrupció, els saraus, el fet de posar ‘la Comunitat en el mapa’, es desmunta com un castell de cartes.

Mentrestant, la gent està passant-ho molt malament, 700.000 aturats al País Valencià, quasi un 27% de la població activa, desnonaments, estafa de les preferents, tancament de fàbriques i negocis, ruïna; és a dir, una tragèdia humana, tal vegada pitjor que la desfeta d’Almansa.

La desfeta d’Almansa actual ha estat provocada per les polítiques neoliberals, l’especulació, la gola, el balafiament, les ʹfestorresʹ a costa de l’erari públic, les comissions (allò que Maragall va dir del 3%) i sobretot la falta de valors d’una classe política que ha perdut el nord.

Enguany la manifestació del 25 d’abril del dissabte estarà marcada per la reivindicació d’un finançament just de la Generalitat per part de l’Estat, les retallades, la corrupció, la defensa del sector públic, és a dir, l’actual desfeta d’Almansa.

I una reflexió, la bandereta es porta tots els dies de l’any, tots els dies cal fer País i lluitar contra les injustícies, canviar el model social i vertebrar el País Valencià.

Des de La Veu del País Valencià volem contribuir a aquest canvi, és necessari fer una política per a les persones i per això lluitarem.

Bona diada!!!

direccio@laveupv.com

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here