Carcaixent dedica les XI Jornades Literàries a Soleriestruch

1
360
Eduardp Soler amb Vicent Sanxis

Carcaixent dedica les XI Jornades Literàries a Soleriestruch.La cita literària arranca este dimarts coincidint amb el Dia Internacional del Llibre.

Una cita que ja s’ha consolidat a la localitat i que s’allargarà fins al dia 30 d’abril. El llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València, Enric Salom, serà l’encarregat de donar inici a esta setmana literària amb la Conferència “Soleriestruch, un escriptor amb el cor endavant”, la cita demà a les 19.00 hores a la Biblioteca Municipal.

Així arranca una setmana d’actes en què s’ha preparat una lectura dramatitzada de l’obra de Soleriestruch La Marqueseta per a este divendres, a càrrec del Grup de Teatre Amateur Àgora, i una Ruta literària que es realitzarà el dissabte. Una iniciativa en què es recorrerà aquells llocs lligats a la vida i obra d’Eduard Soler i Estruch.

La regidora de Cultura i Educació, Isabel Gómez Vayá, ha explicat que “en esta edició les jornades volen ser l’homenatge d’un poble a un escriptor tan important com Eduard Soler i Estruch que, tot i que no va nàixer a Carcaixent, forma part de la història de la nostra localitat”.

Les jornades se celebren en col·laboració amb la Fundació Bromera amb l’objectiu de fomentar la lectura; per este motiu, són totalment gratuïtes i estan obertes a tot tipus de públic. També podran participar-hi totes les persones interessades en la literatura: docents, membres de les AMPA, bibliotecaris, estudiants, etc.

Eduard Soler i Estruch

Eduard Soleriestruch (Castelló de la Ribera, 1912 – Carcaixent, 1999) es va iniciar com a autor en els difícils anys de la postguerra valenciana. Fruit de la seua dilatada dedicació a les lletres és la trentena d’obres que té publicades. L’obra estrictament literària de Soleriestruch està formada per narracions breus, que va publicar en la dècada dels cinquanta i primers anys seixanta, a més de poemes dispersos. El recull dels seus contes està publicat en Doce cuentos (1952), Contes sense fel (1961), De la ingènua veritat (1961)… També va ser autor d’una obra dramàtica, La marqueseta, publicada en 1993 encara que havia estat escrita al 1960.

Al mateix temps, cal remarcar les monografies en les quals hi ha una recreació literària de fets històrics, com ara El territori i la comunitat d’Aigües Vives (1956-57), Notes sobre el monestir de la Murta (1979), Alzira al cor (1976), Carcaixén (1977), i també obres escrites per a rescatar fets, personatges i mots, com ara Estampas biográficas de la villa de Carcagente (1950), Humor carcaixení (1977) i Refranyer de la Ribera (1980).

Carcaixent ret un homenatge a l’escriptor que va posar en valor els personatges, costums, moments històrics i paisatges carcaixentins elevant-los a la categoria de literaris. Soleriestruch va rebre diversos reconeixements honorífics, entre els quals la Medalla d’Or de la Ciutat de Carcaixent a títol pòstum l’any 2000 per la seua gran aportació a les lletres valencianes i, en particular, per la seua divulgació de la cultura i les tradicions carcaixentines.

1 Comentario

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here