La Ribera amb l’espírit d’Estellés en Alberic

1
661

Milers de veïns de la Ribera que tenen assumida la veu dels seus respectius pobles omplin hui els carrers i places d’Alberic per participar en la 28 Trobada d’Escoles en Valencià que va nàixer, fa quasi tres décades, en esta mateixa comarca. Entre els assistents, dos destacats polítics riberencs; el diputat nacional de Compromís-Equo, Joan Baldoví i el síndic autonòmic del PSPV, Francesc Signes, a més d’alcaldes i regidors de la comarca.

Entre les pancartes exhibides destaquen les que fan referència a les retallades del Consell en matèria educativa i a la qualitat de l’ensenyament en el centres públics.

Com diu el manifest, «les trobades són una veu lúdica i reivindicativa del nostre poble que vsisualitza l’autoestima lingüística».

El cor i les portes obertes

Enguany ha estat Alberic, el poble que «ha obert el cor i les portes a tots els que estimen la nostra llengua» són paraules del seu alcalde, Antonio Carratalá que donava, així, la benvinguda als més de 20.000 visitants d’este municipi riberenc.

Una escola «en valencià i de qualitat», és que ha reivindicat el secretari del Consell Valencià de Cultura, Jesús Huguet.

La llengua i la identitat

Per al membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i cronista de la Ribera, Josep Lluis Doménech, «la llengua és el nostre principal tret d’identitat» i tot seguit ha llegit uns poemes de Vicent Andrés Estellés dedicats al poble valencià. Un poeta amb el que la Ribera ha estat hui amb espírit i alma i al que ha recordat , amb exposicions i lectura de versos al llarg de la jornada.

La intervenció del president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha sseguit esta mateixa línia; «les trobades volen recollir la veu dels pobles», després de recomanar, «hem de ser optimistes i no victimistes».

Tancava el torn d’intervencions, Josep Cortés, agraïa l’assistència «multitudinària» que ha xifrat en prop de 30.000 persones, així com «l’implicació» de l’Ajuntament d’Alberic en esta trobada.

Tot seguit s’han ficat en mara els 85 tallers i les nombroses activitats, culturals, lúdiques i esportives organitzades al voltant de la Trobada.

Exposició d’Estellés

Després dels parlaments de benvinguda als assistents, autoritats i invitats, s’han dirigit a l’antiga Casa Consistorial, per a ser inaugurada l’Exposició

«Vicent Andrés Estellés, cronista de records i esperances”, per Josep Lluis Domenech Zornoza, Cronista Oficial d’Alberic i La Ribera Alta, i Antonio Carratalà Minguez, Alcalde de Alberic.

Esta exposició podrà ser visitada per Escoles, Associacions o Grups, que ho sol·liciten, del 22 al 26 d’abril 2013. Les visites seran guiades.

 

Inauguració d’una placa commemorativa de la 28 Trobada, darrere del monument al Poeta Badenes, situada en la Glorieta.

Diverses demostracions esportives, han tingut lloc al llarg del matí.

Pilota valenciana, modalitat “per dalt corda” al carrer.

Partides d’escacs simultànies al centre de la Glorieta.

Arts marcials, i exhibició de patinatge artístic, per el Club Alberic P.A., amb la participació de la patinadora d’Alberic, Nuria Ortega Benavent, Campiona Provincial de Valencia, en lliure individual juvenil, celebrat a  Alberic, el passat 13 d’abril 2013.

En el camp de futbol “Jardí de l’amor”, partits amistosos de futbol base de l’Alberic Promeses.

La Jove Banda de la Societat Musical d’Alberic, va oferir un magnific concert de pasdobles d’autors d’Alberic i valencians, dirigits per Santi Muñoz, jove director local.

L’Associació de carreters “La Morera d’Alberic, va estar fent recorreguts amb carro, pels carrers al voltant de la zona de la  Trobada.

Per a finalitzar els actes matinals, actuaren el Grup de Danses d’Alfarb.

 

CLOENDA

A les 16,40, amb els presentadors: Ester Blasco i Arturo Pons,  han començat amb la participació dels mes menuts, tots ells d’Alberic, amb els següents balls:

 

1er.-Bruno Mars 2on.- Ganga Style.  CEIP Rafael Comenge

3er.- Amanecí en la playa. 4rt.- Ganga Style, CEIP El Convent

5é.- Senyoreta. CEIP Rafael Comenge

6é.- Sueños Rotos. Alaiz Navarro (veu en directe). CEIP Rafael Comenge

7a.- Mou el Melic. 8.- Dansa Valenciana. CEIP El Convent

9.- Ball Modern “Lady Gaga”. Rafael Comenge

 

En el parlament de cloenda, han intervingut, Joan Cortés, “ha donat les gracies als voluntaris i entitats col·laboradores, així com que continuarà treballant fins al desembre amb l’Ajuntament d’Alberic, amb mes activitats, i que està molt satisfet de com ha anat tot”.

Josep Lluis Domenech, s’ha mostrat molt satisfet per esta gran Trobada, després de 21 anys que han passat des de que es feren en Alberic.

 

Antonio Carratalà, Alcalde d’Alberic, acompanyat per els regidors, Mª Dolors Palomares, Francisco Bernal, Bernat Hervás, Mª Angeles Galdón i Benjamin Nogués, s’ha emocionat al donar les gracies a tots els que ens han visitat, als que han fet posible el exit de esta Trobada, als que han col-laborat, com els voluntaris (als que ha fet pujar a l’escenari).

Va tancar la cloenda, amb l’espectacle “Marcel a la Mediterrània”amb l’actuació d’Arròs al forn”. 

 

 

Riberaexpress 

Eduardo Sala / Corresponsal

(Text i fotos)

 

1 Comentario

  1. Hola, soc Alicia veína d´Alberic, volía donar la enhorabona a tota la gent d´Alberic i voltants per haber tingunt un dia tan meravellos junt amb els meus fills com junt amb els meus amics, un dia inolvidable. Moltes gracies

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here