El PSPV aposta per la «cultura del lloguer» davant el problema dels desnonaments

0
365

Ahir es va celebrar a la Casa de la Cultura de l’Alcúdia una xarrada-col.loqui sobre “El drama dels desnonaments i l’habitatge” en el qual participaren Yolanda Prats, de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Maria José Salvador, diputada a Corts Valencianes pel PSPV i Vicent Vercher, president de l’Associació per al Desenvolupament del Lloguer. L’acte estava organitzat per l’Agrupació Socialista de l’Alcúdia i presentat per l’alcalde Robert Martínez i pel Secretari de l’Agrupació, Paco Martínez.

Yolanda Prats va explicar l’origen de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i reivindicà els moviments socials per construir la visibilitat de fenòmens socials que, d’altra manera, quedarien opacs, com ara el d’aquelles persones que, per no poder pagar per raons sobrevingudes la seua hipoteca, son obligades a abandonar les seues cases i, a continuar pagant als bancs tant la hipoteca com els interessos de mora acumulats.

La Plataforma, en els últims tres anys ha desplegat un seguit d’iniciatives o accions, sempre d’acció civil pacífica, que han aconseguit un cert impacte social i mediàtic. Entre eixes accions es troben els “escraches”, que consisteixen a apel·lar als responsables públics per a que actuen en pro de la justícia social, i la presentació de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) al Congrés per aconseguir la paralització dels desnonaments, la dació en pagament i la implementació dels lloguers socials.

 Cap de les tres propostes substantives de la ILP ha sigut acceptada en la Llei impulsada pel partit majoritari en el Congrés, que s’ha quedat sol en la votació, però que va treure endavant una llei “que desnona la ILP” presentada per la Plataforma amb l’aval de 1,5 milions de firmes.

Maria José Salvador començà acceptant i assumint que el seu partit, el PSPV-PSOE no havia estat inicialment a l’altura de les circumstàncies en l’assumpte dels desnonaments, per la qual cosa calia demanar disculpes i, tot seguit, passar a l’acció. I no només recolzant, com s’ha fet, la ILP presentada per la Plataforma al Congrés dels Diputats, sinó també amb mesures polítiques concretes i efectives enllà on es governa.

 En eixe sentit va reivindicar l’acció del govern andalús presidit pel socialista Griñan, on els poders públics s’han enfrontat amb el poder de la banca a través d’una llei que preveu l’expropiació d’immobles de forma temporal als bancs per cedir-los als desnonats en qualitat de lloguer social. També va reivindicar accions com la de l’Alcúdia, prèviament explicada pel seu alcalde, on a través d’un conveni amb un constructor propietari d’una finca amb pisos desocupats, hi ha 25 habitatges disponibles per al lloguer social. No només s’ha atorgat l’ús d’eixos pisos a les famílies desnonades de la localitat per una quantitat de cinquanta euros setmanals, sinó que l’Ajuntament es fa càrrec de les despeses comunes de la finca.

Maria José Salvador va reivindicar la política amb majúscules per solucionar els problemes de la gent comuna; va dir que cal exigir als poders públics que transiten precisament eixe camí amb sensibilitat envers els moviments socials i va demanar que al seu partit se’l jutge pels fets, per les polítiques que està aplicant en els llocs on pot, perquè governa, com ara Andalusia o l’Alcúdia.

Finalment  Vicent Vercher, ex alcalde socialista de l’Alcúdia de Crespins i president de l’Associació per al Desenvolupament del Lloguer, va donar una perspectiva complementaria i, com va dir, “micropolítica” del problema de l’habitatge a Espanya. Assenyalà la paradoxa que situa al país on tanta repercussió està tenint el drama dels desnonaments  com el país amb menys lloguers de la UE, malgrat tenir un parc d’habitatges superior a la demanda existent. El resultat: un milió d’habitatges vuits i quasi 100.000 desnonaments per any des que començà la crisi i la recessió econòmica.

Vercher explicà que cal impulsar la “cultura del lloguer” i que és una pota fonamental per fer complir el precepte de la Constitució espanyola que afirma que l’habitatge és un dret. La seua associació, sense ànim de lucre, remunera els lloguers de persones i famílies en situació d’exclusió o precarietat social, de manera que s’incorpora també a l’àmbit dels anomenats lloguers socials.

Les tres intencions van ser seguides d’un animadíssim debat, amb la participació del públic.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here