Albert proposa l’adaptació d’espais públics per a animals de companyia

20
595

Carles Albert

El regidor Carles Albert creu convenient que des de l’Ajuntament de Carcaixent s’inicie una campanya de sensibilització que contribuïsca a fomentar el respecte dels animals així com els bons usos que han de fer els propietaris dels dits animals i que s’adapten llocs públics per a l’ús compartit per persones i animals de companyia.

Una de les funcions de les Administracions locals és regular aquells aspectes que afecten la convivència dels seus administrats i un dels aspectes més rellevants d’eixa convivència és el gaudi i l’ocupació dels espais públics pels habitants de la nostra ciutat. És també una realitat indiscutible, que eixos espais són a més a més compartits per animals de companyia, que demanden unes necessitats uns serveis específics i generen més enllà de les obligacions i comportaments regulats per les lleis i pel civisme ciutadà, punts de vista molt personals, sentiments i subjectivitats que van des de l’amor a les mascotes, fins a les sensacions de seguretat o inseguretat derivades de la seua companyia.
Com déiem, la concentració de persones en un determinat espai físic dóna lloc a una sèrie de necessitats i serveis que han de ser necessàriament compartits per altres. En el cas que ens ocupa eixos espais públics solen utilitzar-se per ciutadans que en molts casos compartixen passeig amb animals de companyia.
De forma tradicional per part del nostre ajuntament, la resposta a esta situació està sent exclusivament normativa i sancionadora, és a dir, que es limita a col·locar cartells de «prohibit gossos» en els nostres parcs, a regular les obligacions dels propietaris i a sancionar-los quan no les complixen. No obstant això, la construcció d’espais comuns d’esparciment per a mascotes en llocs públics, ha demostrat en altres ciutats que junt amb la conscienciació dels ciutadans és l’ingredient bàsic per a solucionar en gran manera este conflicte. Ja l’any 1994 la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat Valenciana, sobre Protecció dels Animals de companyia, respecte a este tema deia que els Ajuntaments podran habilitar en parcs, jardins i llocs públics instal·lacions adequades per a tal fi.
C. Albert afirma que l’Ajuntament de Carcaixent mai ha complit amb estos objectius i és ara, quan ha posat en marxa una tímida i ineficaç campanya informativa, que no ha arribat a la ciutadania, però amb la vista posada en la funció sancionadora, això sí, sense oferir a canvi altres mesures que contribuïsquen a fomentar el respecte als animals i a millorar la convivència veïnal.
Per tot açò, el regidor no adscrit, creu convenient que des de l’Ajuntament de Carcaixent s’inicie una campanya de sensibilització que contribuïsca a fomentar el respecte dels animals així com els bons usos que han de fer els propietaris dels dits animals i que s’adapten llocs públics per a l’ús compartit per persones i animals de companyía.

BREU ANNEX

Què és un parc caní?
Un parc per a gossos és un espai públic compartit per persones i animals de companyia. És un recinte tancat on les mascotes poden fer exercici i jugar davall la supervisió i control dels seus amos. Tècnicament precisen de pocs requisits, i en municipis amb gran dispersió i superfície de jardins, com el nostre, no precisen de la construcció específica de cap parc diferent dels existents, n’hi ha prou amb fitar una zona amb una tanca apropiada, accessos organitzats i sistemes d’arreplega i neteja i inclús també poden dotar-se d’elements d´ «agiliti», com a xicotetes rampes, ponts o tubs perquè els gossos puguen exercitar-se acompanyats o en solitari.

Per què un Parc per a gossos?
Senzillament perquè els gossos ja estan entre nosaltres, i en el cas de Carcaixent es compten per mils, (un estudi recent concloïa que a la C. Valenciana, 6 de cada 10 famílies tenen mascota) amb el que no és cap necessitat artificial o supèrflua, sinó que vindria a satisfer una demanda real d’espais on poder passejar en llibertat les mascotes i compartir l’experiència amb altres amants dels animals, a més a més de permetre als que no desitgen eixa convivència poder aprofitar la resta d’espais públics sense inconvenients.

On podrien instal·lar-se?
L’experiència en altres ciutats diu que eixe sol ser el principal punt de desacord, encara que si atenem a criteris estrictament urbanístics el millor lloc seriosa aquell on ja s’estiguen passejant als gossos, és a dir, habilitar un espai apartat de les zones habitades o confinar-los lluny d’on són realment necessaris només serviria perquè estigueren desaprofitats o tal vegada buits. Sens dubte, la ubicació d’estos espais en les zones enjardinades comuns amb més densitat de població, seria el més encertat.

Quins inconvenients pot generar?
En principi no haurien de ser diferents dels que ja es generen en qualsevol parc públic, sinó més aïna al contrari, permetrien fitar la zona de «convivencia» a una més concreta respectant la resta. La Higiene, les olors o sorolls solen ser també arguments utilitzats pels detractors, encara que en realitat els servicis de neteja i vigilància troben més limitada la seua zona d’acció amb el que la seua labor dóna millors resultats. D’altra banda en estos llocs es troben més equipaments com a dispensadors de bosses, papereres, etc…. que amb la col·laboració dels humans eviten en bona part estos inconvenients.

I avantatges?
Les avantatges que troba el propi animal són evidents al disposar d’un espai on pot disfrutar amb altres gossos i sense el lligam de la corretja. Per als propietaris també suposa una possibilitat de relacionar-se amb altres amants dels animals, a més de comptar amb la seguretat que no està incomplint cap norma ni afectant el que no desitge la companyia de la seua mascota. I per a la resta de ciutadans, en una certa forma la concentració en estes zones evidentment allibera altres que poden disfrutar-se sense els inconvenients derivats de la presència de gossos.

Què aporten els parcs canins respecte a la seguretat?
Des del punt de vista del propi gos, és un fet provat que la possible agressivitat dels animals es veu incrementada quan estan subjectes amb una corretja ja que afigen a les seues reaccions naturals, l’instint de protecció cap al seu amo, que a tots els efectes és el «dominant» de la seua bandada. Si s’eviten les trobades ocasionals a curta distància de gossos lligats, per exemple organitzant els accessos amb portes de doble resclosa, o separades prou les entrades i eixides, es pot comprovar que una vegada desproveïts de corretja eixos mateixos gossos solen jugar i compartir l’espai sense major problema. La separació en dos zones diferenciades del parc dels gossos per grandària, també aporta seguretat als mateixos animals que poden afectar o veure’s afectats pel joc d’altres de distinta grandària. Açò unit a unes bàsiques regles com evitar portar a femelles en zel, o no llevar el boç a determinats gossos»

Necesitat?
Adaptar algunes zones dels nostres parcs a l’ús compartit amb gossos és un equipament necessari i pràctic per a dotar de qualitat la convivència de la nostra comunitat, entre humans amb humans, amb gossos o sense gossos, a través de la convivència en espais públics adaptats a les seues mascotes, d’un cost reduït i assequible per la nostra administració.

20 Comentarios

 1. ¡¡¡ Por fin le veo una posible utilidad al derribo del del edificio de correos !!!
  jaaaaa jaaaaa jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  ¡¡¡¡ Si hasta los perritos tienen ahí el recinto delimitado !!!!

  Mientras esperamos a la supuesta revalorización ( según fuentes cercanas al equipo de gobierno ) de los terrenos municipales adyacentes , debida a la inversión de 1.300.000 euros , estaría bien empezar a sacarle algo de partido a esa especie de minicementerio que nos han colocado en el centro del pueblo. , convirtiéndolo en una zona para disfrute de mascotas y sus dueños.
  Ya se que el coste de ese pipi-can es un poco alto , pero más vale eso que dejarlo en su estado actual sin ninguna utilidad conocida.

  Voy a dejar aquí el tema , porque cuando hablo de » perros » me rondan por la cabeza algunas imágenes asociadas que nada tiene que ver con el tema y mucho con nuestros representantes políticos ( no todos ) TOC TOC TOC

 2. A mi sintiendolo mucho no me gustan los animales y además estoy aburrido de tanta cagada por las aceras. Así que por mi parte nada de nada.

  • willy, me lo pones a huevo para defender aun más los pipican.. porque si no te gustan los animales, al pelo para que podamos llevarlos a sitio concretos y no se crucen contigo.. y si estas aburrido de las cagadas por las aceras, al pelo para que puedan cagar en los pipican y evitar que te cruces con ninguna por la calle… cuanta razón tenia mi abuelo… la llengua no te òs.. per això la menejem amb tanta facilitat per a parlar més del compte…..

 3. En aquest poble el que fa falta és més conciència i respecte per a tots aquells que tenim animals i, per tant, la necessitat de traure-l’s a passetjar. No tots som iguals i no és just que ens posen a tots al mateix sac. Si hi hagueren zones verdes per a gossos tots eixiriem guanyant i aquest poble seria un poc més tolerant. En compte de prohibir que els gossos pugen pràcticament anar pel carrer, no serà millor adaptar zones en el poble per a ells? Molt bona proposta i molt bona argumentació. Avant!

 4. És exactament el que necessita Carcaixent per a eixir de la crisis! Que faria el poble sense les propostes d’este xic? Un valor en alza en el grup dels no adscritos, sense dubte!!!!

 5. Com no podia ser de un altra manera el chonisme carcaixentí aflora en quan algú preten convertir el cortijo de lola en un poble un poc mes civilitzat… Carles avant… Som molts els qui estem amb tu… Encara que desgraciadament la choneria de carcaixent sempre parega que prevaleix….. Pipicans SI….

 6. Antes que los animales, están las personas,¿Cuantos parques de Carcaixent, se han dotado de medios para la rehabilitación y gimnasia de personas mayores? ante que los animales, las personas.

 7. Seria de sentit comú.com molts altres pobles q tenen espais a tal efecte.donaria treball x qui ho mantingués net.és conciència d’una realitat i possiblement necessitat.a banda q els propis propietaris se’n deuen fer càrrec sempre de les seves mascotes i l’espai municipal,mantenint-li net.en quan a la crisi..està clar que qui no ens trau és l’ajuntament actual amb res del q fa..trobe.

 8. Per contestar un poc a tota la gent que ha escrit.

  En primer lloc esta no és una proposta no sols per a la gent que té animals sinó que és una proposta per a conciliar una convivència en determinats espais públics i tal com diu la nota estem a favor que quan un propietari no arreplege les «necesitats» del seu gos de la via pública se li pose una sanció, però igual que en este tema tot són obligacions, la gent que té animals de companyia i també els propis animals es mereixen tindre algun dret.

  Respecte a què caldria haver-hi «agilitis» per a la gent major completament d’acord, no és excloent esta proposta amb eixa, ni per fer una no es pot fer una altra.

  Respecte a d’on pagarlo;esta clar que la situació és la que és, i acó no vol dir que no estiga preocupat per la crisi, pero hi ha vida més enllà de la crisi i cadascú administraria el pressupost municipal d’una forma (uns «compren voluntats» amb diners públics) només amb això donaria no sols per als pipicans, els agilitis per a la tercera edad,… sinó per a infinitat de coses.

  • , la gent que té animals de companyia i també els propis animals es mereixen tindre algun dret.
   Vaig a ser antipopular. I a mi que no m’agraden els animals, que mereixc que em maten, em cruxifiquen o com tu dius em posen els animals al costat als espais públics per a conciliar?

 9. Per descomptat el que no té feina el dimoni li dóna. No serà perquè a mi no m’agradin els animals que els adoro, però els que han de ser conscients són els seus amos ia casa meva sempre han fet les seves necessitats dins i qui no tingui lloc i ho hagin de fer fora que ho recullin. Per a mi és molt més important mantenir els llocs públics nets i em sembla molt més acceptable com deia abans un comentari, posar aparells per a gimnàstica per a majors en els llocs públics. No se que pretens Carles però sembla ser que estas tan actiu per formar una candidatura, però encapçalant tú clar. No comptis amb mi,ni amb la meva gent, és una advertència.

 10. Por una vez estoy de acuerdo con una proposición que se hace.Me encanta la ignorancia de las personas cuando hablan de los animales.Ya quiesieran ellos ser la mitad de nobles de lo que lo es un perro.A mi tampoco me gustan las personas que no recojen las necesidades de sus perros,habrían que sancionarlas,pero señores,a mi tampoco me gustan los niños cuando estan berreando como salvaljes,faltando la educación a todo el mundo por la sobreprotección de los padres,la gente q esta comiendo y bebiendo en los parques y se dejan toda la mierda al lado de las mismas papeleras,la gente haciendo botellón y haciendo el cerdo por donde pasan,etc etc…a estos si q se les tendría que hacer un recinto cerrado,pero ya!!!.Si todos fueramos como los animales,tal vez el mundo funcionaría un poco mejor de lo que vá.A los hechos me remito

 11. Empiezas tachando de ignorantes a los que no nos gustan los animales. Posiblemente no sean de nuestro agrado porque la mayor parte de propietarios de los mismos son bastante irresponsables. 1. Dejan entrar a sus perros en espacios públicos donde no se les permite entrar. Mi hija les tiene pánico y cuando entran los perros tenemos que irnos. 2. No llevan a los perros grandes o peligrosos con bozal. pocos he visto así. Incluso a mi me producen un respeto lindante con el miedo. 3. Creen que a todos nos tienen que gustar. 4. Esperan que confiemos en ellos cuando dicen «no pasa nada, no muerde, sólo quiere jugar» .A mi madre hace años en Hielo Iranzo (no sé si lo recordarás) le mordió una de sus perras Lassie por que sí, sin más. El veterinario dijo que no le gustaba el olor personal de mi madre que obviamente es una señora tan limpia como el que más. Podría seguir pero dejémoslo aquí, como tú mismo dices A los hechos me remito

 12. Sr.Ifach,encantado estoy de contestar tal mísiva vacia de réplica alguna.Te recuerdo que no he visto ninguna contestación de las que expongo en mi correo anterior.A la espera estoy.Dicho esto,le contestaré punto por punto,cosa que espero que hagas lo mismo con mi correo anterior.1-.Es cierto que a veces se entran perros donde no se deben entrar,mal hecho,pero tampoco se puede fumar en un parque y se fuma,ni beber y se bebe,ni dejarlo hecho todo una pocilga y se deja,ni haber botellones y se hacen,y fumar porros delante de niños,mayores y se fuma,etc..pero claro,no pasa nada,por supuesto que la culpa es de los perros.2- Hay personas que sería mejor que llevaran bozal antes que un perro,hazme caso.Al animal que más tienes que tener miedo es al ser humano.Sólo tienes que documentarte.3- No quiero que te gusten los animales,sólo quiero que los respetes.4- Por favor,no puntualizes un caso aislado de lo que le paso a tú madre, por que eso sería populismo, sería como si yo dijera que hace poco un hijo mato a sus padres,un hombre mató a su mujer,etc..y por eso no todos somos asesinos ni mal tratadores.5 Respecto a «no pasa nada, no muerde, sólo quiere jugar”,esto me hace gracia,me recuerda mucho cuando se dice «no pasa res,son xiquets,que vols…»y a tragar….A los hechos me remito.No dirás que no te lo digo

  • Ardo en deseos de contestarte punto por punto ,pero visto tu mal talante y falta de respeto (ya en la primera linea), dejémoslo estar. el tiempo es oro caballero y no estoy dispuesto a malgastarlo. Un saludo

   PD.- No puedes pedir ‘derechos’ para los perros cuando no los quieres conceder a los niños, por ejemplo.

   • Si tanto ardes en deseos,por favor contestame y no vayas a lo más facil,que es claramente la excusa,por no saber ni que contestar.Aprovecho para comentarte que me reseñes donde esta la falta de respeto y donde estan la falta de derechos de los niños que yo haya puesto.Que facil es ser populista frente al populacho.Todavía no me ha contestado ni tan siquiera un punto.
    Los derechos que pido a los animales,son derechos sin comillas.Complacenos a los lectores y quitate el ardor por no contestar.No dirás que no te lo digo.
    Ardo en recibir sus respuesta punto por punto.Un saludo

 13. me parece bien esta idea, así no se utlizará la prolongación del parque, para que vengan a cagar todos los perros de los alrededores. (hay que tener en cuenta que juegan muchos niños en esta zona).

 14. Desgràciadament el PP-PSD no votà a favor d´aquesta proposta iel Psoe es va abstindre, per tant no va eixir endavant.
  També destacar que ni tan sols van voler debatre-la, directament votaren en contra.
  Aquesta proposta proposaba els famosos «pipicans» pero dins d´un projecte global on en primer lloc era començar campanyes de sensibilització ciutadana on concienciar a la gent sobre l´abandonament i el maltractament animal així com sensibilitzar als propietaris dels animals que deuen recollir les necessitats dels seus animals. Tot açó es proposava a cost 0 per a l´ajuntament i com he dit avans ni tan sols es van dignar a debatre-ho.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here