Carratalá: «L’ús del valencià s’hauria d’estendre més en la vida quotidiana»

2
448
Toño Carratalá

L’Ajuntament d’Alberic i el poble en general s’ha bolcat en que la 28 Trobada d’Escoles en Valencià de la Ribera siga tot un èxit. Per conèixer més detalls sobre la seua organització hem entrevistat al seu alcalde, Antonio Carratalá.

Què significa per a Alberic celebrar la 28 Trobada de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera?

Per a Alberic representa un repte i una il•lusió que, des del nostre poble, puguem lluitar per la reivindicació de les nostres arrels i la nostra cultura.

Quins comentaris li fa la gent de la Trobada pel carrer?

La gent està molt il•lusionada i, a més, en la difícil situació que travessem, és com un colp d’aire fresc, poder ser, durant eixe dia, el centre d’atenció de tota la nostra comarca.

I als centres educatius de la localitat… Com s’ho han pres?

Com no podia ser d’altra manera, la comunitat educativa d’Alberic s’ha bolcat en esta celebració. Tots els centres educatius de la població estan tremendament implicats en l’organització de la Trobada i estan treballant de valent perquè tot isca d’allò més bé.

Quina és la situació actual de l’ús del valencià a Alberic?

Alberic és un poble majoritàriament valencianoparlant. Al voltant del 90 % de la població actual el fa servir en la seua vida quotidiana. Un altre tema és la utilització escrita del valencià, on encara ens queda molt de camí a recórrer. Si bé és veritat que les noves generacions, a causa d’haver-lo estudiat a l’escola, escriuen en valencià sense cap problema. També és veritat que un alt percentatge de la població no l’empra habitualment, bé perquè no sap, bé perquè s’hi troba més còmode utilitzant el castellà escrit. De totes maneres podria assegurar que, a hores d’ara, el valencià està més viu que mai a Alberic.

Quines actuacions ha previst l’equip de govern que vosté presideix per a la promoció del valencià?

Pel que he dit en l’anterior pregunta, l’Ajuntament que presidisc està posant molt d’interès i mitjans per donar a conèixer la nostra llengua a tots els nostres veïns i veïnes. La pràctica totalitat dels bans d’alcaldia estan redactats en valencià. Notes informatives, cursos, activitats, etc., promoguts per l’Ajuntament també estan redactades en valencià. Hem fet un gran esforç perquè els impresos oficials per comunicar-se amb l’administració estiguen disponibles en les dues llengües oficials, i intentem, dins de les nostre possibilitats, que els impresos que n’isquen de nous ho facen ja normalitzats. Com he dit abans, queda un llarg camí…

Ens podria dir un objectiu a curt mitjà i un altre a llarg del termini per a la recuperació del valencià a Alberic?

Com ja hem comentat, el valencià es molt utilitzat a Alberic, però no podem definir aquesta situació com una “recuperació”. Si més no, l’objectiu hauria de ser que l’ús del valencià escrit s’estengués més en la vida quotidiana del ciutadà d’Alberic. Que els nostres veïns i veïnes feren servir el valencià més en la seua relació escrita amb l’administració. Per tant, el nostre objectiu, tant a curt, com a mitjà i llarg termini ha de ser facilitar, en la mesura de les nostres possibilitats, la utilització del valencià per part dels nostres administrats i, no escatimarem esforços ni recursos per aconseguir-ho.

Després de la celebració de la 28 Trobada a Alberic, quina creu que serà l’empremta que haurà deixat al seu darrere?

Espere i desitge que la Trobada servisca per conscienciar la gent del nostre poble que és tremendament important no perdre les arrels i quina major arrel que la llengua dels nostres avantpassats!! Conèixer la nostra llengua, potenciar-la i utilitzar-la a tot arreu, si no volem perdre la nostra identitat com a poble. La nostra llengua forma part de la nostra cultura, del nostre passat, del present i com no, del nostre futur. Estic segur que la celebració de la Trobada a Alberic ens ajudarà a recordar estes premisses que no podem oblidar mai.

2 Comentarios

  1. Estic en tot d’acord amb Toño, és una de les coses més importants i boniques que ens identifica. És el nostre medi de comunicació, junt amb el castellà, però hem de cuidar-ho dia a dia més que l’altra llengua per a que no desaparega. Seria un dels majors errors que es podria cometre. Vixca el Valencià!

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here