L’investigador Francisco Espanya va ser el pregoner d’Alberic

0
347

Francisco Espanya durant el pregó

El passat divendres en l’Església de Sant Llorenç, a les 22 h., i com a preludi a la Setmana Santa, va tindre lloc el «Pregón» a càrrec de Francisco Espanya i Vives, natural de Benimuslem, Professor, estudiós i investigador de temes relacionats amb la Religió Cristiana-Católica, vinculat durant molts anys amb les Parròquies d’Alberic, i gran coneixedor i amant de la Setmana Santa d’Alberic, va ser l’encarregat d’oferir-nos el Pregó, preludi dels actes preparats per la Junta Central de Confraries de Setmana Santa d’Alberic.

La presentació ha anat a càrrec d’Antonio Torres Sanchís, professor, investigador de temes relacionats amb la cultura popular i religiosa d’Alberic. Antonio ens va il·lustrar la Biografia de Francisco, no sols en la part professional, sinó en la humanitat que desprén.

Francesc, abans d’endinsar-se en l’exposició del Pregó, va fer referència a una figura molt entranyable per a ell, Mossén Antoni Sanchis, que fa 20 anys va ocupar la mateixa tribuna, Mestre Espiritual de moltes persones, en les que es troba ell.

Francisco no ha deixat indiferent a ningú, en el seu missatge Teològic- Biblico-Histórico , que ens ha anat desgranant en cada un dels passos que componen la Setmana Santa d’Alberic, fent una similitud amb fets ocorreguts entorn del nostre món, en l’actualitat. Un missatge que comença amb un repàs dels actes que se celebren en Setmana Santa d’Alberic, Diumenge de Rams, la Festa de l’encisam, Baixada dels Santos, Arreglament i exposició de les Imágenes/ Dossers, Processons, Triduos, Passió i Mort de Jesús, Resurrecció, esperança i vida. Ha aprofundit sobre el moment històric dels fets representats en les Imatges, dels últims moments de la vida de Jesús, començant amb la institució de l’Eucaristia, i a través de les riques i belles Imatges que té la Setmana Santa d’Alberic, seguir pas a pas el que representa la Passió, Mort de Jesús, i la seua Resurrecció.

 El Pregó ens invita a una reflexió dels Misteris Centrals, on a través de les Imatges, ens inviten acostar-nos a Jesús en el cor de les persones. El conjunt d’este Pregó, que donaria per a moltes pàgines, ens situa a la similitud del que va passar fa 2000 anys, a la nostra vida contemporània. Només faria falta mirar un poc al nostre voltant, no sols a la llunyania, sinó en el més pròxim. En el Pregó de Francisco, ens invita que coneguem millor Déu, en la figura de Jesús, on sempre està present, encara que a vegades no reparem en això.

GRUP DE MUSICA ANTIGA , de la Suma (Societat Unió Musical Alberic)

 Abans i després del Pregó, el «Grupo de Música Antiga» compost per 35 músics sota la direcció de Carlos Samblancat, van oferir el Concert denominat «Una Basílica per a la Música», considerada Música Espacial. El repertori està basat amb música composta en els anys 1610 i 1737.

Van jugar amb l’espai de l’Església de Sant Llorenç, repartint-se diversos grups pel seu interior, en xicotets grups o tots junts, repartits en diferents grups ocupant diferents espais dins de l’Església. Espectacular la seua interpretació, on no sàvies en quin lloc apareixeria un grup, o solista.Obras de Claudio Monteverdi, Tomás Luis de Victòria, Johann Sebastian BachHenry Purcell, han enriquit este Pregó Extraordinari el treball realitzat per Carlos Samblancat, des del passat mes de desembre, i corroborat esta nit.

 Eduardo Sala / corresponsal

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here