L’informe encarregat pel Consorci de Residus «està clarament manipulat» segons la Plataforma contra el Macroabocador

0
390

 

El projectat macroabocador de Guadassuar

L’alcalde de l’Alcúdia Robert Martínez ha afirmat, hui, que l’informe encarregat pel Consorci de Residus per a justificar la idoneïtat de la ubicació del Macroabocador està «manipulat per a fer-lo a mida de les espectatives de l’alcalde de Guadassuar». Martínez ha afegit que “este projecte amaga el gran negoci de José Ribera, ja que la instal·lació és la solució a l’enorme problema d’endeutament que té Guadassuar. Les xifres més pessimistes li adjudiquen uns 600.000 € anuals si va avant el projecte, la qual cosa per a un ajuntament de 4 milions d’€ de pressupost, és una quantitat importantíssima”.

L’alcalde de l’Alcúdia ha volgut també contestar a Ribera la nota de premsa que va enviar divendres passat a la qual afirmava que està esperant una resposta amb les alternatives al projecte. Martínez ha ensenyat als presents una carta dirigida al president del Consorci, amb registre d’entrada de 10 de gener de 2012, en la qual li deia textualment: “Li reitere la nostra predisposició a assumir la delegació per a tramitar els treballs administratius necessaris per a encarregar els treballs tècnics i els informes d’anàlisi… per a estudiar les alternatives menys dolentes per a la implantació d’una instal·lació d’eixes característiques, sols falta que ens faça expressament eixa delegació mitjançant la oportuna resolució d’eixa presidència”. Segons l’Alcalde de l’Alcúdia, mai no s’ha rebut una resposta a eixe escrit, ni per suposat cap delegació en eixe sentit.

Robert Martínez ha participat este migdia en la roda de premsa convocada per la Plataforma contra el Macroabocador de la Ribera i l’Ajuntament de l’Alcúdia, a la que també assistiren, Eduardo Ruiz-Dorizzi, hidrogeòleg autor de l’estudi, a més de Néstor Ferrando, president de la Plataforma i representants dels tres grups polítics presents a l’Ajuntament de l’Alcúdia.

El que sembla que queda prou clar, segons l’autor de l’estudi encarregat per la Plataforma, l’hidrogeòleg Eduardo Ruiz-Dorizzi, és que la ubicació oferida per l’Alcalde de Guadassuar per a la Ubicació del Macroabocador, no és apta ni geològica ni hidrogeològicament, i que a més incompleix diverses restriccions reflectides en el reial decret 1481/2001, la més evident la distància a la Sèquia Reial, que en cap cas hauria de ser de menys de 250 metres, i n’és de només 35.

Respecta a les anàlisis de permeabilitats, Ruiz Dorizzi afirma que en l’assaig fet per al projecte de l’abocador no és representatiu en cap manera de l’area definida per a l’abocador; així com que s’incompleix la legislació vigent quant a nombre mínim d’assajos de permeabilitat in situ i que les anàlisis fetes per la promotora han fet un mostreig totalment dirigit i no representatiu.
A més d’això, en l’estudi s’afirma que hi ha una molt alta probabilitat de contaminar l’aqüífer (la zona està assenyalada com de alta vulnerabilitat d’aqüífers en el mapa oficial de risc de contaminació de Conselleria) i que este puga arribar sense depurar als Ullals del Riu Verd, la qual figura ambiental està protegida com a LIC i, a més com aiguamoll (Zona humida).

Sobre les possibles afeccions a aigües superficials, l’estudi conclou que, cas de haver alguna trencadura ala bassa de lixiviats, es podria produir un abocament contaminant de gran volum sobre el canal principal de la Sèquia Real, que alimenta directament l’Albufera. Per escorrentia, els lixiviats podrien també afectar els Ullals del Riu Verd. Per altra banda, si hi haguera, com ja ha passat altres vegades, un trencat en les canonades de la Sèquia Real, es podria produir una inundació i desbordament de la basa de lixiviats i del got de l’abocador.

Nestor Ferrando, President de la Plataforma, ha afirmat que les al·legacions que van a fer a l’Autorització Integral Ambiental per part de la Conselleria es basaran en este estudi, que ha confirmat les seues sospites que el lloc triat no era en absolut adequat per a unes instal·lacions d’estes característiques. Ferrando ha afegit que els residus, hui en dia tenen un gran valor si se saben gestionar, cosa que no està passant ni està previst que passe. A la Plataforma li sembla totalment insuficient la gestió sobre el fem orgànic, que està previst que arribe només al 9%, estrictament el mínim que mana la llei. Ferrando a cridat també l’atenció sobre la escasa capacitat de gestió de la nova planta projectada, que serà només de 10.000 tones, quan a hores d’ara ja n’hi ha un rebuig de 120.000.

El PP de l’Alcúdia en contra del macroabocador 

Els altres dos regidors de l’Ajuntament de l’Alcúdia presents a la roda de premsa també han pres la paraula, Paco Sanz ha qualificat el projecte de despropòsit i ha aclarit que l’únic informe de l’Institut Geològic Miner – afirma que no hi ha 2, com afirma l’alcalde de Guadassuar- se limita a 2 o 3 fulls de comentari sobre l’informe encomanat per Ribera. A més Sanz ha advertit que encara que el projecte és per a 20 anys i està pensat per a la zona Ribera-Valldigna, ningú no ens pot assegurar que no acabe rebent també el fem de zones limítrofes que no compten amb instal·lacions pròpies, i que no s’allargue en el temps i es facen succesives ampliacions. Jaume Part ha afirmat que el PP de l’Alcúdia sempre ha estat i sempre estarà en contra d’este projecte, perquè considera que ni la ubicació ni les condicions són les ideals.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here