La Confederació es nega a reparar la barana del Magre segons Més Algemesí

0
455

En juny de 2012 MÉS ALGEMESÍ presenta un moció al plenari per demanar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que reparés la barana del riu Magre en la seua marge dreta per ser en molts llocs pràcticament inexistent. En l’actualitat representa un greu perill ja que qualsevol xiquet, a peu o en bicicleta pot precipitar-se per un desnivell de més de quatre metres. I no sols és un perill per als xiquets, qualsevol que circule en bicicleta o moto pot caure perfectament al llit del riu.

En aquella ocasió, i com fa habitualment, l’equip de govern votà en contra de demanar-ho, adduint que ja ho havien fet. Tot i ser cert que ja ho havien sol·licitat, el que es tractava era de tenir un pronunciament de tots els grups per tal de fer més pressió davant la CHX. El ben cert és que donat que el tema, des de 2011 s’havia estancat, MÉS ALGEMESÍ envià un escrit en octubre de 2012 a la CHX que ara ha tingut contestació, una contestació sorprenent i insòlita, a més de deplorable.
En la contestació –en castellà únicament- indiquen que “la titularidad de este tramo no corresponde al Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino, por lo que en consecuencia su reparación debe de ser llevada a cabo por su titular, no correspondiendo en ningún caso al Organismo de Cuenca”, sense aclarir qui és el titular ni en què es basen per dir-ho. En la contestació fa referència a un informe de 14 de juny de 2011 que remeté a l’Ajuntament. Consultat eixe informe cal indicar que no es fa referència en cap moment a la qüestió de la barana. De fet és una còpia literal d’un informe del mateix dia sobre la titularitat d’un tram del camí que voreja el riu i que no és del que estem parlant.
Tal i com es pot apreciar a la fotografia 1 estem parlant d’una barana que es troba DAMUNT del ciment que forma la conca o vas del riu. En la fotografia 2 encara es pot apreciar amb més claredat que es troba en el formigó del propi riu. És més, aquesta barana, a diferència d’altres trams en el municipi, va estar instal·lada per la pròpia CHX quan es realitzaren les obres d’adequació. La barana no està en el camí adjacent que sí es de titularitat municipal. De manera clara i evident està ubicada en el terreny que forma part del riu. Per un altra banda hem preguntat si existeix cap document o acte administratiu en el qual la CHX cedisca a l’Ajuntament la barana o algun terreny limítrof i aquest no existeix, raó per la qual aquesta continua essent propietat de qui la va instal·lar i pagar. Resultat lamentable que la CHX no vulga assumir unes responsabilitats que són clarament seues. Però resulta encara més cridaner que, estant la barana damunt d’una obra de la seua propietat ella afirme textualment que “la titularidad de este tramo no corresponde al Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino”. Tal afirmació resulta insòlita i sorprenent. És la primera vegada, que tinguem notícia, que el Ministeri afirma no ser el titular d’un tram d’un riu; i això, d’acord amb les paraules i amb les fotografies, és el que es desprèn, ja que la barana està sobre l’obra del riu, no sobre el terreny municipal. Igual Algemesí és el primer poble que és propietari d’un tram de riu!
L’actitud de la CHX resulta reprovable ja que no assumeix les seues responsabilitats i contrasta amb l’actitud positiva d’ADIF que, a petició també de MÉS ALGEMESÍ, i havent-ho aprovat el plenari, sí que instal·là les tanques de la via el tren al seu pas pel Carrascalet o el grup La Pau. En un cas anàleg de tanques de separació, una administració sí que assumeix la responsabilitat i altra l’eludeix. Des de MÉS ALGEMESÍ tenim clar, mentre no es demostre el contrari, de qui és la responsabilitat de la conservació de la barana, i anunciem que, en cas de produir-se qualsevol accident per aquesta qüestió no sols exigiríem responsabilitats administratives, sinó també penals a la CHX.
No podem concloure aquest comunicat sense manifestar la nostra indignació pel menyspreu que ha mostrat la CHX per la llengua dels valencians. Malgrat que el nostre escrit estava en valencià, i malgrat que la llei obliga a qualsevol administració –incloent l’estatal- a contestar en la llengua en que s’inicia el procediment, el Ministeri no ho ha fet, posant de manifest la desconsideració que sent per la llengua pròpia dels valencians i comportant-se com si d’un Ministeri franquista es tractés. Per tot això ens adreçarem la setmana vinent per reclamar la resposta en valencià i demanar-los que demanen disculpes.

Josep Bermúdez
Portaveu del grup municipal MÉS ALGEMESÍ

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here