Alberic celebra la Festa de l’Encissam i el Mercat Agrícola

0
536

Com va sent tradicional en Alberic, el Diumenge de Rams, es celebra no sols l’entrà de Jesús en Jerusalem, sinò també la ja antiquíssima Festa de L’Encisam, en honor als llauradors.

És tract d’un dia molt especial per als alberiquenys que viuen fora, i s’acosten al poble per a reunir-se amb familiars i amics, recordar temps passats, i preparar la Setmana Santa i la Pasqua. Emoció i records es reviuen en aquestos encontres  

NOVETATS QUE COMENÇARÀN EL 23 DE MARÇ

Enguany, Benjamin Nogués, regidor d’Agricultura, amb la col-laboració de Vicent Escribà “pantalò”, ha volgut donar-li major esplendor a la Festa, i res millor que un Mercat Agrícola i Tradicional, que s’inaugurarà el 23 de març, a les 12 del matí, on es faran demostracions amb les cavalleries que, aleshores, tenien un protagonisme important.

En la casa que havia cavalls, sels tractava “a cos de rei”, ja que depenien d’ells per a llaurar, passar la retlla, fer solcs, etc., tot alló que huí fan els tractors i les “muletes mecàniques”.Tallers infantils, joguets tradicionals, oques, gallines, cavallets, diversos oficis antics, i altres activitats, faran recordar temps passats.

El cantant de Xàtiva, Pep Gimeno «Botifarra», exponent de la recuperació de les cançons tradicionals valencianes serà l’encarregat d’animar el Mercat Agrícola.

Segons Nogués“de moment participen 22 paraetes de llauradors i diverses associaciòns d’Alberic. Als tres premis que es lliuraven, s’afegixen dos mes, “parada millor arreglada i a la millor forma d’oferir les excel-lencies de l’encisam”. El jurat format per representants (normalment son els Presidents Locals) de AVA, L’Uniò, Consell Local Agrari, Jurat de Recs i President de les Confraries d’Alberic, seran els encarregats d’adjudicar els premis.

Novetats enguany, serán que les parades ambulants, es col.locaràn a una part del camí, que và de la Creu Roja, fins les Cases de Pilara, per a que la gent puga transitar millor, i les atraccions es situaran totes, a la Avinguda de La Muntanyeta (antiga N-340).”

 

A l’Ermita de Santa Barbara, situada en la part alta de la Muntanyeta, es podrá visitar les imatges de Setmana Santa, que al caure la nit, les Confraries faran el “Trasllat o Baixada de Sants” en processó, fins als llocs que les Confraries han preparat, per a ser exposats la setmana següent.

 

“Panquemados – Mona de Pasqua”

Cap de Setmana plena d’actes, per a visitar Alberic en família o en amics, on antes moltes persones s’acostaven el diumenge, i ara tindràn també el disabte per a disfrutar del Mercat Agricola i Tradicional, i adquirir el autentic i tradicional “Panquemado o Mona de Pasqua”, coques d’anou i panses, cistelletes,etc, en qualsevol forn d’Alberic.

 Eduardo Sala / corresponsal

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here