Alcaldes i regidors de tots els partits contra el Macroabocador de Guadassuar

0
499

 

Els alcaldes de Massalavés, Benimodo i l’Alcúdia

Prop d’un centenar de persones, majoritàriament alcaldes i regidors del PP, PSOE, Compromís i EU han mostrat este migdia la seua oposició al projectat Macroabador de Guadassuar, perquè la seua ubicació «no conta amb el consens majoritari de la comarca».

També han assistit els diputats autonòmics socialistes, Francesc Signes i Juan Ponce, així com els diputats nacionals, José Luis Ábalos (PSOE) i Joan Baldoví (Compromís).

La concentració s’ha celebrat a les portes de l’actual planta de fem ubicada en La Garrofera de Guadassuar.

L’alcaldes de Massalavés, Gregorio Andreu (PP) ha argumentat la seua oposició en que «el meu poble porta 25 anys soportant els mals olors» i ha reclamat a la Plataforma i a la resta de forces polítiques de la comarca  que «donem una alternativa d’ubicació al consorci». Una ubicació que ha estat molt contestada per l’alcalde de Benimodo, Paco Teruel (PP), «davant la seua proximitat als ullals del riu Verd». Teruel ha insistit en que la instal.lació escollida pel consorci «és molt perjudicial», donat que al seu juí «condicionarà» la concessió de subvencions europees per a la regeneració d’estos ullals.

Per la seua banda l’alcalde socialista de l’Alcúdia, Robert Martínez, considera «totalment inapropiada» la instgal.lació de la nova planhta «a cinc metres de la Sèquia Reial». També ha censurat el métode pel que s’ha triat el lloc, donat que «no ha habut consens». I, ha estat molt crític amb el govern popular de Guadassuar perquè ha buscat «els 600.000 euros anuals que cobrarà entre la planta de fem i el macroabocador».

El regidor de Compromís, Paco Sanz, ha explicat que en la votació del projecte es mostraren en contra un total de 21 pobles de la Ribera front els 17 que es pronunciaren a favor i que tan sols els vots majoritaris de la Diputació i la Generalitat decantaren l’elecció. Sanz també ha significat que en Guadassuar sols el PP està a favor de planta, donat que el PSOE, EU i Compromís «són contraris».

El perill sobre la contaminació de l’aqüífer de l’Ave és un factor molt important per descartar el projecte. En aquest sentit s’ha denunciat que després de haver-nos carregat l’aqüífer de la Ribera per contaminació amb herbicides, sols faltaria carregar-nos igualment, amb contaminació amb lixiviats, aquest aqüífer veí que es troba en bon estat.

 Els alcaldes i regidors han firmat un full d’al·legacions que us adjuntem i que resumeixen les raons d’oposició a aquestes instal·lacions.

 RELACIÓ D’ASSISTENTS A LA CONCENTRACIÓ:

 Diputats del Congrés: Joan Baldoví i José Luis Ábalos

Diputats de les Corts Valencianes: Juan Ponce i Francesc Signes

Alcaldes de les següents poblacions: Benimodo, Massalavés, l’Alcúdia, Alginet, Corbera, Sumacàrcer, Rafelguaraf i Benimuslem.

Regidors de les següents poblacions: Benimodo, Massalavés, l’Alcúdia, Alginet, Corbera, Sumacàrcer, Rafelguaraf, Benimuslem, Alzira, Sueca, Torís, Guadassuar, Tous, Albalat, Manuel, Carlet, Pobla Llarga, Alberic, Algemesí, Alcàntera del Xúquer, Senyera, Benifaió i Algemesí.

AL·LEGACIONS AL PROJECTE D’UNA NOVA PLANTA DE TRACTAMENT I D’UN ABOCADOR DE RESIDUS A GUADASSUAR

 

En/Na …………………………………………………………………….., com a ……………………………. de l’Ajuntament de ………………………………………….  dins del termini d’informació pública establert per l’anunci publicat al DOCV de data 22/02/2013, formulen la següent AL·LEGACIÓ en relació amb els expedients 067/12 i 014/12 que es tramiten davant eixa Conselleria per a l’ AUTORITZACIÓ AMBIENTAL INTEGRADA per a la legalització de la PLANTA DE TRACTAMENT DE RESIDUS DOMÈSTICSexistent, i per a la PLANTA DE TRACTAMENT DE VOLUMINOSOS I DE RECUPERACIÓ DE REBUIGS i per a l’ ABOCADOR (INSTAL·LACIÓ ELIMINACIÓ DE RESIDUS URBANS) projectats pel Consorci de Residus Ribera – Valldigna, i l’empresa concessionària (Reciclados Ribera del Xúquer s.l.), en el terme municipal de GUADASSUAR, sobre la base dels següents arguments:

 

Primer. Consens. L’elecció de la ubicació de l’abocador s’ha pres sense el necessari consens que una decisió d’aquest tipus necessita, en especial dels municipis més afectats, Massalavés, l’Alcúdia i Benimodo. De fet la majoria de pobles de la comarca votaren en contra d’aquest projecte, en una votació que comptà amb 22 vots en contra i 16 a favor.

 

SegonEstudis alternatius. L’elecció de la ubicació de l’abocador s’ha pres sense l’existència d’estudis tècnics previs i seriosos. L’ ubicació no figura com a zona apta per instal·lar abocadors, als serveis de cartografia de la Conselleria de Infraestructures i Transports/ Territori i Medi Ambient.

 

Tercer. Hidrologia. El projecte planteja riscos mediambientals evidents, al trobar-se les instal·lacions de residus sobre zona d’afecció als aqüífers de la Plana i el Caroig . Es troba a tan sols 5 metres de la Sèquia Reial les aigües de la qual nodreixen l’Albufera i a 1 km dels “ullals del Riu Verd”, LIC (Lloc d’Interès Comunitari) que forma part del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana.

 

Quart. Distancia als nuclis habitats. La Planta de Voluminosos projectada (ubicada al costat de l’actual Planta) es trobarà a menys de 500 metres de distància del nucli urbà de Montortal (on resideixen unes 150 persones) i a menys de 2 km. de distància del nuclis urbans de l’Alcúdia i Massalavés. L’abocador projectat estarà ubicat a menys de 2 km. de distància del nuclis urbans de Montortal i Massalavés. Es tracta d’activitats que tenen el màxim grau de molèstia, nocivitat, insalubritat i perillositat que es pensen ubicar molt a prop de zones molt poblades.

 

Cinquè. Impactes sobre la qualitat del paisatge. No s’han analitzat els greus impactes visual i paisatgístics que eixes instal·lacions tindran en la zona, tant pròxim a llocs declarats de màxima protecció ambiental i de nuclis urbans de població.

 

Sisè. La vida útil d’aquestes instal·lacions està determinada des de el seu naixement i les modernitzacions no poden ser l’excusa per anul·lar la condició primera que determina un fi.

 

En conseqüència, demane que la Conselleria no concedisca les autoritzacions ambientals integrades sol·licitades.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here