La Muntanyeta i Mestre Giner, dues falles del nou mil.leni

0
578

 

Ara sí que sí. Ara ja va de bo. A Carcaixent l’olor a pólvora que tot ho impregna ens diu que ja han aplegat de ple les falles.

Aquesta nit és la de la Plantà. Com és preceptiu, després del tradicional sopar, els artistes i les comissions acabaran de donar els darrers retocs als seus monuments per a que estiguen del tot acabats en fer-se de dia, moment en què els diferents jurats passaran per cada falla amb l’objectiu de qualificar-les. Les comissions esperen la vesprada del dia 16 de març com una de les més importants del calendari faller. El fet, recollir els premis a un any d’esforç.

 

Falla Mestre Giner

Falla Muntanyeta

Històricament els premis sempre han estat motiu de sana rivalitat entre les falles de la localitat. I si d’història parlem, avui presentem dues falles que varen nàixer agafades de la mà, el mateix any, i veient de prop el nou mil·leni. Aquestes són la Falla La Muntanyeta i la Falla Mestre Giner.

LA MUNTANYETA

Va nàixer en 1999 en un dels barris més antics de la ciutat. El barri de La Muntanyeta de Carcaixent mai havia vist plantada una falla en el centre històric del mateix, si bé és cert que les comissions del Jardí de l’alegria i de Joan XXIII hi pertanyen geogràficament. Aquest fet es relaciona amb l’expansió del poble cap a la muntanya. Els poblatans del barri de la Muntanyeta no feien falla. Estaven massa lluny del centre del poble, on realment varen nàixer les falles carcaixentines. Cal remuntar-se a 1948 per veure els remots orígens d’aquesta falla. En aquell any es va plantar un monument anomenat Falla Jardín – Montañeta, per impuls del patrici local José Vidal Canet, amo de molts dels camps que envoltaven el barri. Sols va durar eixe any i el seu emplaçament va estar en l’actual carrer Gandia. Posteriorment, en 1968 hagué altre intent però es va quedar en no res. Finalment, als albors del nou mil·leni, un grup de voluntariosos fallers decidiren arrelar la seua comissió en el centre del districte de La Muntanyeta.

La comissió sempre ha estat generosa en els seus treballs cap al barri. De fet, destaca per la seua tasca engegadora en aquest indret de la toponímia carcaixentina i ha estat sempre envoltada pels veïns. Foren els primers en tenir continuïtat en l’organització, de cara al poble i no sols per a la comissió, de setmanes culturals (la primera va ser la falla Avinguda Joan XXIII, amb motiu del seu 25 aniversari en 1997) amb activitats, exposicions i edició d’un futllet informatiu. Han estat guardonats amb primers premis de falles infantils i, al llarg d’uns anys, disputaven els primers premis de falla gran.

El seu esperit de superació fa que els seus fallers i falleres renoven cada any els esperits per lluitar, malgrat tot, i tornar a plantar monument l’any següent.

MESTRE GINER

Mestre Giner és una comissió que també va nàixer en 1999. Els seus antecedents els trobem en la desapareguda falla del Mercat. El Mercat va ser la tercera comissió fallera de les hagudes a Carcaixent, començant la seua activitat en 1943-1944 i acabant en 1984, per circumstàncies que no venen al cas. La seua vinculació amb el poble la trobem en què els promotors de l’antiga Mercat decidiren plantar-la en el que seria l’eixamplament del poble cap a La muntanya. Cal observar que fins els anys 50 del segle XX, les actuals avingudes centrals del poble no existien com a tals i el poble de Carcaixent es feu gran de la Plaça Major cap a la muntanya i cap a Alzira (barri de santa Bàrbara). Aquest fet propicià que les falles carcaixentines anaren expandint-se del centre cap als barris.

Així les coses, i acabada la falla del Mercat, un grup de joves fallers decidí crear-la de nou, sota el nom de falla Mestra Giner, utilitzant el nom del carrer enlloc de Mercat.

Mestre Giner, una comissió amb força, entra en la lluita dels primers premis tant de monuments com culturals, ja que han destacat per l’elaboració dels seus llibrets i per la normalització de la llengua. A més a més, les seues presentacions tenen un segell distintiu. Han aconseguit acunyar una manera pròpia d’entendre-les i realitzar-les, contribuint notablement a l’enaltiment de les presentacions carcaixentines.

 

L’ambient fester que sura per La Muntanyeta i per Mestre Giner no deixa de sorprendre cada any. Tant de bo no pare mai.

 David Vidal.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here