Alzira permuta solars per recuperar els restes gòtics de l’antiga esglèsia Santa Maria

0
576
Este magatzem ocupa el lloc de l’antiga l’esglèsia
Porta gòtica de l’antic temple

L’Ajuntament d’Alzira serà el propietari de la parcel.la on, al segle XIII, es va construir l’esglèsia de Santa Maria, per poder recuperar les despulles gòtiques d’este temple que va desaparèixer poc després de la Guerra Civil. Sols quedà en peu el campanar però l’any 50 va ser enderrocada, després de construir-se la caserna de la Gaurdia Civil, «per raons de seguretat» segons les autoritats de la època.

L’alcaldessa, Elena Bastidas ha anunciat, este migdia, l’acord del consistori amb l’empresa Eviga SL, propietaria del magatzem ubicat en la Vila, front la caserna de la Guàrdia Civil, consistent en la permuta d’esta parcel.la per altres del sector Tulell de titulalritat municipal. L’operació està valorada en 1,4 milions d’euros, tot i que les arques municipals sols rebran poc més de 8.000 €. Per a dur endavant esta iniciativa l’Ajuntament deurà fer una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU).

Exacavacions

L’equip de govern pretèn fer les excavacions oportunes en esta zona, próxima al riu on també va estar ubica l’anomenat Castell de Sant Pere que es va construir sobre les restes de l’antiga «Alcazaba». Per a posteoriorment deixar «a l’aire lliure este important jaciment».

Actuació de futur

La primera autoritat local ha deixat ben clar que «es tracta d’una actuació de futur, no hi han terminis marcats», tot i que l’actual magatzem serà llogat per aconseguir recursos. La nau actual d’Eviga va ser durant molts anys un magatzem de colonials de l’empresa local Pabemar. Ocupa una superfície de 3.130 m2 tot i que el seu sostre serà de 8.553m2 en ser considerada la parcel.la per a equipament cultural compatible amb el residencial.

Les parcel.les oferides a canvi a l’empresa constructora s’utilitzaran «per armonitzar una part de Tulell que ara té distintes altures», explicà Bastidas.

Fundada per Jaume I en 1244

L’esglèsia Santa Maria és el primer temple cristià que va tindre Alzira i va ser fundada pel rei Jaume I l’any 1244. Precissament el manuscrit de la Crònica de Jaume I testifica que el monarca demanà ser soterrat en ella. «E si nos moriem en aquell endemig en Algezira, que’ Bisbe d’Hosca e l’altra companya que ab nos era nos soterrassen a Sancta Maria d’Algezira o a Sancta Maria de Valencia, segons que nos havien ja manat».

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here