La Creu i Jaume: dues falles amb molta tradició a Carcaixent

0
666
La Creu

Rei en Jaume

Anit varen eixir els ninots més matiners als carrers de Carcaixent i aquest matí, amb l’amenaça del vent inclosa, començava la plantada de diversos monuments. Les falles a la ciutat de Carcaixent van ja prenent cos i forma. Per qualsevol racó es poden veure ja a xiquets i grans ataviats amb les bruses falleres i els mocadors al coll.

Una tradició, la dels mocadors al coll que ve de lluny. Segurament quasi tant com de lluny ve la història de les nostres falles d’avui.

Dos emplaçaments històrics en l’ambient faller i que any rere any es veuen renovats per l’esperit fester, amb més imaginació si cal. Parlem avui de la falla Creu Julià Ribera i de la Falla Rei en Jaume Ir el Conqueridor.

CREU JULIÀ RIBERA

Per als ciutadans fallers i no fallers de Carcaixent és coneguda com La Creu. Ha passat al llarg de la seua història per diverses etapes. La primera ocasió en què es plantà falla en aquest emplaçament va ser en la dècada dels anys 50 del segle passat, quan un grup de joves decidí que aquest seria un bon lloc per plantar-ne. El seu primer llibret apareix editat en 1954, realitzat per l’escriptor carcaixentí Vicent Mengual Puig (que va ser premiat amb el premi “Segona Placa cinzellada” de lo Rat Penat). Aquella primera falla s’anomenava falla Julián Ribera. L’any següent apareix com a falla Cruz i el tercer any ja com a falla Cruz Julián Ribera, fins l’any 1960 en què deixa de plantar-se. Posteriorment, al final dels anys 70, altre grup de joves, alguns dels quals ja havien fundat anys abans la falla Jardí de l’alegria, decideixen crear una nova comissió i l’emplacen al cantó dels carrers Creu i Julià Ribera, recuperant l’esperit faller d’aquesta zona del poble, i conformant el germen de l’actual comissió Creu Julià Ribera.

L’actual comissió ha passat per diferents etapes però ha anat configurant-se com una falla amb un esperit fester envejable i que contagia a tot aquell que s’apropa al seu recer. Els seus monuments i les seues presentacions han estat vertaderes obres culturals. Igualment, han destacat per la seua implicació en el món cultural i en la normalització de la llengua, ja que han estat guardonades en nombroses ocasions amb premis de llibret i ús del valencià.

JAUME PRIMER EL CONQUERIDOR

La falla Jaume, com és coneguda en el món faller carcaixentí, va nàixer en 1981, després de la desaparició de dues falles com varen ser Benlliure- Echegaray i el Passeig. Cal remuntar-se en el temps a aquestes dues falles per veure l’origen de l’actual comissió. La falla Passeig, vertader origen de la nova falla Jaume, fou de les primeres plantades a la ciutat i apareix datada en 1944. L’actual comissió nasqué amb la disposició de crear una nova corrent fallera a la ciutat i, amb ella, les presentacions falleres varen donar un bot de qualitat, tant en els elements teatrals, com en els escènics i en la recreació de decorats finals que han passat a la posteritat com dels millor realitzats al llarg de la història de les presentacions falleres de la localitat. Han representat, segurament, els textos més acurats que hom podia gaudir en moments en què les qüestions tècniques no estaven tant a l’abast. Així mateix, la de Jaume és una falla que sempre ha estat a l’avantguarda de la joventut. I així continua sent, destacant pel seu enginy i les ganes de fer que el poble bote d’alegria.

 

Aquestos dos emplaçaments mereixen que no pare de correr el vent faller pels seus carrers i, tant de bo, gaudesquen dels coets, l’alegria i la festa fallera.

 

David Vidal.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here