Carcaixent ha celebrat hui la seua independència d’Alzira

8
596

Fa 437 anys, més concretament un 11 de març de 1576, el rei Felip II va signar al monestir de Sant Lorenzo de l’Escorial el document pel qual els carcaixentins van obtenir el Privilegi d’Universitat, és a dir, el dret a autogovernar-se sense dependre d’Alzira, actual capital de la Ribera. A partir d’aquell mateix instant, el municipi va adquirir el dret de poder triar els seus representants.

No obstant açò, la independència total no va arribar a la localitat fins l’any 1589, una data que sens dubte, va marcar la història de Carcaixent.

De fet, com cada segon diumenge de març des de l’any 2001, els carcaixentins commemoren aquest esdeveniment amb una sèrie d’actes que no volen sinó dotar de gran rellevància aquesta celebració, que quasi sempre sol coincidir amb l’inici de les Falles.

Aquest any, l’Ajuntament ha decidit homenatjar tres dones il·lustres de la localitat, com són Antonia Talens (Marqueseta), Amalia Bosarte i Isabel Soriano.

L’acte institucional començarà a les 11 hores a l’Auditori Municipal de les Dominiques.

Tres pilars de la història de Carcaixent

La Marqueseta va passar a la història de Carcaixent després de la guerra contra els francesos, on la intervenció de la noble va aconseguir que el poble de Carcaixent no fóra devastat per les tropes franceses. Aquest esdeveniment li va valdre l’apel·latiu d’heroïna local.

La vida d’Amalia Bosarte va estar marcada per un profund sentit religiós i caritatiu. De fet, va ser la fundadora del l’Asil de Nostra Senyora dels Desemparats de Carcaixent on, a dia de hui, es manté un monument en record seu al pati central.

Isabel Soriano fou la mestra fundadora del col·legi Ave María de Carcaixent.

Guardons anteriors
Amb anterioritat i en el marc d’esta festa institucional, l’Ajuntament ja ha reconegut i guardonat en 2002 a la “Societat Musical Lira Carcaixentina” i al “Grup de Teatre Àgora”, en 2003 a la “Reial Sèquia de Carcaixent”, en 2004 a “l’Ordre Franciscana”.

En 2005, als cavallers de l’esport senyors En Carlos Gimeno, En Lluïs Catalá, que recentment ens ha deixat, En Paco Camarena i En Guillermo Fabregat, al Degà Navarro Daràs en 2006, al professor Vidal Beneyto en 2007, a l’Eurodiputat N’Enrique Guerrero en 2010 i al Mercat i les falles de Carcaixent en 2011.

Programa d’actes
La Corporació Municipal amb els tres ponents que intervindran en este acte, acompanyats per representants dels grups de danses, entitats ciutadanes, representants dels barris de Carcaixent, falles i ciutadans particulars, eixiran des del Palau de la Marquesa a les 10:50 per a dirigir-se cap a l’Auditori Municipal de les Dominiques.
A les 11:00 s’iniciarà un Ple Extraordinari de la Corporació que tindrà com a punt únic el discurs institucional de la Sra. Alcaldessa Na Lola Botella Arbona.
A continuació, la regidora de Cultura, Na Isabel Gómez i Vayá, anirà presentant als tres ponents, senyors En Bernat Darás i Mahiques, En Juan Vicente Durá Vila i Sr, En Vicent Guerola Blay que, respectivament, exposaran la vida i obra de les il·lustres senyores N’Antonia Talens Mezquita (La Marqueseta), Na Isabel Soriano Pallassar (mestra i pedagoga) i N’Amalia Bosarte i Talens de Riera (fundadora Asil de Nostra Senyora dels Dessemparats)
Finalitzades les intervencions, es lliuraran tres obsequis als ponents en agraïment per la seua participació en l’acte cívic i institucional.
Seguidament s’atorgarà el títol de FILLES PREDILECTES DE CARCAIXENT a N’Antonia Talens Mezquita i a Na Isabel Soriano Pallassar i el títol de FILLA ADOPTIVA DE CARCAIXENT a Na Amalia Bosarte y Talens de Riera.

 

 

8 Comentarios

 1. que ganes mes tontes de gastar diners inútilment amb actes i xafarderades!!!!
  Mes val que treballeu per un poble que s´afona a tal velocitat, que no va a haver ningú que el puga reflotar, encara que sigués un alcalde exemplar, cosa que si que sería a tenir en comte per a nomenar-lo fill predilecte de Carcaixent!!!!!

  • ¡¡¡ Menuda representación de Carcaixent !!!
   ¡¡¡ Una Corporación encabezada por una persona imputada por malversación de fondos públicos !!!
   ¡¡¡ Que vergüenza !!!
   Sra. alcadesa , siguiendo los preceptos del OPINADOR ( el mayor defensor de su persona , de su partido y de su política ) , deje su cargo , arregle sus deudas con la justicia y deje a Carcaixent en paz.
   ¡¡ Váyase , que ya hemos tenido bastante Lola !!!!

   • Corre!!!! Correeeeee a la fiscalia, al TSJCV, al Defensor del menor, el Defensor del Poble, el Sindic de Greuges, el TPI de la Haya i a la UNESCO, es intolerable la clarisima malversació que es va fer ahír de bunyols a l’Ajuntament!!!!! I segur que els que sobraren els van vendre al mercat secundari!!! Hi ha molt que investigar.

    • Chistorra ¿ porque tiene que ir el Kako a esos sitios ?
     ¿ se ha cometido algún delito ? ¿ habían buñuelos ? ¿ que malversación se ha cometido con los buñuelos ?
     jaaaaa jaaaaaaa jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
     ¿ cree que el Kako tiene la responsabilidad de conocer y denunciar cosas que ocurren en el Ayuntamiento ?
     ¿ No estará usted confundiéndose de persona ?
     ¿ No son los representantes del ciudadano los que tienen esa obligación ?
     Pero si que estoy de acuerdo con usted que queda mucho por investigar y denunciar TOC TOC TOC
     Calatayud ¡¡¡¡ A por eeeeellos !!!!
     jaaaa jaaaaaaa jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 2. En quina mala ora felip ii no es va tallar un dit abans de signar l´independència de carcaixent… ara no tindriem la merda de gobernants supossadament corruptes i malafiadors que tenim al consistòri «repressentant-nos»…

 3. en comte de fer el paseillo pels carrers de carcaixent, me valdria la pena que hagueren aprofitat el temps supervisant en l´estat lamentable que estava el poble el mati del diumenge, plé de basura, got i vidres de la nit anterior del rockafalles. Per cert, que podem esperar d´una persona bruta com Juanito… Si ell no es llava, com pretenem que es preocupe per la netetja de toto un poble????
  DIMISSIÓ JAAAAAAAAA!!!!!!

 4. Ese paseillo parecia que era hacia los juzgados de Alzira jeje.
  Ayy Lola, por defender a impresentables y a acosadores donde te ves.
  Que verguenza.
  Menos mal que ahora ha salido el fuet, perdona, la chistorra que me habia confundido, y ella la defenderá del fiscal y de todos los que la acusan jeje.

 5. Un día es un día, y asi Paquito «Piscina» hace su día, todos juntos y el pueblo a pagar. La independencia de Alzira no se debería festejar, más nos valdría haber progresado como Alzira. Tot son envejes i malicies.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here