L’alta tensió, un problema de tots a la Ribera Baixa / Opinió: Víctor Pastor

0
324

No consentirem una altra corrupció del territori. Si fa temps ens escandalitzarem perquè passava una línia d’alta tensió pel terme del poble (des de Benicull fins a Corbera passant per Llaurí fins a Cullera), hem de ser una miqueta coherents.

NO volem CAP línia d’ALTA TENSIÓ. I si no ho volem en els termes dels respectius pobles, tampoc no ho hem volem uns metres més enllà en el terme d’uns altres pobles de la comarca. Com a escoltets a xiquets, volen fer-nos caure, una altra volta, en el discurs individualista: –Tranquil, home, ho hem arreglat i això no passarà pel teu poble, ja està tot embastat.Total són unes quantes torres i l’empresa adjudicadora paga als afectats i tot són tràmits legals entre les administracions.

Recordeu la poma del paradís? O millor encara -no ens n’anem tan lluny-, recordeu els primers anys d’aquest segle? Anys 2000: la política, les empreses, la mà d’obra a partir de retroexcavadora i algeps. Recordeu quan van pretendre -alguns se’n van eixir amb la seua- comprar les muntanyes? Els PAI’s, els màgics PGOU’s que creixien com a bolets. Si ara vos ve al cap, en efecte, ja sabeu per què estem com estem.

A banda -i sobretot!- d’atemptar contra el valor paisatgístic, no d’un o dos o tres pobles, sinó del conjunt: de la comarca i –per què no?- d’un dels racons més bells del País Valencià. Ara mateix, la construcció d’una línia d’alta tensió, passe per on passe, significa ajupir-nos al model productiu de plàstic que ens ha portat on estem.

Ací lo que passa és que cada volta voleu fer que la gent siga més radical, si se fa això és perquè se necessita llum i punto.

Deixem de banda qui ha promogut la construcció, des d’on i fins a on. ¿Per a què volen unes torres capaces de transportar un corrent altern superior a 1000 volts i un corrent continu superior a 1500 volts? ¿A cas “per a donar llum” no bastaria un sistema de transport de l’energia elèctrica que no foren les línies de major tensió del sistema elèctric?

-Això, hui per hui, està ja tot controlat, això el material en què ho fan, fa que no passe res. No sigueu tan alarmistes.

Els estudis sobre l’energia confirmen que les radiacions es divideixen entre ionitzants i no ionitzants. Les primeres, les ionitzants, són els raigs X o els reactors nuclears i, les segones, les no ionitzants, són pròpies dels camps magnètics, ací aplegaríem les línies d’alta tensió. Si bé, els camps magnètics, malauradament, ja formen part del nostre medi de vida: microones, mòbils, ordinadors, etc. Els experts alerten que poden ser perjudicials depenent de “la potència de la font i de la distància a què es trobe”. També, afegeixen, que de moment “no hi ha hagut cap resultat clarificador”. Ara bé, apunten: “tampoc no podem negar que no puguen agreujar o aparéixer determinades malalties”.

Víctor Pastor Banyuls

Soci Voluntariat Mediambiental de Corbera

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here