Compromís per l’Alcúdia demana que cessen les retallades al discapacitats

0
392

Compromís per l’Alcúdia denuncia que la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos de 2013 que es va aprovar a finals de desembre conté un dur revés per a les persones amb discapacitat, ja que a partir de l’1 de gener «i de manera gradual» l’Administració sanitària ha començat a retirar la targeta roja d’accés gratuït a la prestació farmacèutica i ortoprotèsica per substituir-la per una verda que suposa la inclusió en el règim general de l’afectat, segons el seu nivell d’ingressos.La mesura suposa una contundent agressió a l’Estatut de les Persones amb Discapacitat que es va crear per la llei 11/2003 de la Generalitat Valenciana.

 

Efectivament l’article 160 de la Llei 10/2012 de Mesures Fiscals de Gestió Administrativa i Financera de la Generalitat, deroga l’article 16 de la Llei 11/2003 sobre l’Estatut de les Persones amb Discapacitat que fins a aquest moment garantia el finançament gratuït de productes farmacèutics, ortoprotèsics i ajudes tècniques als pacients menors de 18 anys amb una discapacitat igual o superior al 33%, i als majors de 18 anys amb una discapacitat igual o superior al 65%.Aquestes ajudes han quedat derogades, per tant, des de l’1 de gener del present any.

 

Paco Sanz, portaveu de Compromís per l’Alcúdia,  afirma que l’eliminació d’aquest dret afectarà sobretot al pares de xiquets amb paràlisi cerebral, fibrosiquística, espina bífida i altres discapacitats que de la nit al dia passaran de pagar zero pels bolquers, sondes, medicaments i altres articles necessaris perl’assistència del nen, a abonar el 40 o el 50%, segons la seva renda. Igualment les famílies en les que hi haja una persona amb discapacitat que hauran d’abonar tant els medicaments, com ajudes com les cadires de rodes o altres productes, el que s’uneix a una altra sèrie de despeses consubstancials a viureamb discapacitat i, en la majoria de casos, fan insostenibles les economies domèstiques. La situació serà especialment complicada per les famíliesdesocupades que poden trobar-se amb un inesperat despesa mensual de centenars d’euros. Això suposa una nova càrrega econòmica als sectors més feblesi vulnerables de la societat.

 

Cal tindre en compte que a l’Alcúdia i a la Ribera són nombroses les persones afectades per aquesta mesura, tant menors com majors de 18 anys, els que es quedaran sense aquestes importants ajudes, ja que segons reconeix el propi Ministeri un 5% de la població pateix algun tipus de discapacitat. Els casos denunciats d’Alberic o Antella no són més que uns dels molts que es donen en els nostres pobles.

 

L’Ajuntament de l’Alcúdia debatrà en el pròxim plenari les proposta de Compromís d’exigir el manteniment del finançament gratuït de productes farmacèutics, ortoprotèsics i ajudes tècniques als pacients menors de 18 anys amb una discapacitat igual o superior al 33%, i als majors de 18 anys amb una discapacitat igual o superior al 65%.

 

Igualment es demanarà que qualsevol modificació legislativa que afecte als drets dels discapacitats siga consultat amb les organitzacions representatives d’aquests.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here