2.001 refranys dites i cançonetes d’Alzira i la seua comarca

2
1098

L’Ajuntament d’Alzira va publicar, fa 14 anys, un recull de refranys, dites i cançonetes d’Alzira i de la Ribera que foren arreplegats per José Mª Aparicio, un agricultor amb gran sensibilitat cultural, natural d’Ènguera però afincat a la capital d’esta comarca.

Una vegada jubilat, Aparicio un tant preocupat per la pèrdua de la transmissió oral de pares a fills, va completar un gran volum de refranys que havia anat recollint poc a poc al llarg de la seua vida. El contacontes, Llorenç Giménez, va descobrir esta important tasca i li ajudà a fer una selecció de 2.001 refranys.

Riberaexpress, que ha reedescobert esta publicació, oferirà tots els diumenges, a partir de hui, una xicoteta selecció perquè els lectors més majors recorden estes dites i els joves i menuts el coneguen i l’incorporen al seu particular diccionari. I també com homenatge a José Mª Aparicio Ortiz per la seua inestimable aportació.

El refranyer porta un ordre alfabètic:

Això costarà més que l’assut d’Antella.

Amics i aparells que no servixen, fes-te compte que no existixen.

A qui no paga tots el saluden.

A burro donat no li mires l’ouera.

Advocats, procuradors, a l’infern de dos en dos.

A qualsevol li sap mal que li canten les quaranta.

A Sant Joan bacores, verdes o madures, segures.

Al sant que no li tingues devoció no li faces oració.

A la taula i al llit al primer crit.

Allò que molt val, molt costa.

Allò que pugues fer tu no li ho demanes a ningú.

Allò que s’ha de donar, ni dir-ho ni tindreu que pregonar.

A Nadal creix el dia un pas de pardal.

 

 

2 Comentarios

  1. Aquesta idea de publicar les dites i refranys del llibre de Jose M. Aparicio em sembla molt interessant i ens ajudarà a recuperar una de les vessants més productives de la nostra llengua i de la nostra cultura popular. Enhorabona i endavant!

  2. Hombre, señor Gómez, usted puede estar contento porque este libro de refranes fue editado por la concejalia de cultura durante el periodo en que su partido estuvo al frente de la misma.
    Y aunque yo no simpatizo con su partido, reconozco que su publicación fue un gran acierto.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here