Alumnes de l’Arabista Ribera treballaran contra el tabaquisme

0
649
IES Arabista Ribera

L’Ajuntament de Carcaixent, des de la Unitat de Prevenció (UPCCA), i l’IES Arabista Ribera, han iniciat un programa de prevenció del consum de tabac entre els alumnes de 1r. d’ESO

Els pròxims mesos, els vora 132 alumnes de 1r. d’ESO de l’IES A. Ribera, treballaran durant 7 sessions diferents aspectes relacionats amb el consum de tabac. Es tracta del “Pla d’actuació per a previndre l’inici del consum del tabac”.

El projecte te com a objectiu principal evitar o retardar l’edat d’inici del consum de tabac. A més treballen per a que els escolars disposen de coneixements sobre els efectes i interessos al voltant del tabac i de la seua indústria; aprenguen a ser crítics amb la publicitat del tabac; coneguen quin són els efectes que genera el tabac a curt i llarg termini i sobre tot que els escolars disposen d’habilitats que els facilite no fumar tot i la pressió

social i del grup.

 

Entre les activitats proposades està l’AULA DEL TABAC, on experimentalment comprovaran els efectes que comporta el consum de tabac en els pulmons amb la màquina de fumar o, com este afecta també al lloc on es fuma, com són parets i mobles engroguits i els olors.

 

Este projecte serà implementat pels tutors dels alumnes, pel tècnic de la Unitat de Prevenció (UPCCA) i del departament de Salut Pública d’Alzira.

AULA TABAC

 

La Conselleria de Sanitat, dins de la política de prevenció per a la disminució del consum de tabac, posa a disposició dels centres docents, a través de les direccions de Salut Pública dels departaments de salut, este recurs didàctic.

L’Aula del Tabac està formada per diversos elements: panells gràfics i mòduls experimentals, que introduïxen els escolars en la problemàtica del consum del tabac, des de la publicitat fins als efectes que produïx.

 

Dos monitors especialment formats dirigixen a grups de 25 a 40 escolars, en horari lectiu i amb una duració de 60 o 90 minuts, una xarrada explicativa sobre les conseqüències que té el consum del tabac. Al mateix temps, els escolars tenen l’oportunitat d’experimentar amb els distints elements interactius de l’aula.

 

 

UPCCA

 

La Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA), que actualment s’inclou en l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Carcaixent, s’inscriu

dins del conjunt d’actuacions relatives a la salut pública que la llei atorga als ajuntaments.

 

La UPCCA és un recurs que, pertanyent a la Corporació Local, té com a objectiu

desenrotllar actuacions que tenen per objecte reduir o evitar l’ús i/o abús de drogues i, per tant, els problemes associats a este, així com promoure hàbits de

vida saludable i una cultura de salut que incloga el rebuig del consum de drogues. En concret, la Unitat recalca la importància de l’educació i la disminució de riscos per a evitar que bona part de les situacions de drogodependència evolucionen negativament. En este sentit, la seua funció consistix, bàsicament, en la promoció de la salut individual i col·lectiva de la població.

La UPCCA s’ubica en un despatx en el 1r. pis de l’Ajuntament, dins de l’Àrea d’Educació. L’atenció en la Unitat, la presta una llicenciat en Psicologia, amb experiència en els distints camps d’atenció en drogodependències. A fi que la població conega l’existència de la Unitat, es proposa, cada cert temps, la realització i utilització de suports que en contribuïsquen a la difusió, com poden

ser tríptics informatius, cartells, etc.

 

El servici es dirigix a la població en general, fent especial insistència en el treball dirigit als joves, a les famílies i als centres educatius, i més específicament a qualsevol persona amb algun tipus d’addicció.

 

La forma d’accés al servei és lliure, voluntària i gratuïta per mitjà de cites concertades, quan l’atenció és individual o per mitjà d’inscripcions, també gratuïtes, quan són convocatòries de cursos, xarrades o tallers. Es pot realitzar qualsevol tipus d’activitat a petició de col·lectius, persones o institucions interessades en la dita activitat.

 

Servicis que ofereix la UPCCA.

–   Informació sobre les drogodependències o altres conductes addictives.

– Formació, amb la realització de cursos, xarrades i tallers sobre drogodependències orientats educadors, mediadors socials i juvenils, pares i

mares, associacions, joves i comunitat en general.

–   Atenció telefònica sobre qualsevol dubte sobre les drogodependències.

–   Atenció directa als drogodependents, les seues famílies o qualsevol persona

interessada en el tema.

–   Assessorament, diagnòstic i intervenció individual i/o familiar.

–   Material informatiu sobre drogues, bibliografia, llibres de consulta,

publicacions divulgatives, etc.

–   Coordinació amb entitats públiques i recursos en drogodependències

Comunicat Ajuntament de Carcaixent

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here