Sana enveja / Opinió: Xavier Cantera

0
412

 

He triat recordar la cançó de Raimon “Tots els colors del verd”, dedicada a Euskadi, per a sentir eixa “sana enveja” que, segons alguns sociòlegs, anima el progrés de les persones i de les col·lectivitats que van darrere en la construcció d’una societat avançada i il·lustrada.

El moment és difícil per a tots: “Sota un cel de plom que el sol vol trencar”.  Però alguns pensaran que el País Basc té un avantatge sobre nosaltres al gaudir d’un sistema de finançament especial. Però a més del reconeixement “d’un poble que ha sofert tant”, Euskadi “portava el vent la força”, “portava la força el vent” d’un poble que ha sabut invertir en la indústria productiva i per això la seua taxa de desocupació és del 15´93% mentres que a la Comunitat Valenciana és del 28´1%.

En quant al repartiment de la solidaritat, “l’aigua és sempre vida entre muntanyes i valls, i l’aigua és sempre vida sota la grisor del cel” i per això, mentres la Generalitat Valenciana té una puntuació del 0’8 en l’aplicació de la llei de la Dependència, Euskadi supera els 7 punts. Davall un cel gris per l’estafa, els més dèbils són protegits amb els seus drets i refrescats amb l’aigua de la solidaritat. En quant al tema de la corrupció, es pot dir que el poble basc “és tan vell i arrelat com tots els colors del verd” i fins la mateixa oposició al Gobern Basc reconeix “que encara que hi ha algun cas, no són tan alarmants com en la resta d’Espanya”. Per contra, la Comunitat Valenciana apareix implicada en tots els grans afers de corrupció econòmica i política que aombren el cel de la societat democràtica.

Vist allò que s’ha vist, crec que es pot afirmar que si la Generalitat Valenciana, governada pel PP des “d’in illo tempore”,  haguera tingut més diners, més s’haguera malgastat i embrutat amb sobres per  finançar el seu partit  i així exhibir-se elegants en els grans esdeveniments. “Venedors de fum”. Però el que ha provocat, avui, dia mundial del càncer, la meua sana enveja ha sigut el veure l’esperança davant ara  d’un altre patiment: “Tan antic com el temps el dolor d’aquella gent”, al saber els governants del País Basc que són una de les comunitats espanyoles on més han augmentat els casos de càncer.

Davant d’aquest fet, una solució intel.ligent i per tant cride amb Raimon: ”Gora Euskadi diguen fort la gent, la terra i el mar allà al País Basc”, perquè  l’investigador valencià Rafael Pulido, que durant quinze anys ha dirigit el laboratori de Biologia Molecular d’Investigacions Citològiques i després en el Centre d’Investigació Príncep Felip de València i que va ser despedit en l’ERO de novembre de 2011, traslladarà el seu treball científic  a l’Institut d’Investigació Sanitària de la Fundació d’Investigació Científica d’Euskadi que des de gener l’ha contractat com  professor d’investigació.

Espere que prompte comence entre nosaltres la primavera valenciana amb tots els colors polítics sense que ningú ens domine amb el pensament únic,  la mala gestió, la rajola, la corrupció,  la destrucció del benestar social i així podrem cantar que altra política es possible: “Tots el colors del verd en aquell mes de maig”, ací al País Valencià.

 Xavier Cantera

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here