Alzira i l’AVL rendixen un sentit homenatge a Estellés «el poeta del poble» (Video ATV)

0
414

La mort, la por, la fam, Déu, l’amor i l’esperança que protagonitzaren els versos i poemes de Vicent Andrés Estellés han estat, presents esta nit al consistori d’Alzira davant l’acte institucional de L’Any Estellés en el que l’Ajuntament de la capital de la Ribera li ha rendit homenatge al «poeta del poble» conjuntament amb l’Aacadèmia Valenciana de la Llengua.

La professora, Pura Santacreu, amb la «Sonata d’Isabel», el president de la Fundació Bromera, Josep Antoni Fluixà, amb «Declaració de Principis» i la bibiliotecària municipal, Assun Perepèrez que ha recitat versos de la Poesia d’Amor del Llibre d’Alzira i la mateixa alcaldeesa, Elena Bastidas li han rendit homenatge al poeta valencià «més popular i admirat», que es troba «al cim dels poetes valencians de totes les èpoques, al costat d’Àusias March».

La violonchelista, Maria Pons li ficava el contrapunt musical. Precissament 150 poemes d’Estellés han sigut musicats, recordava el president de l’AVL, Ramón Ferrer i que la seua tasca poètica ha sigut traduïda a nombrosos idiomes com l’anglés, el castellà, l’alemany, l’italià, el portugués, l’hongarés i el turc entre d’altres.

Una necessitat biològica

Ferrer ha destacat al saló de plens de l’Ajuntament que «el record del poeta es manté més viu que mai a la societat valenciana». Mentre Bastidas assegurava que el poeta de Burjassot «és l’emblema literari de tots els valen cians i valencianes». i que «va mostrar el seu amor als pobles i indrets valencians en aparèixer 358 pobles -d’ells 21 de la Ribera- en el seu llibre Mural del País Valencià».

L’acte comença amb una lliçò magistral sobre el poeta homenatjat, a càrrec de l’acadèmica, Honorat Ros, qui afirmava que la poesia era per a Vicent A. Estellés «un requisit vital, una necessitat biològica».

La celebració de l’Any Estellés va començar a València i és ara Alzira que inicia tot un seguit de jornades que es desenvoluparan en un total de 15 municipis amb l’objectiu de divulgar la seua important obra.

Les jornades començaren amb l’obertura de l’exposició, «Vicent Andrés Estellés, cronista de records i esperances». Ahi dimecres es va presentar el llibre inèdit d’Estellés, «L’inventari clement de Gandia» i conclouran este divendres a les 11 del matí al MUMA amb la conferència, «De l’amor a la terra. L’ús dels topònims en la poesia d’Estellés», a càrrec de la professora de l’IES Rei en Jaume, Pura Santacreu.

ENTRE CANYARS, ENTRE TARONGERS

Xúquer

Acabem assuavit del món,

el riu es mor entre canyars inermes,

entre canyars, entre tarongers,

es mor el riu entre tancats de joncs,

dolços adéus de mans enamorades!

Oh pits de llum i pupil.les extenses!

Volava el jorn de colomers i canyes,

entre tancats i estrofes de cristall.

Vicent A. Estellés

 VIDEO ALZIRA TÉ VEUhttp://alzirateveu.es/y/2013/2013_01_31-VICENT-ESTELLES.html

Estellés en l’Ajuntament d’Alzira

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here