Sant Antoni superà el vent en Sueca, Turís i Almussafes

0
542

L’Associació “Amics de Sant Antoni Abad”, presidida per Vicent Lledó “Pio”, va celebrar ahir diumenge la tradicional romeria pels carrers de la ciutat i la posterior benedicció d’animals junt a l’església de La Miraculosa. En primer lloc, van desfilar les mascotes més xicotetes, sent els gossos i tortugues els més nombrosos. A continuació, es va iniciar una vistosa desfilada en la qual van participar cavalls i un gran nombre de carros i carrosses de ciutadans de Sueca, però també d’altres poblacions com ara Fortaleny, Cullera, Algemesí, Corbera i altres municipis de la comarca.

Per al president de l’Associació, Vicent Lledó, “la participació enguany ha tornat a ser nombrosa, a pesar de les inclemències del temps que van provocar que alguns participants d’altres anys no pogueren acudir ahir. El fort vent, que afectava els animals, va provocar també que la romeria d’enguany es realitzara en menys temps”.

Més de 3.000 panets es van repartir a tots els participants. En esta edició, la número 18, com ve sent habitual, es van rendir homenatges a tres persones molt vinculades al món dels cavalls, Blas Viñoles Serra, Salvador Benedito Gadea i Eugenio Marí, els quals van arreplegar una placa commemorativa de mans de l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, i el regidor de Festes, Dimas Vázquez.

Las mascotas de Turís se echan a la calle

Un año más la festividad de San Antonio Abad ha dejado el listón muy alto en cuanto a participación popular se refiere. Incluso durante la cremà de la hoguera el sábado por la tarde, con un clima desapacible de frío y lluvia, los vecinos abarrotaron la Plaza de la Constitución.
El domingo, mientras Galbis cocinaba una paella para cuatrocientas personas fruto de la colaboración del consistorio y la Caixa Rural, centenares de personas con sus mascotas desfilaron por la misma plaza para recibir la bendición y su correspondiente rollo. Un desfile en el que perros y gatos, cuya presencia siempre gana por goleada, tuvieron que convivir durante unos minutos con peces, tortugas, palomas, gallinas, cabritas, terneras y mansos.
Carruajes con hasta siete yeguas de tiro o una familia entera de la localidad dirigiendo a los ocho burritos de su propiedad fueron de las estampas más simpáticas.
La fiesta del patrón de los animales es, sin duda, de las más arraigadas en nuestros pueblos y en Turís daba inicio el viernes por la tarde con la entrada de pinos, que se desarrolló por diversas calles del pueblo hasta llegar a la plaza, donde los árboles arrastrados por los caballos pasaron a configurar enseguida la hoguera que ardió el sábado de manos de la Reina de las Fiestas, Elena Estellés, y su corte de honor.

Cavalleries i mascotes en Almussafes

L’associació Penya de Carreters d’Almussafes va organitzar la Festa de Sant Antoni, que durant la jornada matinal d’ahir diumenge dia 20 va congregar en la Plaça Major de la població a mig centenar de cavalleries i carruatges i a un miler de mascotes. Multitudinària participació en esta celebració de caràcter popular que té un lloc d’honor en el calendari festiu almussafeny des de temps immemorials.

Després de la l’ofici de l’eucaristia en honor a Sant Antoni del Porquet, la imatge del patró dels animals va presidir la celebració, en la que un any més es van repartir pans beneïts i estampes religioses entre centenars de participants que van desfilar davant de la mateixa porta de la parròquia Sant Bartomeu apòstol.

Amb caràcter previ a la benedicció pròpiament dita, el grup local Dansaires del Tramusser va obrir la desfilada amb el que popularment es coneix com una dansà plana.

Van tancar la desfilada les cavalleries i carruatges que, com en anteriors edicions, provenien d’Almussafes i de les poblacions veïnes de Sollana, Benifaió, Alginet, Alcàsser, El Romaní i Silla.

Un dinar de germandat, organitzat per la penya en col·laboració amb l’Ajuntament d’Almussafes, que va congregar a la pràctica totalitat de carreters participants, va clausurar la festivitat d’enguany.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here