Fogueres i animals en Alzira, Almussafes, Benifaió, Sueca i Turís en honor a Sant Antoni (Video ATV)

0
505

La festa de Sant Antoni Abat és celebrada en un bon grapat de municipis de la c0marca. Este monjo cristià que va viure a Egipte en el segle I va ser un gran  amic dels animals i la seua imatge sol anar junt  a un porquet, animalet al que diu la his

Foguera d’Alzira, anit

tòria va curar i que, des d’aleshores sempre l’acompanyava.

La devoció al barbut sant, protector de tots els animals es remunta al segle XII. La festa consisteix bàsicament en la desfilada d’animals que són beneïts i les fogueres de la vespra de la festivitat. Unes fogueres que constitueixen un ritual de renovació, per propiciar el pas de l’hivern a la primavera, també de purificació, cremant el mal representat pel dimoni. La invocació a Sant Antoni Abat està encaminada a aconseguir la fertilitat dels animals.

Alzira

A la capital de la comarca es cremen fogueres per totes les barriades i els veïns aprofiten les brases per torrar xulles i embotit.La foguera oficial i la més gran és la que es crema a la Plaça Major després de la mascletà que es dispararà a les 9 de la nit.

I al següent dissabte culmina esta festivitat  amb la processó dels animals que eixirà de l’esglèsia de Sant Joan després de la missa prevista per a les 6 de la vesprada.

Turís

El próximo viernes por la tarde comienzan en Turís los actos en honor al patrón de los animales Sant Antoni Abat. A las seis se trasladará la imagen del santo desde el templo parroquial hasta una casa particular decorada para la ocasión y a las siete tendrá lugar la entrada de pinos. Una iniciativa que surgió con éxito el año pasado y que consiste en trasladar los troncos que configurarán el esqueleto de la hoguera desde la entrada del pueblo hasta la Plaza de la Constitución.
El sábado a las ocho de la tarde se procederá a la cremà de la hoguera a cargo de la Reina de las Fiestas, Elena Estellés, y su corte de honor, que además serán las encargadas de caldear previamente el ambiente con el reparto de mistela entre los asistentes.
El domingo a las once se celebrará la misa en honor a Sant Antoni. Al finalizar se bendecirán los tradicionales rollos y a continuación, a las puertas del templo parroquial se hará lo propio con todo tipo de mascotas turisanas. Todas ellas recibirán su respectivo rollo con “llavoretes” cuya confección está a cargo cada año de “les arreplegaores de Sant Antoni”, y del panadero Juan Vicente Lozano, que ya desde principios de diciembre se dedican a recaudar donativos por todas las casas del pueblo destinados a su elaboración.
Como fin de fiesta el Ayuntamiento, en colaboración con la Caixa Rural de Turís, organiza una paella gigante cuyos tíckets pueden recogerse a lo largo de la semana en las oficinas del consistorio al precio de dos euros.

Sueca

Com mana la tradició quan arriben estes dates, la família Collantes, en col·laboració amb la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Sueca, ha organitzat una sèrie d’actes per a celebrar la festivitat de Sant Antoni Abad el pròxim dia 17. La tradicional processó, acompanyant la imatge del sant, s’iniciarà a les 11.30 hores, des del número 13 de la Ronda del País Valencià, i finalitzarà en l’església de Sant Pere, on se celebrarà una missa a les 12 hores. Al finalitzar, s’iniciarà novament la processó per a traslladar la imatge del sant fins la capella de l’Hospitalet, on tindrà lloc la benedicció d’animals i el repartiment dels tradicionals pans i garrofes.

“Des de la Regidoria de Festes hem volgut, un any més, sumar-nos a esta tradició tan arrelada en el municipi col·laborant en els actes previstos, tant els del dia 17, de matí i vesprada, com en la romeria del dia 20, a fi de mantindre viva esta festivitat. Enguany, la tradicional fira de Sant Antoni se celebrarà el divendres, per tant, al coincidir amb el mercat ambulant que s’instal·la també tots els divendres en el carrer Sequial, la fira es muntarà en el parc de l’Estació i en els carrers adjacents”, ha afirmat el regidor de Festes, Dimas Vázquez.

Per la seua banda, els veïns del carrer Sant Antoni Abat han organitzat també una sèrie d’actes que començaran, a les 18 hores, amb una processó en què acompanyaran la imatge del sant fins a l’església de la Mare de Déu de Sales, on es realitzarà la benedicció dels pans i els animals. A continuació, a les 18.30 hores, tindrà lloc una missa en sufragi dels difunts del veïnat.

El divendres 18, se celebrarà la tradicional fira de Sant Antoni en el parc de l’Estació i carrers adjacents. Finalment, el dissabte 19, a les 20 hores, l’Associació “Amics de Sant Antoni” realitzarà el trasllat de la imatge del sant en processó, des del carrer Ausias March número 12, fins a l’església de la Miraculosa. Per al diumenge 20, a les 11 hores, l’associació té prevista la celebració d’una missa i, a continuació, es realitzarà la tradicional romeria davant de l’església, per a la benedicció dels animals i el repartiment dels pans i garrofes.

 Benifaió

Este municipi es prepara para vivir el próximo fin de semana una de sus celebraciones más tradicionales y participativas la fiesta religiosa dedicada a Sant Antoni.
El grupo de festeros que este año está encargado de organizar la programación ha preparado para el próximo viernes 18 la tradicional Cremà de la Foguera. La Plaza de Sant Antoni de Benifaió volverá a concentrar a un gran número de vecinos como cada año para presenciar a partir de las 19:00 h el tradicional ritual del fuego. Un poco antes, hacia las 17:30h las festeras repartirán la conocida “xocolatà” entre los asistentes.
El sábado 19 las instalaciones del centro cultural L’Arrossera, próximo a la plaza de Sant Antoni, será el punto de encuentro para recoger los panes que vecinos, asociaciones y entidades hagan llegar para su posterior bendición. De 16:00h a 20:00h será el horario de recogida de panes.
Ya el domingo 20 tendrá lugar la fiesta en honor a Sant Antoni en la misma plaza. Hacia las 10:30 h está prevista la bendición de los panes y de las típicas calderas como acto previo a la solemne misa en honor del santo que se celebrará a las 12:00 h en la iglesia parroquial. Tras el acto religioso se llevará a cabo la bendición de animales en la Plaza de Sant Antoni donde los vecinos podrán pasar a su mascota por el agua bautismal.

Almussafes
L’organització de la Festivitat per a honrar el patró dels animals, Sant Antoni del Porquet a Almussafes respon de nou a l’associació Penya de Carreters. Està previst que diumenge que ve dia 20, els membres de l’entitat congreguen a un centenar de cavalleries en el nucli urbà. Així mateix, la plaça de l’església acollirà l’acte litúrgic de benedicció multitudinària de les mascotes de la localitat. La principal novetat de la festivitat d’enguany radica en la participació del grup de dansa local Dansaires del Tramusser, els integrants de la qual oferiran una dansà plana.

La pròxima jornada dominical, la plaça Major d’Almussafes, emplaçada enfront de l’església parroquial Sant Bartomeu, serà l’escenari triat per a la celebració de la Festa de Sant Antoni Abad, una commemoració de caràcter popular que cada any organitza La Penya de Carreters local.

Clausurada la celebració de l’eucaristia en honor al sant i patró dels animals, la seua imatge presidirà la celebració en què, un any més i com establix la tradició, es distribuiran pans beneïts i estampes religioses entre els centenars d’assistents. Com en les anteriors convocatòries festives, seran al voltant d’un centenar de cavalleries i carruatges d’Almussafes i de les poblacions veïnes de Sollana, Benifaió, Alginet, El Romaní i Silla, les que dotaran a la festa d’un al·licient afegit, ja que oferiran un cercavila pel municipi abans de la seua concentració davant de la parròquia per a la seua benedicció. Així mateix, el rector beneirà les nombroses mascotes del municipi, que honraran el sant acompanyades pels seus amos.

Amb caràcter previ a la benedicció pròpiament dita, el grup local Dansaires del Tramusser obrirà la desfilada amb el que popularment es coneix com una dansà plana, un ball ritual que interpretaran pel carrer Major.

La festivitat es clausurarà amb el menjar de germandat que oferirà la penya en col·laboració amb el consistori d’Almussafes en la seu de l’entitat, situada en el parc Rural, en la que les autoritats locals acompanyaran els carreters participants.
VIDEO ALZIRA TÉ VEU: http://alzirateveu.es/y000318.html

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here