La falla de la barriada Sagrada Familia ha presentat les seues falleres majors, Mabel i Yulema

0
1022
Mabel i Yulema escoltades per les seues corts

La falla de la barriada Sagrada Familia va presentar, dissabte a la nit, la seua fallera major de l’exercici 2013, Mabel Sánchez així com la infantil, Yulema Talavera que imposaren les bandes acreditatives a les seues respectives corts d’honor. Bona part de la barriada es va concentrar al Gran Teatre on fallers i falleres d’esta comissió van viure una nit molt emotiva.

Història de la falla:

La comissió Falla Barriada Sagrada Família té un precedent històric, ja que abans a esta barriada hi havia una comissió que li van posar per nom Falla El Tro de la Cooperativa de la Sagrada Família. Va ser fundada l’any 1968 i després d’uns anys va desaparéixer del món faller. Com a President d’aquest any, Josep Martinez i com a Fallera Major Encarnación Hernández López.

En l’any 1969 es plantà una falla amb el tema “Diversos Trons” obtenint el segon Premi de les 10 falles que per aquells temps es plantaven a la ciutat d’Alzira, sent el seu President Salvador Masia López i la seua FM, Teresa Ferragut. Aquell any plantàrem també una Falleta Infantil sent President Infantil José Ramón Jordá i la Fallera Major Infantil Rosa Mª Galán Foch. Junta Local Fallera tenia el costum, establit del 15 de novembre de 1946, de nomenar només cinc falleres per cada comissió. En aquell any, aquesta norma es va trencar definitivament i la Falla el Tro, va ser una de les que va sobrepassar aquesta norma tradicional.

Any 1970 President Salvador Masiá López Fallera Major Vicenta Amparo Faus Mora. No tenim constància del tema de la falla, com tampoc consta que plantara falla infantil aquest any.

Any 1971 no es va plantar cap falla al barri.

Any 1972 en va tornar a gaudir d’una falla amb el tema “Perill, animals solts”. Esta falla va aconseguir un tercer Accèsit, sent President Salvador Masiá López i Fallera Major Ana Durá González, President Infantil, Bernardo Roca Lairón, Fallera Major Infantil Purín Albarracin Pascual. Com una de les novetats del programa Oficial de Festes de la Junta Local Fallera podem apuntar la “Gran Cavalcada Multicolor”en la qual aquesta comissió va obtenir el segon Premi. (Recorde i tinc proves gràfiques que en l’any 1959 la comissió a la qual jo pertanyia en aquella època i que formàvem una falleta infantil que plantàrem en la Plaça del Colón, enfront de l’actual cine, ja férem una cavalcada eixint de l’antic Hopital de Santa Llúcia. En aquells anys les falles infantils podien muntar-se independents de les grans. El delegat de totes les falles infantils de JCF d’Alzira va ser un gran faller i artista, actor també de sainets i peces valencianes, mecànic de professió, em referisc a Enrique Pellicer.)

Any 1973 President Salvador Masia López, Fallera Major Amparo Bernabé Albado tema de la falla “El peix Gros es menja al menut” En Alzira es van plantar 14 Falles Infantils. La Falla el Tro va obtenir el Segon Premi, sent President Infantil Miguel Angel Gil Giner, i Fallera Major Infantil Mª José Mompó Balaguer.

Any 1974 només tenim constància que es va plantar una falla infantil sent President Infantil, Antonio Albarracin Pascual, i Fallera Major Infantil, Angela Mª Masia Sancho.

Any 1979 passats uns quants anys, un grup de veïns, molts d’ells ja havien format part de la comissió del Tro, es van vore en l’obligació moral de tornar a donar al barri este al·licient de festa fallera i una nit, es van reunir en un bar aconseguint fer nàixer la comissió de la Falla Bda. Sda. Família. Es van veure amb l’obligació de posar-li aquest nom per estar en el barri i perquè per aquell temps totes les comissions d’Alzira duien el nom de carrers, avingudes, barriades o places on estaven ubicades els monuments.

Exercici 1979/1980 Primer President i fundador de la Falla Bda.Sda .Familia. Salvador Masiá López. FM.Maribel Vistos Moreno.President Infantil.Vicente Castellanos Salvador.FMI. Rosa Mª Silvestre Salvador.

Exercici 1980/1981.President.Salvador Masia López. FM. Amparo Pérez Albuixec. PI.Salvador Masia Sancho. FMI. Sonia Muñoz Serrano.

Exercici 1981/1982. President. Antonio Castellanos. FM. Mª José Muñoz. PI.Salvador Masia Sancho. FMI. Eva Piera.

Exercici 1982/1983. Un any de mal sabor per a tot el món la nostra ciutat com moltes altres de la la nostra Ribera, el pantà de Tous ens fa una mala jugada, pega un esclafit i ve la ruina, per tant a molts artistes fallers els destrossa el treball dels monuments i en Alzira al març de l’any 83 no es planten falles.

Exercici 1983/1984. Este any és el primer que té el càrrec de president un xiquet, es pot dir per com era de jove, Vicente Ortega Galdón. FM. Mª Dolores Blasco Marín. PI. Pedro José Garcia Blasco. FMI. Mª Trinidad Fernández.

Exercici 1984/1985. President. Vicente Ortega Galdón. FM. Àngela Masia Sancho. PI. Pedro José García Blasco. FMI. Marta Tormos Borrás.

Exercici 1985/1986. President. Vicente Ortega Galdón. FM. Mª Cruz Robles Castillo. PI. Pedro José Garcia Blasco. FMI. Silvia Luis Esparza.

Exercici 1986/1987. Un any molt amarg per al nostre jove President. Vicente Ortega Galdón. FM. Teresa Pardo Villena. PI. Bernat Lluis Esparza. FMI. Vanesa Ramírez Gonzálvez. L’artista faller, si mereix tal nom, ens estafa i ens vam quedar sense monument, però gràcies a la germanor de moltes comissions que aportaren alguns ninots pogerem celebrar la festa, des d’estes línies els donem el nostre agraïment. La quantitat en pessetes, si mal no recorde foren unes 700.000. Bona “clauà” no vos sembla.

Exercici 1987/1988. El any 1988, sent President. Salvador Masiá López, la Fallera Major Fallera Major Infantil i el President Infantil van repetir, perquè l’any anterior s’havien quedat sense falla, però, aquell any com a conseqüència d’una gran riuà al mes d’octubre de 1987, les falles es deterioraren en els tallers dels artistes impossibilitant la seua plantà al mes de març i deixant a tota la ciutat d’Alzira sense falles.

Exercici 1988/1989– President.Vicente Ortega Galdón. FM. Susi Jiménez Jiménez. PI. Esteban Ortega Vecina. FMI. Estefanía Fracés Vistos. Este any es proposa un nou càrrec més bé honorífic, el de Flamera, sent nomenada Mari Cruz.

Exercici 1989/1990-Tornem a repetir els mateixos càrrecs Presidents i Falleres Majors tant Infantils com Grans. És nomenada Flamera, Isabel Navarro.

Exercici 1990/1991. President. Vicente Ortega Galdón. FM. Mª Carmen Picot Morant. PI. Javier Nadón Robles. FMI. Jéssica Ramírez Gonzálvez. ( Flamera Amparo Ibañez)
Exercici 1991/1992. Com jo sempre he sentit un refrany que diu que “Déu apreta però no ofega” i és veritat. El desembre de 1991 ens tocà el segon Premi de la Loteria de Nadal amb el Nº23223. Va ser un any de moltes alegries però també d’algun disgust que altre, però tot va acabar prou bé. President. Javier Nadón Gadea . FM. Cristina Vistos Moreno. PI. José Luis Marqués Esteve. FMI. Mª Trinidad Mont Martínez. (Flamera Ana Colomer) actual casalera de la nostra Comissió.

Exercici 1992/1993. President. Javier Nadón Gadea. FM. Manoli Hilario Fenollosa. PI. José Luis Marqués Esteve. FMI. Vanesa Velasco Pepiol. (Flamera Antonia Pardillo)

Exercici 1993/1994. President. Javier Nadón Gadea. Per desgràcia per a ell ens va deixar prou jove. FM. Vanessa Ramírez Gonzálvez. PI. Nacho Ortega Vecina. FMI. Davinia Ortega Esteve. Este any no tinguérem flamera.

Exercici 1994/1995. President. Vicente Ortega Galdón. FM. Chelo Chornet Laporta. PI. Jordi Juan Picot. FMI. Isabel Gonzalez Garcia. (Flamera Merce Colomina)

Exercici 1995/1996. President. Vicente Ortege Galdón. FM. Chelo Chornet Laporta. PI. Héctor Francés Vistos. FMI. Davinia Ortega Esteve. (Flamera Rosalia Gonzálvez)

Exercici 1996/1997. President. Vicente Ortega Galdón. FM. Pilar Aliño Fontana. PI. Adrián Ramos Vistos. FMI. Mª Carmen Tàrraga Botella. (Flamera Margarita Soler Calatayud)

Exercici 1997/1998. President. Estevan Ortega Cano. FM. Cristina Vecina López. PI: J. Grabiel Alcarde Robles. FMI. Andrea Donat Amat. (Flamera Carmen Vecina)

Exercici 1998/1999. President. Esteban Ortega Cano. FM. Rosa Isabel Toledo Romero. PI. Rafa Doménech Chornet. FMI. Eva Ortega Esteve. (Flamera.MªCarmen Soler Calatayud)

Exercici 1999/2000. President. Esteban Ortega Cano. FM. Raquel Nueda Lozano. PI. Pablo Ortiz Colomer. FMI. Mª Isabel Sánchez Gonzálvez. ( Flamera Petra Algaba Rivas ) Va ser l’any que aconseguírem 1r Premi amb el Monument Gran ( secció 2a ) i 1r Premi amb el Monument Infantil.( Secció 2a ) i si mal no recorde l’any següent de rebre els guardons dels monuments, uns quants fallers de la comissió acordaren comprar un xicotet local, ja que del que teníem pagàvem un lloguer, i pensaren fer un préstec al banc i així amb el preu del lloguer pagaríem el préstec però s’havia de posar la firma, i es brindaren tres fallers a posar-la els quals tingueren prou…. C …. i el préstec es va fer realitat, la comissió ha d’estar molt agraïda a eixes persones, José Maria Jimenéz , que per desgràcia ja no esta entre nosaltres. Esteban Ortega, i Rafael Domenech, i al treball de molts fallers, un fusters, altres obrers, electresistes, pintors i el que més i que manco ficà el seu xicotet gra de arena,i ara per ara, si les normes europees no ens el tanquen tenim un xicotet casal on poder fer les reunions i alguna partida del truc.

Exercici 2000/2001. President. Esteban Ortega Cano. FM. Vanessa Velasco Pepiol. PI. Christian Tàrraga Botella. FMI. Patricia Escriba Redondo. (Flamera Teresa Ortega Cano)

Exercici 2001/2002. President. Vicente Ortega Galdón. FM. Ivana Pérez Orosia. PI. Edgar Masiá Giménez. FMI. Maria Carrasco Torres. ( Flamera Rosario Otero Pérez )

Exercici 2002/2003. President. Vicente Ortega Galdón. FM. Jéssica Ramírez Gonzálvez. PI. Jorge Doménech Chornet. ( Flamera Joséfa Ferrandis Tena )

Exercici 2003/2004. Celebràrem el 25 anivesari. President. Vicente Ortega Galdón. FM. Lorena Nueda Lozano. PI. Osacar Velasco Pepiol. FMI.Mª Carmen Tigo Sánchez. (Flamera. Mª Ángeles Barbero Rubio)

Exercici 2004/2005. President. Bernardo Roca Lairón. FM. Jéssica Reig Garcia. PI. Joan Perona Romero. FMI. Susana Micó Reig. ( Flamera. Mª Ángeles Barbero Rubio )

Exercici 2005/2006. President. Bernardo Roca Lairón. FM. Eva Mª López Rodriguez. PI. Ivan González España. FMI. Nerea Romero Paz. ( Flamera. Enriqueta Gonzálvez Ibáñez)

Exercici 2006/2007. President. Vicente Ortega Galdón. FM. Sandra Brotons Vitores. PI. Hector de Luis Jiménez. FMI. Aroa Candel Esteve. ( Flamera. Juani Lozano )

Exercici 2007/2008. President. Miguel Tudela Montolla. FM. Susi Soler Escribano. PI. Oscar Cortijo Torres. FMI. Andrea Perona Romero. ( Flamera. Adoración Hernández Jabalera )

Exercici 2008/2009. President. Miguel Tudela Montolla. FM. Estefania Momparlet Palau. PI. Oscar Cortijo Torres. FMI. Alba Castany Rodriguez. ( Flamera. L’any que estem es molt especial per a nosaltres per este motiu tindrem Flamera i Flamero , en este cas es Vicent Blasco Navarro “afectuosament anomenat el Frare” Faller d’esta comissió des de fa molts anys exercint quasi sempre el càrrec de Secretari i Arxiver de la nostra Falla i com no sa mare Isabel Navarro que en l’any 1990 ja va ser nomenada Flamera de la nostra Comissió per tant des d’estes línies una forta abraçada per als dos de part de tota la comissió i de tota la Barriada de la Sagrada Família.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here