Xúquer Viu denuncia l’absència de cabal ecològic en el curs baix del Xúquer

0
434

 

Per l’assut de Cullera -entre Sueca i Fortaleny- a 14 km de la desembocadura, no circula pràcticament aigua des de fa setmanes. 

Xúquer Viu ha volgut començar l’any 2013 denunciant la situació del Xúquer en el seu curs baix, sense cabals ecològics, per una part, i fent un balanç negatiu de 2012 pel que fa als temes d’aigua i a la situació de les nostres principals masses d’aigua per l’altre, constatant un retrocés en les polítiques de recuperació ambiental de rius, aqüífers i zones humides.

 

– Un balanç negatiu que es manifesta en la situació del curs baix del Xúquer, pràcticament sec en la part final del riu, a partir de l’Assut de Cullera -situat entre Sueca i Fortaleny- a 14 km de la desembocadura, on durant setmanes i mesos no circula aigua per damunt de l’assut, filtrant-se una quantitat completament insignificant. Igualment denunciem l’escàs cabal que circula aigües avall de Tous al seu pas per poblacions com Sumacàrcer, Antella o Gavarda -malgrat que portem uns anys sense l’amenaça de sequera i amb els embassaments en nivells alts. Tornem a demanar més respecte cap al riu i l’urgent establiment de cabals ecològics. Exigim un major control per part de la Confederació per a garantir el manteniment dels ecosistemes relacionats amb les masses d’aigua.

 Pla Hidrològic estancat

– Denunciem l‘estancament en el procés d’elaboració del nou Pla Hidrològic del Xúquer, element fonamental en la gestió de l’aigua, que hauria d’haver-se aprovat a desembre de 2009, d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua, i la primera revisió del mateix s’hauria d’efectuar al cap de sis anys, en 2015. La nostra demarcació porta més de tres anys de retràsen l’elaboració del nou Pla Hidrològic de Conca i, el procés de planificació es troba paralitzat, a la vegada que el deteriorament ambiental avança a marxes forçades, sense que estiguen fixats els cabals ecològics, ni s’haja acabat amb la sobreexplotació d’aqüífers com els de la Manxa Oriental o el Vinalopó, entre altres temes. Dotze anys després de l’aprovació de la Directiva europea Marc de l’Aigua, la nostra conca dista molt de donar compliment a la mateixa.

 

– Denunciem, 30 anys després de la «pantanada», la paralització dels treballs relacionats amb el condicionament del Xúquer i la recuperació del llit fluvial, més conegut com Pla d’Avingudes. La Mesa de Participació no es va reunir ni una vegada al llarg de 2012 restant pendents el tractament de diversos temes. A més, s’han anul·lat projectes ja aprovats com el de protecció a Albalat de la Ribera.

 

– Denunciem la situació del Xúquer-Vinalopó i l’incompliment de les condicions vinculades al finançament europeu,entre les que destaquen, la fixació i respecte de cabals ecològics al Xúquer abans de fer qualsevol transvasament, l’aprovació d’unes normes d’explotació per garantir els drets dels usuaris de la conca cedent així com el no deteriorament del Xúquer i el seu estuari, la reversió de la sobreexplotació dels aqüífers de la Manxa Oriental i del Vinalopó, el tancament de pous al Vinalopó i l’aplicació de la Directiva Marc de l’Aigua, entre d’altres. Xúquer Viu s’oposarà a qualsevol nou transvasament d’aigua sense el compliment de totes aquestes condicions.

El lobby de l’aigua d’Alacant no ha deixat de maniobrar per fer un nou transvasament al Xúquer des de Cortes de Pallàs o des d’Antella. Continuem volent portar-se la millor aigua del Xúquer per a l’especulació i el negoci, mentre denunciem la falta d’aigua en el riu i l’absència de cabals ecològics.

 

Al Xúquer no li sobra aigua! Ni gota!

Per la recuperació del Xúquer i l’Albufera!

Cabals ecològics i compliment de la Directiva Marc de l’Aigua ja!

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here