Almussafes adjudica els primers 20 horts de cultius ecològics

0
339

L’ajuntament va sortejar dissabte passat les hortes, d’uns 200 metres quadrats de superfície cada una d’elles, als primers vint peticionaris

La parcel·la on s’emplacen les terres de cultiu ecològic té una superfície de 8.000 metres quadrats, per la qual cosa ja s’ha obert el termini a noves peticions d’horts

Després de l’aprovació, per part del consistori d’Almussafes, de l’ordenança municipal d’horts ecològics i d’oci i l’execució posterior dels treballs d’habilitació de 3.695 metres quadrats d’una parcel·la del terme municipal, molt pròxima al nucli urbà, cedida pel seu propietari per al seu reparcel·lació en horts ecològics i d’oci, l’ajuntament acaba de realitzar el sorteig públic als vint primers adjudicataris del projecte mediambiental.

Donada la gran demanda que ha generat el programa, el consistori municipal ja ha obert un segon termini d’inscripció per a completar el programa de distribució de parcel·les. En funció de les peticions que es formalitzen, l’ajuntament habilitarà una major superfície, ja que el terreny té una dimensió total de 8.000 metres quadrats.

Almussafes torna a donar mostra de la seua preocupació pel Medi Ambient amb la posada en funcionament d’una iniciativa que aposta per la integració de generacions, la diversitat multicultural i el manteniment del paisatge i de l’entorn agrícola tradicional.

De fet, com a conseqüència de la gran evolució industrial generada en esta localitat de la Ribera Baixa, després de l’arribada de la multinacional Ford i la inauguració del parc industrial Rei Joan Carles I, el municipi ha anat perdent de forma gradual la població amb experiència agrícola, per la qual cosa amb l’aprovació de l’ordenança municipal d’horts ecològics i d’oci ·pretendíamos aprofitar de nou la fertilitat de la terra, recuperant la cultura rural i de l’horta, a més de fomentar l’agricultura ecològica”, explica l’edil delegat d’Agricultura, Arcadio Ramírez.

Els primers 20 veïns i veïnes d’Almussafes que van formalitzar el primer paquet de sol·licituds per a formar part del programa d’horts ecològics i d’oci van viure, a partir de les 11 del matí de dissabte passat dia 15 un dels seus dies grans, ja que l’ajuntament els va adjudicar les parcel·les, d’aproximadament 200 metres quadrats de superfície, en les que, en l’actualitat, poden fer créixer les seues collites. No obstant i donat el caràcter ecològic del programa mediambiental, tan sols podran cultivar hortalisses, flors i plantes aromàtiques, que hauran de créixer sense fertilitzants, plaguicides o qualsevol altre producte químic, i que en cap cas es podran comercialitzar amb ànim de lucre.

El regidor d’Agricultura va presidir el sorteig de les terres, que es va celebrar amb gran alegria per part dels veïns presents i, amb posterioritat els va entregar a cada un d’ells el cartell identificatiu de l’hort, amb el nom i cognoms de l’adjudicatari i el número de la parcel·la.

L’accés a l’ús de les hortes, el segon termini de sol·licitud del qual ja es troba obert, se circumscriu els veïns d’Almussafes, majors d’edat, inscrits en el Padró Municipal d’Habitants, que es troben físicament capacitats per a la realització del treball agrícola. De fet, es tracta d’un projecte mediambiental obert a tota la ciutadania que tinga la necessitat i dispose de temps lliure, encara que tenen preferència les persones desocupades, les ames de casa i els jubilats.

L’Ajuntament d’Almussafes ha actuat com a intermediari en la presa de la voluntat del cedent i el cessionari, per la qual cosa l’adjudicació de les parcel·les ha depés del lliure acord entre les parts, que han formalitzat un conveni de cessió de terra agrícola a títol de precari per al cultiu de l’hort. L’esmentat document de cessió té una duració d’un any, sense perjuí que es puga prorrogar tàcitament, mentres que el cedent no comunique al precarista la seua voluntat de recuperar la possessió de la finca, prèvia arreplega dels fruits de les collites existents en la mateixa.

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here