L’Alcúdia demana celeritat en el Pla contra Avingudes del Xúquer

0
331
El Xúquer al seu pas per Alzira

 

El passat 20 d’octubre es va celebrar el 30 aniversari de la fatal «pantanada», el resultat d’una gran avinguda agreujada pel trencament de l’embassament de Tous, que assolà la comarca de la Ribera, causant una desena de morts i danys materials per valor de 300 milions d’euros.

Amb aquest motiu, l’Ajuntament de l’Alcúdia, ha aprovat per unanimitat una moció de Compromís en la que es denuncia la situació de paralització de gran part dels treballs relacionats amb el Pla Global front a inundacions a la Ribera del Xúquer, que va començar a elaborar-se a finals dels anys 90.

La moció critica que la Mesa de Participació constituïda en maig de 2010 -formada per representants de la Generalitat, Ministeri, ajuntaments, grups ecologistes, sindicats, organitzacions agràries, regants i entitats ciutadanes – no es reuneix des de fa un any.

Aquesta Mesa de Participació treballava d’acord amb les normatives i directives europees aprovades en els últims anys, que ofereixen l’especial oportunitat de compatibilitzar la resolució dels problemes d’inundabilitat de la Ribera amb la recuperació de l’espai fluvial de la conca baixa del riu Xúquer i dels seus valors naturals, socials i paisatgístics.

La Mesa de Participació es va reunir en 4 ocasions entre 2010 i 2011, incloent una sessió celebrada amb distints experts. La darrera reunió es va celebrar el 14 de desembre de 2011 restant pendent i programat la celebració de distintes sessions sobre temes importants relacionats amb el Pla Global.

Així mateix, l’actuació prevista a Albalat de la Ribera, d’integració ambiental i adequació ambiental, que suposava una primera actuació en que es combinava la prevenció front inundacions  amb la recuperació de l’espai fluvial i que contava amb cofinançament europeu, va ser suspesa el passat mes d’agost quan estava a punt d’adjudicar-se.

 Moció de Compromís

La moció de Compromís per l’Alcúdia insta al Govern de la Generalitat Valenciana i a les Corts Valencianes a donar suport al procés de participació pública encetat al 2010 així com l’objectiu, d’acord amb la normativa i directives vigents, de fer compatible la prevenció front avingudes amb la recuperació fluvial de la part baixa del riu Xúquer.

Igualment s’insta a sol·licitar al Govern espanyol que impulse el procés de participació pública encetat al 2010. En aquest sentit s’insta a reprendre els treballs de la Mesa de Participació del Xúquer amb les sessions de treball pendents per tal de que els projectes d’actuacions del Pla Global front Avingudes del Baix Xúquer estiguen finalitzat el més prompte possible.

Finalment se sol·licita que en els pròxims pressuposts es disposen les partides necessaris per la posada en marxa del Pla Global front Avingudes del Baix Xúquer i s’exigeix l’execució del projecte d’actuacions de la Mota d’Albalat com a primera actuació d´aquest Pla Global.

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here