Francesc Puigpelat amb «El retorn de Macbeth» guanya el Premi de Novel.la Ciutat d’Alzira (Video ATV)

0
678
Carlos Correal regidor de Cultura
Manrubia, Borja, Sierra, Puigpelat, Rodríguez i Belda
Francesc Puigpelat i Josep Gregori
Guanyadors del Certamen Literari

L’escriptor Francesc Puigpelat és el guanyador del XXIV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb El retorn de Macbeth. El XVIII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha sigut per a Susanna C. Manrubia i Damián H. Zanette per Genes y genealogías. Sobre nuestra herencia cultural y biológica, que Bromera publicarà en valencià en la col·lecció «Sense Fronteres».

El XIV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta ha correspost a Joan Borja per Café del temps, mentre que el VII Premi de Poesia Ibn Jafadja ha distingit Emili Rodríguez-Bernabeu, autor de Talismans. Tal com es va fer públic, el VII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira ha sigut declarat desert. Vicent Enric Belda ha rebut el XVII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil per Les ombres del bosc, i Jordi Sierra i Fabra, autor d’El dia que en Gluck va arribar a la Terra, ha estat guardonat amb el XVII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

Els guanyadors de les diferents modalitats han recollit el trofeu dissenyat per l’artista Manuel Boix la nit del divendres 9 de novembre, en el tradicional sopar de lliurament dels premis. L’acte ha estat presentat per la periodista M. Carmen Cano, amb l’acompanyament musical del Trio Albignoni, i hi han assistit vora 700 persones, entre les quals figurava una gran representació del món de la política, la cultura, l’educació i l’economia, que fa que any rere any es consolide el prestigi dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. Hi han estat presents autoritats, líders polítics i representants dels principals sindicats i del moviment Escola Valenciana. A aquesta edició, s’havien presentat un total de 219 originals, i s’ha repartit entre els guanyadors una dotació global de 69.500 €.

El XXIV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 16.000 € per   l’ajuntament d’aquesta localitat, ha correspost a El retorn de Macbeth, de Francesc Puigpelat. Amb aquesta obra, l’autor ha creat una novel·la excepcional, amb una trama apassionant plena de secrets, traïcions i crims construïts hàbilment sobre un engranatge metaliterari perfectament elaborat, que permet interpretar el clàssic des d’unes dimensions noves i que converteix l’obra en una continuació que convida al redescobriment del personatge de Shakespeare. Narra l’encontre, un duel sense dagues, entre Macbeth, el fill bastard de Macbeth, rei d’Escòcia, i Fleance.

Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és escriptor i periodista. És autor d’una vintena de llibres, entre els quals destaquen Jocs de corrupció (Premi Joanot Martorell), Apocalipsi blanc (Premi Josep Pla), La ruta dels almogàversLa màquina de les ànimesRoger de Flor (Premi Ciutat de Tarragona), L’últim hivern de Ramon Llull,  Els Llops (premi Carlemany), La segona mort de Jesús de Natzaret i Faust, el terrorista. Ha estat redactor, guionista de ràdio i de televisió, i col·laborador en diferents mitjans de comunicació.

Genes y genealogías. Sobre nuestra herencia cultural y biológica, de Susanna C. Manrubia i Damián H. Zanette, és l’obra guardonada amb el XVIII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat amb 16.000 € per la Universitat de València. En Genes y genealogías es reflexiona sobre els nostres trets culturals i biològics amb l’ànim de comprendre com apareixen determinades regularitats i desfer alguns mites sobre la rellevància de la nostra herència. I és que els nostres pares ens han donat un nom i ens han llegat els cognoms, i multitud d’avantpassats han barrejat els seus gens per a produir els que cadascun de nosaltres porta. Però, com és d’important aquest llegat? Fins a quin punt ens condiciona?

Susanna C. Manrubia (Barcelona, 1969) és investigadora del Centre d’Astrobiologia (INTA-CSIC) a Madrid. S’interessa pels mecanismes que regeixen l’evolució biològica i els patrons culturals. Ha escrit dos llibres i ha publicat més de 100 articles.

Damián Zanette (Buenos Aires, 1963) és professor i investigador al Centre Atòmic Bariloche. S’interessa per les aplicacions de la física estadística a la biologia, la demografia i la lingüística. És autor de més de 140 publicacions científiques.

El jurat del XIV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –que aquesta entitat dota amb 8.000 €– ha distingit Café del temps, de Joan Borja. Aquesta obra és un exercici de llibertat creativa, un llibre fresc i original que consigna anècdotes, curiositats, experiències, personatges, notícies, records… i despulla així al lector una ànima feta de paraules, en què els elements i els fets quotidians adquireixen nous relleus per mor de l’alquímia literària. Joan Borja i Sanz (Altea, 1968) ja va ser finalista d’aquest premi amb La utopia de la ciència (2003). Ha publicat com a autor o coautor una vintena de llibres i més d’un centenar d’articles d’investigació i divulgació.

El VII Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat amb 5.000 € per la UNED– ha sigut per a Emili Rodríguez-Bernabeu per Talismans. Aquesta obra és una indagació sobre les vivències, els objectes, les situacions, els paisatges exteriors i interiors que han format part de l’impuls estètic i de la reflexió filosòfica que sempre acompanya a l’autor. Emili Rodríguez-Bernabeu (Alacant, 1940) és metge cardiòleg i professor col·laborador honorífic del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant. Com a escriptor ha conreat principalment la poesia, però també l’assaig i la crítica literària. La seua obra ha sigut reconeguda amb premis prestigiosos. Va ser nomenat Valencià de l’any 2010 per la Fundació Huguet de l’Ajuntament de Castelló de la Plana el 2011.

Narrativa juvenil i infantil i teatre

D’altra banda, hi ha tres categories dels Ciutat d’Alzira 2012 els veredictes de les quals ja s’havien fet públics prèviament: el VII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca ‒que va ser declarat desert‒, el XVII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XVII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

El veredicte del XVII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XVII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre es va fer públic el 2 de novembre. Les ombres del bosc, deVicent Enric Belda, va obtenir el Premi Bancaixa que la Fundació Bancaixa patrocina amb 16.000 €. L’obra ens presenta una trama policíaca amb altes dosis d’intriga. Un estudiant noruec arriba a València fugint de malsons que el persegueixen i coneix una jove amb qui comparteix un passat fosc. Mentrestant, es produeix un estrany crim i la investigació esdevindrà un trencaclosques en què el jove estudiant té una peça clau. Vicent Enric Belda (Agullent, 1962) compagina la tasca docent amb l’escriptura. Ha guanyat el Premi Samaruc amb L’estirp de l’horror i el Premi Vicent Silvestre de Literatura Infantil 2006 per La llegenda de l’amulet de jade. Amb El secret de Meritxell va guanyar per segona vegada el Premi Vicent Silvestre i també el Premi Samaruc de Literatura Infantil.

Jordi Sierra i Fabra ha sigut l’autor guardonat amb el XVII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 2.500 €. La seua obra, El dia que en Gluck va arribar a la Terra, és la història de Steve, un jove que és testimoni d’un robatori i se salva de ser atropellat pels lladres gràcies a l’aparició d’un simpàtic extraterrestre boig per les pomes. Per tal d’agrair-li-ho, l’ajuda a carregar d’energia la nau espacial amb què ha de tornar al seu planeta i així sorgeix una amistat que canviarà per complet no només la vida de Steve, sinó –anys després– també la de moltes altres persones. Jordi Sierra i Fabra és un dels autors més llegits a l’Estat espanyol i Llatinoamèrica. Les seues obres s’han traduït a 25 llengües i ha venut més de 10 milions de llibres. Ha estat candidat al Premi Andersen i guanyador del Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil, del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i del ‘Cervantes Chico’, entre molts altres.

VIDEO ALZIRA TÉ VEUhttp://www.alzirateveu.es/z105.html

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here