Jordi Sierra i Vicent Belda guanyadors dels premis de narrativa infantil i juvenil dels «Ciutat d’Alzira»

0
468
Jordi Sierra

Vicent Enric Belda

El jurat ha decidit, hui, premiar Les ombres del bosc, de Vicent Enric Belda,  amb el XVII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil, i El dia que en Gluck va arribar a la Terra, de Jordi Sierra i Fabra, amb el XVII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

A més, la Fundació Bancaixa i Bromera van organitzar el passat 31 d’octubre una sessió d’animació a la lectura al voltant d’En les mars perdudes, obra guanyadora del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil 2011. L’objectiu d’aquest acte, en què l’escriptora Raquel Ricart va conversar amb els alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’IES Tulell d’Alzira, és que els destinataris reals de les obres guardonades en les categories infantil i juvenil dels Ciutat d’Alzira participen en l’esdeveniment que suposa cada nova edició dels premis (al final de la nota trobareu l’enllaç amb algunes fotos de la sessió).

El jurat del XVII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil –dotat amb 16.000 € per la Fundació Bancaixa– l’han format Pasqual Alapont, Assumpció Perepérez, Raquel Ricart (guanyadora de l’edició anterior), Carlos Correal i Francesc Pérez Moragón. Les ombres del bosc ens presenta una trama policíaca amb altes dosis d’intriga. Un estudiant noruec arriba a València fugint de malsons que el persegueixen i coneix una jove amb qui comparteix un passat ple d’ombres. Mentrestant, es produeix un estrany crim a la ciutat i la investigació esdevindrà un trencaclosques en què el jove estudiant té una peça clau. Amb aquesta novel·la, l’autor ha volgut proposar als joves lectors «una novel·la àgil en la qual es capbussaran com qui es submergeix sense voler en un malson inconfessable».

Vicent Enric Belda (Agullent, 1962) compagina la tasca docent amb l’escriptura. Ha guanyat el Premi Samaruc amb L’estirp de l’horror i el Premi Vicent Silvestre de Literatura Infantil 2006 per La llegenda de l’amulet de jade, que també va ser escollida per als White Ravens, la selecció que fa la biblioteca de Munic de les obres infantils i juvenils més destacades d’arreu del món. Amb El secret de Meritxell va guanyar per segona vegada el Premi Vicent Silvestre i també el Premi Samaruc de Literatura Infantil. A hores d’ara, enllesteix la publicació de Deus ex machina. Història de Sam, una novel·la juvenil de ciència-ficció.

El dia que en Gluck va arribar a la Terra, de Jordi Sierra i Fabra, ha sigut l’obra seleccionada pel jurat del XVII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, format per Teresa Broseta, Juane Gumbau (guardonat en l’última edició), Jordi Verdú, Carlos Correal i Bernat Bataller. El guardó, dotat amb 2.500 € per Edicions Bromera, ha sigut per a la història de Steve, un jove que és testimoni d’un robatori i evita ser atropellat pels lladres gràcies a l’aparició d’un simpàtic extraterrestre boig per les pomes. Per tal d’agrair-li-ho, l’ajudarà a carregar d’energia la nau espacial amb què ha de tornar al seu planeta i així sorgirà una amistat que canviarà per complet no només la vida de Steve, sinó –anys després– també la de moltes altres persones.

Jordi Sierra i Fabra (Barcelona, 1947) és un dels autors més llegits a l’Estat espanyol i Llatinoamèrica. Les seues obres s’han traduït a 25 llengües i ha venut més de set milions de llibres. Rodamón incansable, expert en música i escriptor polifacètic, ha guanyat els premis literaris més prestigiosos. Des del 2004 funciona el seu gran projecte, la Fundació Jordi Sierra i Fabra, que concedeix el Premio Jordi Sierra i Fabra de Literatura para Jóvenes. Ha estat candidat al Premi Andersen i guanyador del Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil, del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i del ‘Cervantes Chico’, entre molts altres. En Bromera ha publicat Somnis trencats, Els focs de la memòria, Solituds de l’Anna i El somriure del diable, per a joves, i L’escola, per a primers lectors. Més informació: www.sierraifabra.com.

Tot i que el veredicte s’ha donat a conéixer el 2 de novembre, els guanyadors rebran l’estatueta dissenyada per Manuel Boix el proper 9 de novembre, en el transcurs de la tradicional gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. També és públic des del 26 d’octubre el veredicte del VII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira, que ha quedat desert. Els guardonats de la resta de categories es coneixeran durant aquesta vetlada literària: el XXIV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira –dotat amb 16.000 € per l’Ajuntament–, el XVIII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que la Universitat de València patrocina amb 16.000 €–, el XIV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –dotat per aquesta entitat amb 8.000 €– i el VII Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat per la UNED amb 5.000 €.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here