Halloween i Tots Sants costums paganes i cristianes festejades a la Ribera (Video ATV)

0
545
Cementeri d’Alzira este migdia

A la comarca de la Ribera es manté la tradicional festa de Tots Sants de visitar els familiars que han faltat als cementeris, però cada vegada pren  més força la celebració pagana del Halloween un costum d’origen celta molt arrelat a EEUU i altres països de parla anglesa. Així, sales, gimnassos i casals fallers, entre d’altres escenaris, s’omplin, esta nit, de disfresses en els que predominen els esquelets, la sang i els espírits.

Els celtes adornaven les cases amb esquelets

Però l’origen del Halloween (Vespra de Tots Sants) es remonta a la cultura celta que es celebrava al final de l’estiu els 31 d’octubre

Els celtes adornaven les seues cases amb esquelets i calaveres en creure que eixa nit els morts eixien de les seues tombes i perseguien els vius per poder reencarnar-se. D’esta forma feien creure els espirits que allí quedaven vius i per tant passaven de llarg.

Pel que fa a la tradició cristiana, Tots Sants té els seus orígens, allà pel segle IV, quan durant  la persecució dels cristians, per part de l’emperador Diocleciano, hi haveren tantes morts  que no  podien commemorar totes, una per una, i  sant per sant. Així va sorgir la necessitat d’organitzar una festa comuna que poguera rememorar a tots.
Tots Sants en novembre per coincidir amb la festa pagana
Esta festa es feia, inicialment, en el mes de maig fins que el Papa Gregorio III la va canviar a l’1 de novembre a mitjans del segle VIII.
Un canvi que es va produir davant la conversió al cristianisme dels pobles  de tradició pagana que es negaven a abandonar els seues arrels i celebracions.
Malgrat la desaparició de la cultura celta amb la invasió romana,la coneguda com a  festa dels morts no es va perdre totalment i així el primitiu Halloween va poder sobreviure al pas del temps conservant una gran part del seu espírit i d’alguns rites.

Amb el cristianisme esta vigília es va anomenar «All Hallow’s Even», que significa Vigília de Tots els Sants i la seua importància va anar creixent fins transformar-se amb l’actual Halloween.
A bon segur que molts dels que esta nit es disfressaran per celebrar el Halloween, portaran, entre hui i demà, flors als seus sers més volguts als respectiu cementeris de la comarca.

Panellets i ossos de sant davant merengues i galetes

Pel que fa a la gastronomia en esta festa els merengues, pastissos i galetes comencen a fer la competència als panellets, bunyols i ossets de sant.  I a més la festa dels morts comença a fer-se lloc també en els menús dels restaurants. De fet, les ofertes en estos establiments augmenten al voltant d’un 20% cada any.

VIDEO ALZIRA TÉ VEU: http://www.alzirateveu.es/z095.html

VIDEO RTVV( Gastronomia Tots Sants- Halloween):

http://www.rtvv.es/es/cultura_i_oci/gastronomia-Halloween-tradicionals-Tots-Sant_0_802119843.html

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here