Daries: «Els agricultors tenim el 90% de culpa dels baixos preus que cobrem dels cítrics» (Video ATV)

0
384
Octavio Daries

Octavio Daries, és un dels pocs agricultors professionals que queden en Alzira. Començà a anar al camp als 14 anys en companya de són pare i ara als 74, després de tota una vida dedicada a este sector es mostra crític amb la funció de les cooperatives i amb la feblessa dels propis productors davants els comerços.

Daries recorda que des de «fa 10 anys cap ací que els costos de producció dels cítrics superan els ingressos». L’any passat va cobrar les seues taronges a tan sols 2,60 euros l’arrova (0,20 euros el kg), «els costos s’han disparat i al productor no ens queda pràcticament res».

A la pregunta de perquè es paguen a tan baix preu els cítrics, contesta sense titubejar; «els agricultors tenim el 90% de culpa perquè encara que des d’AVA els digues que es facen fort davant els compradors, accepten el cobrament a resultes».

Les cooperatives m’han decepcionat

Una responsabilitat que també extén cap a les cooperatives agrícoles; «jo vaig ser un dels fundadors de l’antiga Agralco, pensant que les cooperatives eren la solució, però m’han decepcionat perquè han mirat més la part social i menys la del productor i la distribució».

Este llaurador alzireny, distinguit la passada setmana pel seu sindicat -AVA-, considera que «les cooperatives deurien haver sigut accionistes de les multinacionals per controlar els preus» i fica com exemple que dos multinacionals alemanes de la distribució, Aldi i Lidl «volen retallar més encara els preus en esta campanya».

Orgullòs de ser un veterá sindicalista, es mostra molt satisfet, mentre cull del seu hortet uns caquis ben madurs per a casa, perquè AVA li ha guanyat el pleït interposat per un agricultor riberenc que havia cobrat «només 4.000 euros i al comerç l’han condemnat a pagar-li 14.000 a més de les costes».

Assegurança de vendes

I a este respecte avança a Riberaexpress que la seua organització agrària «treballa per fer una assegurança de vendes ajustada a la realitat dels costos de producció».

Amb la crisi citrícola el productor de la Ribera ha optat, principalment per dos opcions; o bé deixar abandonada la parcel.la, o bé  ha arrancat els tarongers i cultivat una fruita alternativa com el caqui.

Caquis per taronges

Octavio Daries desvetla que fins fa ben poc «Brussel.les no sabia, perquè el ministre d’Agricultura no havia comunicat, que a la Comunitat Valenciana hi han milers d’hectàrees de cultiu abandonades». I afegix «sinò hi han més és perquè llauradors majors i ja jublitas com jo encara cuidem les nostres propietats».

Pel que fa al cultiu alternatiu del caqui, el secretari local d’AVA ja fa 8 anys que comença la sustitució progressiva dels cítrics. Un exemple és la  parcel.la de la seua propietat a la partida de l’Almunia d’Alzira on alterna tots dos cultius, però mentre un va en franca progressió, l’altre perd arbres a la carrera. Els Persimon «tenen uns costos inferiors i uns preus superiors als de les navelines; mentre el caqui es paga a 0,38 euros el kg, la taronja d’este camp la paguen només a 0,18 euros el kg». I aixó sense contar que mentrre un taronger necessita sis anys per a fer una «producció mitjana», el caquisser ja produeix als tres anys.

VIDEO ALZIRA TÉ VEU:  http://www.alzirateveu.es/z093.html

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here