El PSPV de l’Alcúdia contra les retallades socials

0
502

El Grup Municipal Socialista de l’Ajuntament de l’Alcúdia presenta al Plenari  Municipal dues mocions contra la rebaixada de l’aportació per als serveis socials en general, i contra la no aplicació de les millores establertes en la llei 27/2011, per augmentar les pensions de Viudetat.

La greu situació social que s’està patint des de fa anys a Espanya no deixa d’agreujar-se i són cada vegada més les famílies que es veuen obligades a acudir als Serveis Socials municipals (i a altres organitzacions privades) per a rebre ajudes bàsiques.

La resposta que s’ha donat per part del Govern del sr. Rajoy, ha sigut la reducció de la partida prevista en el Pressupost de l’Estat per a l’any 2013 per a Serveis Socials Bàsics (que és gestionada per cada Comunitat Autònoma per a la seua transferència a les Entitats Locals que els mantenen) de prop de 20 milions d’€, respecte a la dotació existent en el Pressupost actual de 2012. Si a eixa xifra li afegim els més de 15 milions d’€ en que es retallà eixa mateixa partida en el Pressupost de 2012 respecte al del any 2011, ens trobem amb una reducció acumulada de prop del 66% en dos anualitats pressupostàries (2012 i 2013), deixant ara una partida que l’any 2011 tenia 86 milions en uns 30 milions d’€.

La situació és molt greu perquè està obligant als ajuntaments espanyols a suplementar amb fons propis la falta d

’aportació de fons estatals, la qual cosa és especialment complexa en un moment en que els recursos propis no paren de disminuir i s’està obligant a les entitats locals a fer uns esforços majors als que poden fer front.

En el cas de l’Ajuntament de l’Alcúdia, la situació és dramàtica. Podem comprovar com el cost del manteniment del Departament de Serveis Socials (cost del personal, import d’ajudes atorgades i costs d’intervencions socials) ha passat d’uns 207.000 € durant l’any 2010 a més de 227.000  durant l’any 2011, mentre que la subvenció (que no paga) de la Generalitat per a eixa finalitat no parat de disminuir, passant de més de 73.000 € per a l’any 2010 a menys de 68.000 € per a l’any 2011, i arribant a 53.418,51 € per a l’any 2012.

Els cost total que ha suposat per a l’Ajuntament de l’Alcúdia el pagament de les ajudes socials atorgades no ha parat d’incrementar-se davant l’allau de demandes que estan rebent-se, i passat dels poc més de 59.000 € durant l’any 2010 a més de 87.000 € durant l’any 2011, mentre que durant el que portem de l’exercici de 2012 (fins a les primeres setmanes del mes d’octubre) ja ens hem vist obligats a atorgar ajudes per import de més de 90.000 €, el que ens ha obligat a fer una primera modificació pressupostària i pot ser ens obligue a aprovar-ne d’altra abans d’acabar l’exercici per a fer front a la situació d’autèntica emergència social que estem patint.

El que no resulta tolerable és el fet que la Conselleria no ens ha transferit encara ni un cèntim de les quantitats degudes per al manteniment dels Serveis Socials municipals (prop de 141.000 €) en dos anys, mentre que l’Ajuntament ha tingut que pagar ja fa temps de manera “religiosa” les nòmines del personal que presta el seu treball en eixe Departament i ha pagat als beneficiaris de les ajudes les quantitats acordades per a fer front a les seues necessitats bàsiques.

Per tant, el grup Socialista a l’Ajuntament de  l’Alcúdia proposa al plenari exigir al govern espanyol que en el pressupost de 2013 es mantinga l’aportació econòmica que hi havia al 2011 per al manteniment del serveis Socials, i exigir al govern valencià que garantisca el manteniment de l’aportació econòmica als ajuntaments i que pague  a tots els ajuntaments valencians les quantitats degudes per subvencions destinades als serveis socials Municipals.

L’augment de les pensions de viudetat, una llei que no s’aplica

El grup socialista presenta també al plenari una moció per demanar al Govern Espanyol que, en el pressupost de 2013, no se torne a suspendre l’aplicació de la llei 27/2011, d’1 d’agost, sobre la actualització i modernització de les pensions de viudetat, en el sentit d’incrementar l’actual 52% de la base reguladora a efectes de còmput de la pensió fins al 60% de forma gradual, en 8 anys, a partir de l’1 de gener de 2012.

Eixa norma que el govern del sr Rajoy va incomplir als pressupostos de 2012 i que en els de 2013 tampoc no està contemplada, va ser consensuada pel govern d’aquell moment per la pràctica totalitat de l’arc parlamentari (incloent el PP), sindicats i empresaris.

En ella quedava clara la necessitat de la millora de l’acció protectora de la pensió de viudetat en majors de 65 anys en què esta pensió siga la seua principal font d’ingressos i suposa una mesura amb un fort impacte social, donat que el nombre de beneficiaris  està al voltant de 2,32 milions, la quantia mitjana de la pensió de viudetat se situa en 602,31 euros mensuals, molt per davall dels 831,64 euros que, com mitja, se reben a Espanya en el marc del sistema públic de pensions.

Ara, igual que va fer en els Pressuposts de l’any 2012, el govern del sr. Rajoy ha decidit en el projecte de Pressupost per a l’any 2013 mantenir la suspensió de l’aplicació d’eixa previsió legal, incomplint les seues obligacions i compromisos electorals, quan afirmà que “augmentaria les pensions de viudetat”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here