La Mesa pel Xúquer demana a Alzira la unió de la Ribera per reclamar l’aigua del Xúquer

0
350
Comportes en l’Assut d’Antella

 

Este migdia en Alzira

La Mesa pel Xúquer que agrupa a ajuntaments, regants, grups ecologistes, sindicats, organitzacions agràries i entitats de la Ribera ha demanat hui a Alzira, «la unió de la comarca», per reclamar l’aigua del Xúquer en considerar que «la Ribera és deficitària en aigüa».

Tots ells es concentraran el pròxim dissabte a València davant la Delegació de Govern per denunciar:

La paralització dels treballs relacionats amb el condicionament del Xúquer i la recuperació del llit fluvial, més conegut com Pla d’Avingudes. La Mesa de Participació es va reunir per última vegada a desembre de 2011 restant pendents el tractament de diversos temes. A més, s’han anul·lat projectes ja aprovats com el de protecció a Albalat de la Ribera.

 

L’estancament en el procés d’elaboració del nou Pla Hidrològic del Xúquer, element fonamental en la gestió de l’aigua, que hauria d’haver-se aprovat a desembre de 2009, d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua, i la primera revisió del mateix s’hauria d’efectuar al cap de sis anys, en 2015. La nostra demarcació porta més de tres anys de retràs en l’elaboració del nou Pla Hidrològic de Conca i, el procés de planificació es troba paralitzat, a la vegada que el deteriorament ambiental avança a marxes forçades, sense que estiguen fixats els cabals ecològics, ni s’haja acabat amb la sobreexplotació d’aqüífers com els de la Manxa Oriental o el Vinalopó, entre altres temes.

 

La situació del Xúquer-Vinalopó i el compliment de les condicions vinculades al finançament europeu, entre les que destaquen, la fixació i respecte de cabals ecològics al Xúquer abans de fer qualsevol transvasament, l’aprovació d’unes normes d’explotació per garantir els drets dels usuaris de la conca cedent així com el no deteriorament del Xúquer i el seu estuari, la reversió de la sobreexplotació dels aqüífers de la Manxa Oriental i del Vinalopó, el tancament de pous al Vinalopó i l’aplicació de la Directiva Marc de l’Aigua, entre d’altres.

Respecte al Pla d’Avingues, Paco Sanz ha fet palés que els principals objectius són; la prevenció dels desbordaments del riu i la seua restauració, «es tracta d’eixamplar el llit del riu i de recuperar el bosc de ribera».

Sanz també ha denunciat que el Pla de Conca del Xúquer «és el més endarrerit» i que «deuria estar acabat en el 2009».

I pel que fa al trasvassament Xúquer-Vinalopó, la principal exigència es troba en que abans de desembassar més aigua cap a les terres alacantines, «cal fixar els cabals ecològics i recuperar els acuífers sobreexplotats de la Manxa Oriental i del Vinalopó».

Per la seua part l’alcalde d’Albalat i president de la Mancomunitat de la Ribera Baixa, Joan Batista Ferrando, ha recordat que «després la pantanada no s’ha fet cap tipus d’actuació al meu poble i estem procupats perquè no tenim cap protecció ni garantia davant un possible desbordament del Xúquer».

Este alcalde considera que » la nostra comarca, que està vertebrada pel Xúquer, dueria unir-se davant reivindicacions com els cabals d’aigua i un abastiment d’aigua de qualitat».

Mentre el representant de LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders, Josep Grau, denunciava a Alzira que «les administracions els que fan és expoliar-nos l’aigua, i ja està bé que la Ribera estiga callada, hem d’unir-nos». L’alcalde de Corbera, Jordi Vicedo, considera que «és millor previndre que curar» en clara alusió a la necessitat d’un Pla d’Avingudes per a tota la comarca.

La primera autoriat d’Antella, Gustavo Montagudo, proposa la recerca d’una «forma jurídica que regule el funcionament de l’assut».

A més Paco Sanz ha manfestat la «falta de sensisbilitat» que hi ha a València sobre «el riu que els dona de veure», donat que la capital de la Comunitat s’abasteix del Xúquer en les 3/4 parts del seu consum, l’altra procedeix del Túria.

Ferrando i Grau han mostrat, també, la seua preocupació per «la salinització» que pateixen les marjals de la Ribera Baixa davant «les intrusions marines», que afecten ja a les arrels dels arbres.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here