Alerta groga per l’arribada esta vesprada de les primeres pluges de la gota freda (Video ATV)

0
329
Situació gota freda l4 hores de dissabte

A partir d’este migdia i de cara a la vesprada, les primeres precipitacions aniran generalitzant-se de cara a últim hora del dia on mostraran un caràcter més persistent. Compte per què s’acaba de decretar este matí l’ALERTA GROGA a tota la Comunitat davant la possibilitat de que estes pluges puguen arribar a deixar fins a 30 l/m2 en a penes un hora. Per tant,compte perquè esta vesprada la situació podria complicar-se en qulasevol moment. Les temperatures començaran a resentir-se, l’ambient serà més humit i no molt fresc perquè predominen vents del sud que mantindrà les temperatures encara suaus a les hores centrals i també són els responsable de la POLÇ EN SUSPENSIÓ que tenim. D’ahí que les primeres pluges siguen en forma de fang.Mireu el cel i voreu l’aspecte estrany que presenta per esta polç sahariana que tenim damunt nostre.

I molt pendents de com vaja evolucionant l’estat de l’atmosfera de cara a esta pròxima nit perquè a uns 5.500m. d’altura, la llengua d’aire fred que tindrem damunt de la península (i que acompanya a este front de núvols que ens visitarà), començarà a estirar-se més en direcció cap al sud-est peninsular. El problema serà que entre esta pròxima nit i demà dissabte pel matí es tallarà i formarà un embossament en forma de ‘gota freda’ per este sector que des del sud de la comunitat cap al nord anirà desplatzant-se molt ràpidament cosa que ens complicarà més el panorama ja que la inestabilitat demà dissabte serà més acusada (mireu la previssió).

80 l/m2 en una hora

Pel que fa al dissabte tot dependrà del lloc on es forme finalment, la gota freda, i de la trajectòria última que vaja prenent però, a dia de hui, s’ha pujat el nivell d’alerta ja ques’ha decretat l’ALERTA TARONJA A TOTA LA NOSTRA COMUNITAT davant la possibilitat de que puguen caure fins a 80 l/m2 en a penes un hora o 160 l/m2 en 12 hores.

Cal dir que estos episodis de ‘gota freda’ solen ser molt imprevisibles fins hores abans d’arribar al nostre territori perquè solen fluctuar molt i ser molt imprevisibles i erràtiques en els seus desplaçaments. Els models no les capten molt bé i d’ahí eixe puntet d’incertessa que acompanya a estes situacions. Per tant, caldrà estar ben atents perquè, tot i que les pluges més persistents i fortes es centraran en un principi per la meitat nord de la nostra comunitat, el nostre poble també vorà com la pluja és persistent durant tot el matí. De vesprada el vent començarà a rolar a ponent (més sec) i açò afavorirà que el panorama comence a presentar una lenta i progressiva millora de cara a la nit. Les temperatures continuaran desplomant-se i l’ambient, lògicament, refrescarà prou pel terme.

Gota menys explosiva que la del 82

«No és una situació tan explosiva com la de la pantanada -ha manifestat el meteoròleg, Jovi Esteve, a Riberaexpress-, però es pot complicar prou perquè amb la barreja del mediterrani calent, el vent bufant de llevant i l’embossament d’aire fred en altura, és com si li fiquem un mixto a un bidó de gasolina».

Tot dependrà de la trajectòria última que agafe esta gota freda, apunta Jovi, perquè són «molt erràtiques en els seus desplaçaments». Tot fa pensar que en la meitat nord de Valéncia i Castelló descarregaran les pluges més fortes, vaticina el meteoròleg d’Algemesí, que, aconsella «no es podem refiar a la Ribera perquè l’embossament d’aire fred és important».

De qualsevol forma sembla que no s’aproximarà massa a la que el 20 d’octubre del 82 provocà l’enfonsament de la presa de Tous. «Aquella tenia unes característiques molt especials bufava vent de xaloc (sudest) i les pluges es focalitzaren en el Macís del Caroig, acumjulant-se una pluja de 1.120 litres/m2 en poc més de 24 hores» recorda Jovi Esteve. El desmoronament del pantà de Tous va estar motivat perquè «entraven 9.000 m3/ segon i la seua capacitat de desaigüe només era de 7.000 m3/segon i a més no s’obriren les comportes».

Enguany la pluja es concentrará més en el litoral i prelitoral, de la comarca i adquirirà el seu màxim esplendor la nit del divendres i el matí del dissabte 20 d’octubre de 2012, tot just 30 anys després d’aquella gota freda que provocà varies morts i nombroses pèrdues materials a la comarca.

VIDEO ALZIRA TÉ VEU: http://www.alzirateveu.es/z071.html

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here