Els vestits de les falleres majors d’Alzira fets per Ely Gomis pesen entre 10 i 17 kg (Video ATV)

0
390
Ely Gomis en el seu taller

Ely Gomis és una indumentarista d’Alzira que, des de fa quatre anys, cus els vestits de les falleres majors i de les seues respectives corts d’honor.

I per a que Mer i Carla puguen ser proclamades el pròxim dissabte al Gran Teatre, Ely ha estat treballant, sense parar, des del passat mes de juny al seu taller.
Amb fil i agulla, molta manya i una miqueta de paciència, s’ha tingut que cosir un total de 16 indumentàries falleres en tan pocs mesos. I es que el 70% del vestit de valenciana es cus de manera manual com es feia antigament.
Les falleres majors d’Alzira lluixen durant l’exercici dos trages cadascuna; el primer, el de Gala és d’una tela especial anomenada Expolin, totalment de seda teixida a mà en la fàbrica Vives i Marín de Xirivella.
 Els vestits de fallera que lluiran Mer  López i Carla Oliver es conèixen per Expolin Alzira en tindre un disseny exclusiu des de fa varios anys. El model amb el que estan bassats els dos trages correspon al segle XIX.
Arrosseguen fins 17 kg
Mentre la tela del segon trage és també de seda però està confeccionat de forma mecanitzada i és tracta d’un model del segle XVIII.
Segons Ely, l’Expolin Alzira pesa, només 10 kg, entre 6 i 7 kg menys que l’altre i és molt més fàcil de cosir en ser la seda «molt lleugera». Per a ella es tracta d’una «gran satisfacció i orgull», però també de «molta responsabilitat», ser l’autora d’estes vertaders obres d’art de la indumentària valenciana.
Els 16 vestits cosits amb molta cura, s’han entregata esta nit en el transcurs d’un acte molt esperat per les falleres, a l’Ajuntament d’Alzira.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here