Frechina: «La cançó valenciana passa la millor època de la història a nivell creatiu» (Video ATV)

0
407

Les conferències dels XXIV Premis Literaris Ciutat d’Alzira començaren este dimarts a la Casa de la Cultura d’Alzira amb la primera conferència, «Música en valencià. Esclat creatiu a la recerca de públic», estigué a càrrec de Josep Vicent Frechina, escriptor i periodista especialitzat en música i cultura popular. Aquesta ponència analitzà el moment excepcional que viu la música en valencià actualment, tot i que sovint resulta invisible en els mitjans de comunicació.

Fechina va manifestar a Riberaexpress que la cançó valenciana «pasa la millor època de la història a nivell creatiu» i també a nivell d’assistència de públic a concerts, com els últims de Pau Alabajos en el Palau de la Música, Pep Gimeno «Botifarra» amb la Unió Musical de Llíria o el fenòmen internacional d’Obrint Pas.

Josep Vicent Frechina va fer un repàs a un el seu magnífic llibre, «La Cancó en Valencià», que segons Josep Palomero, vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua és el «Best Seller» de les publicacions d’aquest organisme.

Frechina va repassar la cançó en valencià des del cant d’estil, passant per Raimon, el boom dels anys 70, l’època fosca dels 80 i l’eclosió de l’actualitat. Però malgrat aquest optimisme va lamentar l’escàs «consum cultural en valencià».

En aquesta primera conferència també van participar Josep Antoni Fluixà, de la Fundació Bromera, Juan Carlos Monerri, de la Societat Musical d’Alzira, el regidor de Cultura, Carlos Correal i Josep Palomero que va presentar a Frechina.

També Frechina va destacar la importància que han tingut les escoles de música perquè existisca aquest «impressionant nivell creatiu» en la cançó valenciana»

El cicle continua aquest dijous, 18 d’octubre, amb la segona jornada de la setmana de la música i la poesia, estarà dedicada a Vicent Andrés Estellés, a propòsit de l’Any Estellés, una iniciativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a difondre l’obra i la figura d’aquest gran poeta valencià a propòsit de la commemoració del vinté aniversari de la seua mort. Esta conferència estarà a càrrec de Josep Palomero.

Veure programa complet de les conferències i els Premis Literaenllaç cicle conferències

ris.

Text i fotos: Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here