Sumacàrcer pelegrina a Navarrés per agrair l’hospitalitat en la «pantanada» (Video ATV)

0
541
Benjamin i Roger, mestres jubilats de Sumacárcer

Els 1.300 habitants de Sumacàrcer no han oblidat, ni oblidaran mai, l’hospitalitat mostrada pels veïns de Navarrés fa 30 anys arran la pantanada de Tous. La inundació patida pel poble en engolir milions de litrs d’aigüa procedent de la presa enfonçada de Tous va fer fugir els seus habitants del poble.

A Navarrés, capital de la comarca veïna de la Canal situada a 10 km, no s’ho pensaren dos voltes; utilitzaren les instal.lacions de la Cooperativa Agrícola Cristo de la Salud com a centre de distribució. Roger Pons, un mestre jubilat ho recorda com si fora ahir, «es feia amb molta rapidessa, els de Sumacàrcer acodiem a una gran nau de la cooperativa on mos distribuien immediatament per cases i famílies, els que vivien en la part més alta del poble tornaren al cap d’una setmana, però la majoria gaudirem, a pensió completa, de l’hospitalitat dels navarresins al llarg d’una vintena de dies, la veritat és que sempre estarem molt agraïts» recorda un tant emocionat.  I insisteix «ens tractaren com si forem de la seua família» i per això, ara tres décades després, «anem a agrair-los personalment l’atenció que van tindre».

10 km costera amunt

El pròxim diumenge els veïns valenciàparlants de Sumacàrcer reviuran l’èxode de la tardor del 82, recorreguent, a apeu, els 10 km, costera amunt, que els separen de Navarrés, un municipi de 3.200 habitants castellàparlants, molt més alt -290 metres d’altitut front 45 m- bordejat de coves i abrics que, aleshores, va abrigar de forma solidària a tot un poble de la Ribera.

Els navarresins feren en octubre, allò que històricament feien cada 12 de març, donar de menjar els necessitats i que anualment rememoren aquella data amb cassoles d’arròs al forn.

Agraïment i esmorçar de germanor

La iniciativa ha partit del Club Esportiu Cama Suma que l’ha batejada com la, 1ª Caminada Popular Homenatge al Poble de Navarrés. El que diu el seu cartell és ben significatiu; «Fa 30 anys el poble de Navarrés ens obria els braços acollint-nos en les seues cases davant d’una catàstrofe de gran envergadura. Hui continuem agraïnt la seua humanitat».

Cama Suma ha contat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sumacàrcer i de l’Ajuntament de Navarrés. La prova tindrà lloc el diumenge 21 d’octubre a les 8:30h, l’eixida serà des de la plaça Major de Sumacàrcer, pujant per la carretera fins  arribar a l’Ajuntament de Navarrés on s’entregarà un detall commemoratiu, per a després juntar-se tots en un esmorzar de germanor.

VIDEO ALZIRA TÉ VEU: http://www.alzirateveu.es/pantanada.html

RIBERAEXPRESS / Text i fotos

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here