EU-Alzira proposa per a la commemoració de la Conquesta de la Vila que es reconega els seus orígens islàmics

0
368
Ivan Martínez junt a les muralles islàmiques de la Vila

El 9 d’Octubre és declarat dia nacional de les valencianes i valencians, en celebrar-se la conquesta de Jaume I de la capital. A Alzira, en particular, també se celebra l’ocupació de la vila pels catalans i aragonesos el 30 de desembre del 1242. El País Valencià va contar des d’aleshores amb unes institucions pròpies i s’incorporava al món occidental, per a bé i per a mal.

Des d’EU-Alzira proposem dotar d’un major contingut la processó cívica i la commemoració institucional que realitza l’Ajuntament des de fa uns quants anys, que recuperava una vella tradició del consell municipal. I hem traslladat unes propostes a l’equip de govern per a què siguen preses en consideració: reconèixer el passat islàmic de la ciutat i també convidar a grups de muixerangues d’Algemesí, una ciutat estretament lligada a la nostra, en l’any en què celebren que les seues festes són proclamades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Concretament, proposem que es reconega els orígens islàmics d’Alzira amb un homenatge també en la figura d’Ibn Tumlús, a l’igual que l’ofrena que es fa davant l’estàtua del Conqueridor. Cal recordar que la medina d’al-Jazira va ser fundada a mitjans del segle IX en l’illa del Xúquer i un dels seus llegats més importants que encara perduren fins hui en dia són les muralles islàmiques del segle XI. La població nativa musulmana, que va habitar aquestes terres durant més de huit segles, patí des de la conquesta un procés de segregació i marginació des d’aleshores: confinada en la moreria (en el raval de Sant Agustí), obligada a convertir-se al catolicisme (segle XVI) i finalment expulsada (en el 1609). La nostra societat democràtica ha de reconèixer la diversitat i la seua pluralitat, també la del passat.

Per un altre costat, des d’EU sol·licitem que des de l’Ajuntament d’Alzira es conviden als grups de muixerangues del poble veí d’Algemesí, en reconeixement a la declaració de les seues festes no només com a patrimoni de totes les valencianes i valencians sinó també de la Humanitat per la UNESCO. Algemesí va ser un dels pobles que depenia d’Alzira des de la conquesta fins que s’independitzà el 1574. A més a més, a diverses poblacions, també a Alzira fins a finals del segle XIX, també s’han celebrat muixerangues fins que es van perdre totalment.

Finalment, proposem la supressió, dins del programa oficial promogut per l’Ajuntament d’Alzira, del Te Deum, que xoca amb el principi constitucional d’aconfessionalitat de l’Estat i de les administracions públiques. Aspecte que no lleva que es faça a títol particular o de qualsevol entitat al marge dels actes pròpiament institucionals.

Comunicat EU-Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here