La crisi reduix la dotació però afavorix el record històric d’aspirants als Premis Ciutat d’Alzira (Video ATV) )

0
472
Carlos Correal i Josep Gregori

La XXIV edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira comença amb un rècord de participació amb 219 originals que opten a una dotació global de 69.500 €. Una dotació inferior a l’any passat en reduir-se l’aportació municipal en 2.000 euros tant al guardó de Novel.la com al de Teatre. El sopar literari es mantè tot i que també patirà «una reducció pressupostària entre el 5 i el 10%» segons el regidor de Cultura, Carlos Correal.

Pel que fa a la presentació d’originals, es tracta de l’índex de participació més elevat de la història del certamen, quantitat que suposa un 62% més que el 2011 i un 16% més que el 2006, any en què es van presentar 188 obres, rècord històric fins ara. Sens dubte, aquestes xifres demostren el prestigi assolit pels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que promouen des de fa més de dues dècades la literatura en la nostra llengua.

Cal destacar molt especialment els 44 originals presentats al XXIV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 16.000 € per l’Ajuntament de la localitat, ja que suposa un augment del 159% respecte a l’edició anterior i també un rècord històric dins del guardó.

Amb 57 originals, l’increment que s’ha produït en el VII Premi de Poesia Ibn Jafadja –dotat amb 5.000 € per la UNED– és espectacular: suposa un augment del 235% respecte al 2011 i esdevé també rècord històric en la modalitat. De la seua banda, al XVII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil, que la Fundació Bancaixa dota amb 16.000 €, s’han presentat 30 obres, un 130% més que en l’edició anterior.

Notable ha estat també l’increment d’un 80% de les obres presentades al XIV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –que l’entitat que li dóna nom patrocina amb 8.000 €–, amb 18 originals, i el del XVII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, dotat amb 2.500 € per Bromera, que ha augmentat un 18% i té 26 obres presentades.

Al XVIII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que la Universitat de València dota amb 16.000 €– s’han presentat 5 obres (el 2011 n’eren 8), mentre que al VII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, dotat amb 6.000 € per l’Ajuntament d’Alzira, s’han presentat 39 originals (el 2011 en van ser 48).

Tot i que els guardons es lliuraran el proper 9 de novembre en el tradicional sopar literari, el nom del guanyador del VII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca es donarà a conéixer el 26 d’octubre, mentre que el 2 de novembre es farà públic el veredicte dels premis de narrativa infantil i juvenil.

D’altra banda, l’univers literari dels Ciutat d’Alzira es complementa amb les activitats del cicle de conferències, que comença el 16 d’octubre. Sota el títol «Espectacle, ciència i literatura: la necessitat de viure en cultura», enguany ens convida a capbussar-nos en el món de l’espectacle –la música, la cançó i el teatre– i de la literatura –amb una atenció especial a Vicent Andrés Estellés i a Francesc Palanca i Roca–, així com a reflexionar sobre els aliments transgènics, algunes fites històriques de la medicina i altres qüestions que es tractaran fins al 8 de novembre i que trobareu al programa complet. El cicle és gratuït i està obert a qualsevol persona. A més, està certificat pel CEFIRE de Xàtiva per a docents en actiu, que es poden inscriure ací.

Segons el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira, Carlos Correal: «Una vegada més, es confirma la vitalitat dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira i l’encert d’esta aliança per la bona literatura que formen els patrocinadors dels Premis. La xicoteta minoració en la quantia econòmica dels premis ha sigut necessària, per raons de la crisi que patim, però a pesar d’això, la resposta ha sigut, precisament, batre el rècord de participació, per la qual cosa agraïm als escriptors eixe fet que demostra el seu compromís amb la literatura en valencià».

VIDEO ALZIRA TÉ VEU: http://www.alzirateveu.es/z051.html

así tens

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here