EU demana uns Pressupostos Participatius per a Alzira

0
310
Ivan Martínez (EU)

EU-Alzira demana a l’equip de govern que pose en marxa uns pressupostos participatius en l’Ajuntament. I, en un primer pas, que es realitzen per al 2013 tenint en compte els consells de municipals existents. Uns pressupostos participatius que han de convertir-se en els pròxims exercicis en un mecanisme de democràcia directa i de major racionalització dels recursos, dirigint-los sobre allò que la ciutadania estima més important, i més en un temps de dificultats econòmiques. Capitals de província, com Sevilla, Córdoba o Albacete, o altres ciutats valencianes, com Elx o enguany Aspe, ja els portaren a terme.

Des d’EUPV d’Alzira, estem convençuts que l’eixida a una crisi econòmica, a la insuficiència de recursos públics i a la manifesta demanda social, es produirà desenrotllant la participació en tots els àmbits corresponents a les necessitats col·lectives. Durant aquests últims anys poc s’ha fet al respecte per a desenvolupar aquesta iniciativa. De fet, respecte als pressupostos del 2012, la Sra Alcaldessa i el seu equip de govern només es limitaren a explicar-los, a algunes associacions alzirenyes, al cap de mig any després d’haver-los aprovat.

Des d’EUPV d’Alzira pensem que s’han de generar fórmules de participació que permeten una implicació activa de la ciutadania en els afers públics, més enllà de l’elecció dels representants polítics cada quatre anys, i al costat de la necessària acció reivindicativa i autònoma dels moviments socials. La crisi política i institucional que estem patint ha de portar a una profunda reflexió sobre les grans mancances del nostre sistema polític, i és necessari impulsar noves fórmules de democràcia participativa. A més a més, apostem per una presa de decisions major de la ciutadania alzirenya per a trobar solucions a la situació que patim o el menor impacte possible de la crisi econòmica.

Per tots aquests motius, des d’EUPV d’Alzira proposem a l’Ajuntament començar a posar en marxa uns pressupostos participatius, atés que comencen ara a elaborar-se per part de la regidoria d’Hisenda. Per al proper exercici del 2013, en una primera fase, s’hauria d’obrir un període de consultes prèvies als consells de municipals existents en la confecció dels pressupostos. I, a partir de les associacions que participen, implicar al conjunt de la ciutadania alzirenya. Per als anys següents, caldria un pla d’organització per a arribar a uns mètodes de democràcia directa en cadascun dels barris, per a què les veïnes i veïns proposen i decidisquen inversions, programes o activitats dels distints departaments de l’Ajuntament.

Per a Ivan Martínez, regidor d’EUPV a l’Ajuntament d’Alzira: “ens trobem en un moment crucial, fonamental per a les noves generacions i per al futur, i no només a Alzira. Ens parlen de les generacions perdudes, de la desmobilització i del desinterés, i aquest és un moment únic, no ens hem de conformar en ser espectadors passius i pagar la factura dels plats trencats de la crisi. La participació activa en l’àmbit local és l’eina fonamental per a recollir les demandes ciutadanes, aconseguir la implicació de la ciutadania en els afers públics i una major democratització de la nostra societat. I això ajudaria en una millor racionalització de la despesa pública i que aquesta es fera de la forma més equilibrada, atenent les greus limitacions pressupostàries que cada vegada més estem patint”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here