Valentia per a canviar les festes d’Alzira /Opinió: Xavier Pérez

4
512

Este article el vaig editar al diari LAS PROVINCIAS en juliol de 2008. Crec convenient reproduir-lo donat que hi ha gent que pensa el mateix. Algunes coses estan desfasades com el tema del xiringuitos de les Falles, però la resta és prou semblant a l’actualitat:

«Acabe de llegir l’article que firma ahir en LAS PROVINCIAS Aureliano Lairón sobre el canvi de dates de les Festes Patronals de Sant Bernat, de juliol a setembre: totalment d’acord i ja ho vaig reflectir en un article d’opinió que vaig redactar el passat mes de juliol.

Vaig consultar este tema als presidents de les Confraries de Sant Bernat, Pepe Palacios, i de la Mare de Déu del Lluch, Eduardo Part, i els va paréixer molt bé esta proposta, sempre que hi haguera un consens entre totes les parts: Confraries, Clero i Ajuntament.

Este diari també va consultar el possible canvi a tots els partits polítics. PSPV i Bloc ho veuen amb bons ulls, mentres que el PSD considera que es deuen celebrar al juliol. EU, en un article, incidia més en canviar el model de festes.

El regidor de Festes, Rafa Fita, ja es va pronunciar i va recalcar que l’Ajuntament no es planteja este canvi, sinó que vol potenciar-les (idea que em pareix molt respectable).

Jo només vull fer una reflexió. Quantes persones anaren a la processó de Sant Bernat? Quantes persones van contemplar esta processó? Com a músic que sóc, he anat pràcticament a totes les processons del Nostre Pare Sant Bernat des de fa més de 30 anys, és desolador.

No seria millor traslladar quasi tots els actes a setembre? Alzira i Carlet, ara estan molt unides, sobretot les seues dos alcaldesses. Quan celebra Carlet les seues festes? Al setembre.

Dades sobre canvis de data ja les apuntà Lairón en l’article d’ahir. A mi m’agradaria que s’obrira un debat sa i valent sobre esta possibilitat. Crec que les Festes Patronals guanyarien en solemnitat i sobretot en PARTICIPACIÓ tant als actes religiosos, lúdics, concerts, festivals… De totes formes esta decisió deuria tindre el major consens possible i comptar amb la ciutadania.

L’única cosa que jo deixaria per al mes de juliol és el Festival Spanish Brass i l’Encontre de Teatre a l’Estiu, el Jazz, és a dir tindre un mes de juliol CULTURAL.

D’altra banda vull llançar una idea a l’Ajuntament d’Alzira, el potenciar els noms dels nostres Patrons. És a dir, a cada fill/a que nasquera a Alzira i li posaren de nom Bernat, Maria, Gràcia o Mª Lluch, se’ls concedira algun tipus incentiu que no cal que siga econòmic. Fórmules hi ha mil. Però també caldria potenciar el nom de Murta, ja que la Mare de Déu de la Murta també està molt arrelada a Alzira. En fi tot el que escric en este article ho faig per què Jo sòc d’Alzira i sent la meua ciutat.

Una altra cosa que no vull que se’m passe per alt és el tema dels barets (chiringuitos) del camp de Venècia. Per què la Junta Local Fallera i les Comissions tenen el MONOPOLI per a explotar estos barets? Per què no se li pot donar participació a altres associacions sense ànim de lucre, clubs esportius, culturals, ONG’s? Supose que amb estes preguntes he obert la «caixa dels trons», mai millor dit. Crec que quan es faça el nou recinte firal de Tulell açò canviarà, perquè hi haurà més espai per a tots el col.lectius.

Bones vacances a tots i, per favor, reflexionen esta idea, sincerament pense humilment que ens beneficiaria a tots».

Xavier Pérez

8 de juliol de 2008

4 Comentarios

  1. Xavi, tens més raó que un sant. Enguany al carrer Pérez Galdós no hi havia ni una sola persona mirant la processó de Sant Bernat, i les festes lúdiques han passat despercebudes.

  2. Hola, es muy buena idea, en julio los alcireños se van al chalet o al apartamento y pasan de las fiestas. Claro, si fuera como antes, donde traían a las grandes estrellas al Venecia sería otra cosa, pero ahora creo conveniente cambiar las fiestas

  3. Dissabte passat vaig portar al meu fill i a un amic a les festes d’Algemesí. Al voltant de les 12 de la nit, la plaça de bous estava mig plena, a les seues rodalies hi havia un riu de gent jove, mentre centenars d’adutls sopaven o prenien una copa als carrers més cèntrics de la població. L’ambient era impressionant i el meu fill em preguntà perquè no hi havia tante gent a les festes d’Alzira. La resposta era ben senzilla, perquè al mes de juliol s’han acabat les classes i la gent està a les platges, als xalés ó als horts.
    De veres que vaig tindre una enveja sana i ara , en veure el teu article, amic Xavi,aprofite l’0casió per donar suport a la teua proposta i a tots els partidaris de canviar les festes patronals a setembre. A poc que s’esmeren fent un programa atractiu, de segur que serien prou més participatives que fins ara.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here