En defensa de l’Escola Pública i contra les retallades /Opinió: Paco Sanz (Compromís)

0
493

Per segon any consecutiu continuen les retallades, que afecten de manera greu a l’escola pública i que amenacen la seua qualitat i el seu futur. Compromís per l’Alcúdia ha presentat una moció en la que demana el compromís de l’Ajuntament amb l’Escola Pública, de qualitat i en valencià instant a la Conselleria d’Educació a retirar de manera immediata les diferents normatives i retallades que fan perillar el sistema educatiu que el nostre alumnat i la nostra societat es mereixen, exigint més inversions, més qualitat, més valencià i més dignitat.

Segons Paco Sanz, regidor de Compromís per l’Alcúdia, el curs escolar 2012-2013 comença amb l’aplicació de les més greus retallades en l’educació pública, de qualitat i en valencià per part de l’administració. L’augment de les ràtios i de l’horari lectiu del professorat, la pèrdua de llocs docents als centres, l’endarreriment en el pagament de beques, menjadors i funcionament dels centres, la manca d’inversió en infraestructures i materials escolars, l’aplicació d’un Decret de plurilingüisme que margina l’ensenyament en valencià o la supressió del transport escolar de nombrosos centres són alguns dels aspectes d’aquesta política de desmantellament de l’escola pública.

Aquest curs a l’igual que el passat, les despeses de funcionament del centre, continuen pagant-se amb un gran retardament. De manera que les corresponents al primer quadrimestre de l’any -de gener a abril- s’han pagat amb 4 mesos de retràs -el 31 d’agost- i quan les escoles ja estaven en números rojos. Les despeses del segon quadrimestre -de maig a agost- no se sap quan es pagaran. Aquestes despeses són les que permeten el funcionament normal del centre.

Més greu és la situació dels menjadors escolars, que no han rebut l’import ni de les despeses de funcionament del menjador ni de les beques corresponents al segon i tercer trimestre, el que suposa un deute inassolible per a les escoles que no han pogut afrontar degudament el pagament als proveïdors.

Aquest curs s’han suprimit els bonollibres, que arribaven a totes les famílies. Aquest sistema universal l’han substituït per un altre en funció de la renda de cada família, que no arribarà a totes elles sinó a un 50%  d’elles, aproximadament. La incertesa sobre quan seran abonades aquestes beques és total. Màxim quan les beques de secundària del curs passat, dotze mesos després, encara no han sigut pagades. Moltes famílies colpejades per la crisi econòmica estan travessant una dura situació que complica o impossibilita en molts casos poder fer front a la compra de llibres i material escolar. Aquest any la única ajuda amb la que, a hores d’ara, comptaran les famílies són els 40 euros, o 25 en Infantil, de l’Ajuntament de l’Alcúdia.

A més el Govern, sense cap consideració a aquestes situacions, ha augmentat l’IVA del material escolar del 4% al 21%, agreujant les dificultats de moltes famílies.

La moció a més de recolzar a la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, insta a la Conselleria d’Educació a que a la major brevetat possible, s’abone als centres educatius i menjadors escolars les quantitats pendents corresponents al funcionament dels centres i a les beques i funcionament dels menjadors, així com que en el present curs aquestes ajudes siguen ingressades puntualment.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here