Carcaixent es prepara per a iniciar una nova temporada en les Escoles Esportives Municipals amb 450 participants

0
426
La pilota, un dels esports autòctons

En setembre de 1999, l’Ajuntament de Carcaixent, a través de la Regidoria de Joventut i Esports, posava en funcionament una nova proposta d’organització esportiva municipal, estructurant l’antic Esport Escolar en funció d’un nou model d’Escoles Esportives Municipals. Fins este moment, l’esport escolar únicament estava coordinat en funció de les competicions escolars que es jugaven en els patis dels col·legis i en les quals participaven tots els centres educatius.

Les Associacions de Pares d’Alumnes sufragaven el cost dels monitors esportius els quals, amb més voluntat que recursos, preparaven als xiquets el millor que sabien per a la competició escolar, sense cap coordinació ni control quan a mètodes, objectius ni filosofia de treball.

Esta nova organització no sols va representar una major coordinació sinó també alliberar a les associacions de pares de les despeses que suposava la contractació dels monitors esportius. A més, l’Ajuntament es feia càrrec del cost del material necessari, facilitava l’accés a totes les instal·lacions esportives municipals i seleccionava el personal tècnic especialitzat responsable de totes les activitats.

Des del convenciment de la gran importància que pot tindre l’esport com a instrument per a promoure hàbits i estils de vida saludable l’Ajuntament de Carcaixent, a través de les Escoles Esportives Municipals, preten oferir activitats físiques, esportives i de formació, en línia amb una concepció d’esport educatiu, participatiu, integrador i no sexista, que potencie hàbits i estils de vida saludables.

Es tracta d’un esport per a tots, formador en valors com ara l’esforç, el treball en equip, la disciplina o la superació de les dificultats, en un ambient en el qual la participació està per damunt de la competició i en el qual divertir-se és un valor irrenunciable.

Per al curs 2012-2013 les Escoles Esportives Municipals de Carcaixent oferixen diversos grups en les modalitats de futbol sala, bàsquet, iniciació esportiva, gimnàstica rítmica, arts marcials, tennis, balls de saló, dansa i activitats rítmiques, ball modern, atletisme i escacs, a més d’una competició interescolar de pilota valenciana i dos lligues, cadet i juvenil, de futbol sala.

Els entrenaments setmanals es completen amb activitats complementaries molt diverses com ara jornades de perfeccionament tècnic i tàctic, de formació física i esportiva, esport al carrer, intercanvi amb  altres clubs i escoles, jornades d’exhibició, assistència a partits internacionals i moltes altres.

Per a evitar una especialització prematura, els xiquets i xiquetes més menuts formen part de grups d’iniciació esportiva general on participen en activitats molt variades que desenrotllen les seues capacitats motrius generals i sols més avant es permet la participació en esports concrets.

El model d’esport base municipal de la ciutat de Carcaixent no sols és el més participatiu de tota la comarca sinó que, a  més, les seues propostes sobre promoció del joc net i dels valors formatius de l’esport son ja un model de referència per a altres municipis. De fet, els tècnics responsables de la campanya de formació Carcaixent juga net varen estar convidats per la Universitat de València per a difondre els objectius i materials formatius utilitzats en les Escoles Esportives Municipals de Carcaixent.

Des de la temporada 2003/04 les Escoles Esportives Municipals estan compromeses amb la promoció de la pilota valenciana. El primer pas d’eixe compromís va ser la restauració del trinquet, a través d’un conveni subscrit entre la família Ribera i l’Ajuntament. A partir d’eixe moment, no han deixat d’organitzar-se visites d’escolars per a conéixer esta instal·lació i el joc de pilota, seguint les explicacions del gran pilotari local Dani Ribera. Més de 1.200 xiquets i xiquetes han passat en estes temporades pel trinquet i un centenar, entre els 9 i els 16 anys, participen en les edicions de la Lliga Escolar de Pilota Valenciana, en la modalitat de raspall.

La participació dels pares i mares en totes les activitats, acompanyant als xiquets als entrenaments i animant-los en els partits, resulta fonamental per a consolidar el seu interés per l’activitat física i la seua afició per l’esport.

Les Escoles Esportives ofereixen 8 mesos d’activitats, d’octubre fins a maig, amb dos entrenaments setmanals i activitats puntuals dissabte de matí. Les inscripcions seran els dies 19-20-21-24 de setembre en horari de vesprada, de 17 a 20 hores, al Departament d’Esports de l’Ajuntament de Carcaixent.

Comunicat MIA

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here