Cuina Suecana: El meló d’Alger /Per Sangonereta

0
771

El meló d’Alger (Citrullus lanatus), també conegut com meló d’aigua, patilla, i síndria, és un dels fruits de major grandària de quants coneixem, pot arribar als vint quilos de pes, encara que al comerç només els trobem de 3 a 8 quilos, i pot tindre forma arrodonida, ovalada o cilíndrica, aplatada pels extrems. Es considera fruit originari de la ribera del Nil, des d’on es va estendre a altres regions banyades pel Mediterrani.

Hi ha una gran gamma de melons d’Alger, de molts tipus i diferents mides, formes, colors de pell, de polpa, i amb presència o absència de llavor. En Sueca tenim a la Plaça i al camp diferents classes de melons d’Alger color verd fosc, sense llavor i polpa roja, com Style, Fashion i Fenway; i negres, rodons, de llavor negra o marró i polpa roja, com Atzabeja, Resistent, Sugar Baby, Dolça Meravella, Early Star i Pata Negra.

També trobem melons d’Alger de corfa verda clara amb ratlles verdes fosques, sense llavor o amb llavor blanca imperceptible, i amb polpa roja, o de vegades groga, com Romalinda, Reina de Cors, Apirena, Trix Paula, Precious Petite, Jack, Berta, Mielheart, Pepsin, Bibo i Motril. Hi ha també fruits allargats, de corfa verda i bandes clares, que s’anomenen melones, destacant dos varietats: Klondike i Charleston Gray.

Els melons d’Alger conreats a l’aire lliure estan al punt òptim de saó al llarg de tot l’estiu i principis de la tardor. No obstant això, el meló d’Alger es conrea cada vegada més en hivernacle, pel que és fàcil disposar d’exemplars al llarg de tot l’any. Per les seues propietats és una fruita molt adequada per a població sana, xiquets, embarassades, lactants i persones majors. El meló d’Alger conté un 93% d’aigua i poques calories.

S’aconsella el seu consum a malalts amb càlculs renals, restrenyiment, hipertensió, hipercolesterolèmia, excés de pes, hipertrigliceridèmia, diabetis, hiperuricèmia i gota. No es recomana, però, en casos de diarrea o de trastorns renals. Sabem si un meló d’Alger està madur si la taca de la corfa que ha estat en contacte amb la terra és de color groc crema. En canvi, una taca blanca o verdosa indica que està collit abans d’hora.

Hui fem un refrescant i saborós SORBET GRANISSAT DE MELÓ, i per a confeccionar-lo necessitem: 750 gr de polpa de meló d’Alger sense corfa, un got d’aigua, 150 gr de sucre, i un got de sidra. Posarem al foc en un casso el got d’aigua i el sucre; ho calfarem a foc lent, fins a obtindre un almívar suau. Mentre, netegem de llavors la carn del meló, que la tallem a trossets i triturem amb la batedora.

En un bol o en recipient apte per al congelador, posem el meló d’Alger triturat, i afegim l’almívar, i la sidra (o licor, o vi escumós), que ens servirà per aromatitzar. Regirem bé el conjunt i ho posem en el congelador. Quan estiga quasi congelat, triturem la pasta freda, i tornem a posar-ho en el congelador. Finalment, traurem del congelador un poc abans de consumir-lo. Disposarem el sorbet en copes per a postres. Bon profit!

http://www.suheca.com/

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here