Presenten una nova web interactiva de la Festa de la Mare de Déu de la Salut

0
290
La Muixeranga /Polsa per a veure la web

El dissabte passat l’associació L’ULLAL CULTURAL D’ALGEMESÍ i MÉS ALGEMESÍ presentàrem, al públic i a la premsa, la nova pàgina web festesalgemesi.com, que hem elaborat sobre la Festa de la Mare de Déu de la Salut.

Es tracta d’una pàgina no oficial sobre la Festa, pensada com a complement a la pàgina del Museu de la Festa d’Algemesí i a la nova pàgina web oficial del Patronat. S’ha concebut com  una guia electrònica que serveix tant per als visitants, com per als algemesinencs i  algemesinenques. La pàgina ha estat dissenyada i programada pel membre de MÉS ALGEMESÍ Rafa Garés i ha comptat amb la col·laboració de més de trenta persones que han elaborat els textos, els han traduït del valencià a altres hui idiomes, han cercat informació, han aportat fotografies, han ajudat a programar-la, etc.

Ha estat un interessant i intens esforç que ha aconseguit posar en funcionament en tal sols dos mesos una pàgina que, en condicions normals, hagués costat més de mig any de treball i més de 12.000 euros de cost de producció.

L’associació L’ULLAL CULTURAL s’ha encarregat de preparar una informació detallada dels balls, la música que els acompanya, així com els diferents elements religiosos que s’incorporen en les processons. Per això no s’ha fet cap recerca nova sinó que s’han utilitzat les dades ja aportades en les pàgines web d’alguns balls i, fonamentalment, les valuoses publicacions de l’historiador d’Algemesí Josep Antoni Domingo. També s’han incorporat una selecció de fotografies i vídeos per a il·lustrar-ho. S’ha pretés amb això que qualsevol visitant que no haja vist mai les festes d’Algemesí  es puga fer una idea bastant aproximada de la seua naturalesa i del seu desenvolupament.

Pel que fa a la part de serveis festesalgemesi.com està muntada sobre Google Maps i està optimitzada tant per a ser vista amb ordinador, com amb tablet o smartphone, ja que s’adapta automàticament al dispositiu. D’aquesta manera, el visitant que vinga amb tablet o telèfon d’última generació i enllace amb la nostra pàgina té una guia interactiva a la seua mà on trobarà tot allò necessari per situar-se en la nostra Festa. Estarà disponible en nou idiomes. En l’actualitat el visitant pot escollir interactuar en set idiomes (valencià, castellà, gallec, francés, anglés, italià i alemany); al llarg de la setmana podrà escollir dos més (basc i àrab). S’ha optat per reflectir la pluralitat lingüística de l’Estat espanyol traduint-la a les altres tres llengües oficials, i s’ha traduït també als principals idiomes europeus i a l’àrab. Això fa que aquesta pàgina puga ser visitada per un conjunt potencial de quasi tres mil milions de persones que d’aquesta manera tindran la possibilitat de conéixer la Festa d’Algemesí.

El visitant té indicat en el mapa el recorregut de les tres processons. En ell se li indica el punt d’eixida, el d’arribada, on pot veure-la millor i on es ballaran els balls més destacats. Podrà, gràcies a Street View, passejar virtualment pel recorregut de la processó, i els dies 7 i 8 podrà veure en directe l’entrada i/o eixida de la Mare de Déu de la Basílica de Sant Jaume a través d’una webcam que ho retransmetrà. També tindrà geoposicionat en temps real, o amb un desfasament màxim de 5 minuts, els principals balls de la processó i la ubicació de l’“anda”, informació molt útil tant per al visitant com per al d’Algemesí.

Com a servei pensat per als de casa, festesalgemesi.com ubica en el mapa –indicant dia i hora– la novetat programada enguany pel Patronat: els assajos públics dels balls. També situa els actes principals del programa (novena, dansada…) Pel que fa al visitant,  se li ofereix altra informació d’utilitat com són els llocs on menjar, consells d’on aparcar o com arribar a Algemesí amb cotxe o amb tren. Tot això sense comptar que cap la possibilitat que la pàgina ubique exactament en el mapa la posició del visitant i li done les indicacions concretes per arribar al recorregut de la processó. També incorpora una finestra on passen tots els twitters sobre l’etiqueta #festesalgemesi perquè la gent puga donar a conéixer la Festa i es comunique a través de la xarxa social.

La Festa d’Algemesí ha perdurat durant segles perquè ha sabut adaptar-se als temps i per això calia una adaptació al nou mitjà de comunicació i difusió de la cultura que és internet. És per això que MÉS ALGEMESÍ i L’ULLAL CULTURAL hem elaborat aquesta innovadora pàgina que Algemesí necessitava, i que és la nostra xicoteta aportació a una Festa que és de tots i que ens enorgulleix a tots i a totes.  D’aquesta manera, pensem, la Festa d’Algemesí compta una pàgina que situa al nostre poble en l’avantguarda de les pàgines d’informació sobre les festes Patrimoni Immaterial de la Humanitat i que no dubtem que aviat serà referència en el món cultural.

Per últim, indicar que a més d’estar finalitzant els últims retocs a la pàgina per a l’edició d’enguany, ja estem programant les innovacions que incorporarà l’any vinent, i que seran, entre d’altres,  la traducció a més idiomes –xinés, japonés, rus… –, visites virtuals automatitzades pels carrers de la processó o pels principals monuments, accés a la fonoteca de la Festa i més informació sobre com es basteix i s’organitza la festa.

Per a la vostra informació us indiquem que per tal de posicionar adequadament la nostra pàgina hem registrat també el domini festesalgemesi en huit idiomes diferents, per tal que qui busque les paraules Algemesí i festes en anglés, francés, castellà, basc… trobe fàcilment la nostra pàgina.

En aquesta ocasió, però, millor que atendre a les nostres explicacions és que visiteu festesalgemesi.com i valoreu vosaltres aquesta pàgina.

Carmel Ferragud-President de L’ULLAL CULTURAL D’ALGEMESÍ

Josep Bermúdez-Portaveu de MÉS ALGEMESÍ

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here