Més Algemesí lamenta que l’ús de les pistes esportives s’ha reduït un 60% i la recaptació baixa un 30%

0
257

Els dos regidors de Més Algemesí

Tal i com va pronosticar MÉS ALGEMESÍ quan es debaté la pujada de les taxes de les pistes esportives, l’ús de les instal·lacions esportives ha caigut espectacularment. Aquesta mesura, que per molt que ho negaren, tenia un clar afany recaptatori, però ha produït l’efecte contrari. La pujada està tenint, doncs, una repercussió negativa per a les arques municipals i per a la vida dels algemesinencs i algemesinenques.

MÉS ALGEMESÍ ha demanat informació econòmica al respecte i ha pogut constatar  que més d’un mes després d’haver-se aplicat les noves taxes i d’haver-se posat en funcionament la figura de l’abonat, a principi de juliol sols s’havien donat d’alta 56 abonats, una xifra extremadament ridícula per al poble d’Algemesí. De fet, els serveis municipals preparat diferents llocs on donar-se d’alta preveient una gran quantitat de sol·licituds (s’estimava unes 700/900), sol·licituds que no s’han produït perquè l’increment entre un 33% i un 150% de les taxes està desincentivant la pràctica de l’esport.

Pel que fa a la recaptació aquesta ha sofert un reducció important. Hem sol·licitat les dades de recaptació del 4 de juny  al 27 de juliol tant del 2011 com del 2012. Sense comptar el pagament addicional per llum elèctrica la recaptació ha passat de 4214 en 2011 a 2941 en 2012, la qual cosa significa un descens d’un 30,2% en la recaptació.

Per pistes, les d’esquaix i frontó són de les pistes que més han baixat en ús i recaptació. S’ha passat d’una recaptació de 915€ a 411€ en esquaix, i de 653€ a 364€ en frontó, o el que és el mateix, la recaptació ha baixat un 55% en la pista d’esquaix i un 44% en frontó. Això pel que fa a la recaptació, perquè donat que s’han incrementat els preus de l’ús d’aquestes pistes de 2€ (matí) i 3€ (vesprades) en 2011 a 4€ (preu únic) en 2012, l’ús real ha baixat més d’un 60%. D’unes 333 hores d’utilització de la pista d’esquaix i 237 hores les de frontó en 2011 s’ha passat a utilitzar sols 103  hores les pistes d’esquaix (69% de reducció d’hores d’ús) i 91 hores les de frontó (62% menys d’ús). En tennis també s’ha recaptat menys i s’han utilitzat menys les pistes. Encara que el descens no és tan notable com en les anteriors s’ha passat d’una recaptació de 1978’5€ (unes 719 hores d’ús) a 1572€ (393 hores) la qual cosa significa que s’ha produït un 20% menys de recaptació un 45% menys d’ús en 2012 en tennis. En la pista de futbol 7 la reducció també ha estat espectacular, ja que s’ha passat de 390€ a 45€. Sols en el trinquet –que era la que més fortament pujava la recaptació, ha pujat de 41€ (26 hores) a 184 € (46 hores). La recaptació de les pistes polivalents es manté quasi igual i el que també sofreix variació és el recàrrec per llum. En 2011 es pagaren 205€ per aquest concepte front als 30€ d’enguany. Cal aclarir que no s’ha tingut en compte per a aquest estudi el recaptat en 2012 per la pista de pàdel, ja que no existia en 2011.

D’aquestes xifres es desprén clarament dues coses. La primera és que la crisi s’està deixant notar, ja que la gent el primer que retalla és en aquest tipus de despeses. En segon lloc que precisament en temps de crisi és quan no es poden apujar aquestes taxes. Sembla mentida que el partit popular d’Algemesí no conega l’existència de la “corba de Laffer”, el qual, per cert, va estar a final de juny impartint una conferència en la fundació FAES. Qualsevol estudiant de primer d’economia sap, per Laffer, que una pujada dels impostos no va, necessàriament acompanyada d’una major recaptació, sinó que, a partir de determinat punt la pujada implica menys ingressos.

Això és, ni més ni menys, el que ha passat en Algemesí. La pujada de les taxes, que eufemísticament i covardament l’equip de govern ha anomenat “actualització del preus” ha comportat una reducció dràstica de l’ús de les instal·lacions esportives, i en definitiva una desincentivació de la pràctica de l’esport. MÉS ALGEMESÍ té en marxa una campanya de recollida de signatures contra aquesta pujada de taxes que, si té ressò entre la ciutadania, conclourà amb la presentació d’una nova proposta de taxes en el mes d’octubre.

Considerem que la pujada adoptada enguany ha estat totalment injustificada i que el PP d’Algemesí resulta “perjudicial per a la salut”, donat que les seus polítiques dificulten la pràctica de l’esport i la vida saludable. El resultat de tot plegat és que gran part dels algemesinencs han deixat de practicar esports que abans practicaven o, tal i com ens han comentat molta gent, s’estan convertint en “exiliats esportius” que van a practicar esport a instal·lacions d’altres pobles veïns que tenen unes taxes més raonables, com són les de Carcaixent o Cullera.

Per tot això, MÉS ALGEMESÍ considera contraproduent en aquest moments plantejar-se qualsevol externalització del servei de gestió del poliesportiu que sols comportaria més despesa per a l’Ajuntament i un nou encariment de les taxes. Reclamem doncs un canvi de rumb radical en la política esportiva de l’Ajuntament d’Algemesí que no convertisca l’esport en una pràctica de luxe i elitista.

Comunicat de Més Algemesí

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here