Conselleria tomba el PAI de Xéxena de 2.440 vivendes a Algemesí

0
477

Conselleria tomba el Pla de Xéxena

Un nou projecte estrella de l’Ajuntament d’Algemesí fracassa novament. El dimecres 11 de juliol la Conselleria tombà una part important del PGOU d’Algemesí: la urbanització del PAI de Xéxena. No oblidem que aquest nou PGOU entrà en vigor a principi de març i que no ha tardat ni mig any en rebre el primer cop. La setmana passada la Conselleria publicà en el DOCV (11-07-2011) una resolució complementària al PGOU que textualment resol “Estimar no complit des del punt de vista ambiental el condicionant número 10 de la declaració d’impacte ambiental del Pla General d’Ordenació Urbana, emesa el 31 de gener de 2007”.

Aquesta resolució l’emet la Conselleria per no estimar suficientment protegits els dos pous d’aigua potable que, de fer-se aquest PAI, quedarien al bell mig de la nova zona urbana. EL condicionant número 10 de  la declaració d’impacte ambiental publicat en 2008 (DOCV 19-06.2008) establia textualment que “S’hauran d’establir perímetres de protecció de les captacions de 300 m comptats des del límit exterior del punt de captació”. Aquest perímetre de 300 metres, estableix aquest condicionant, cal que siga classificat com a sòl no urbanitzable i de domini públic. Es tracta d’evitar construir clavegueram prop dels pous de l’aigua potable per tal que les masses d’aigua que abasteix tota Algemesí es puga contaminar per aigües residuals.

Conscient l’Ajuntament que de tenir que respectar aquests 300 metres s’havia de renunciar al PAI de Xéxena, l’Ajuntament envia una proposta de solució al problema plantejat. La seua proposta consistia en construir un sistema de sanejament d’aigües residual estanc. En 2009 un informe de la Direcció General de l’Aigua considera que aquesta proposta era insuficient, però que es podria donar per complit el condicionant número 10 sense necessitat de respectar els 300 metres si es presentava un projecte tècnic en el que es detallés com s’aconseguiria l’estanquitat del projecte i s’afegira a aquesta estanquitat la construcció d’un galeria visitable que seria la que allotjaria la xarxa de sanejament. La resolució de la Direcció General de Gestió del Medi Natural de data 30 de juny de 2009 estimà complit el condicionat número 10 sempre que s’aportés aquest informe tècnic.

Pel que sembla, aquest projecte havia d’elaborar-lo l’agent urbanitzador, és a dir, l’IVVSA. Entenem que, donat que aquesta Institut públic està pràcticament desmantellat, la Conselleria, quatre anys després d’haver imposat el condicionant, ha considerat que aquest no s’ha acomplert i per tant ha anul·lat la resolució de 2009 que el donava per complit. Al no haver presentat l’informe la Conselleria estableix que en un radi de 300m al voltant dels pous d’aigua el sòl és no urbanitzable. Com podeu veure al mapa que hem elaborat sols seria urbanitzable la part sud del sector i molt poc de l’extrem superior esquerre i pràcticament res del dret. A partir del mapa anterior, i calculant els píxels de cada àrea, hem obtés que un 60’7 del sector de Xéxena no seria urbanitzable.

Aquesta Resolució resulta molt perjudicial per al gran projecte urbanístic del govern popular que fins i tot en temps de crisi ha apostat per aquest projecte innecessari. Entenem que després del fracàs de la venda de places del pàrquing aquesta resolució és la bufetada més fort que ha rebut aquest Ajuntament. Recordem que fa poc més d’un any l’Ajuntament d’Algemesí es reunia amb l’IVVSA  per “relanzar este importante proyecto que permitirá satisfacer las necesidades de vivienda”.

Des de MÉS ALGEMESÍ pensem, en primer lloc, que en temes medioambientals cal ser prudent i conservadors, i en segon que cal replantejar-se aquest projecte que implica la construcció de 2440 vivendes quan en Algemesí hi ha encara terreny per construir i més d’un millar de vivendes sense  ocupar. Igual aquesta resolució és l’oportunitat per replantejar-nos un PGOU que es construí en temps de bonança econòmica però que ara no té massa sentit. Entenem, i en això MÉS ALGEMESÍ serà bel·ligerant, que ara no és moment de parlar de “rellançar” aquest tipus de projectes. MÉS ALGEMESÍ en política d’habitatge aposta, més que per augmentar el pàrquing de vivendes, per ajudar i incentivar la renovació de la vivenda ja existent i acabar d’ocupar la Zona del Pla.

Comunicat Més Algemesí

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here